Huvudbild för artikel Puy Chéri Rosé – Sveriges mest sålda rosévin
16 Jun, 2022

Puy Chéri Rosé – Sveriges mest sålda rosévin

Sveriges mest sålda rosévin 2021 heter Puy Chéri. Nu har producenten valt att lansera vinet på magnumflaska.

Under 2021 såldes nästan två miljoner liter av Puy Chéri Syrah Rosé. Den allra största delen av försäljningen kom från att vinet var det mest populära rosévinet på bag in box. Dessutom var deras vin det näst mest sålda rosévinet på flaska. Med det var alltså Puy Chéri det mest sålda och populära rosévinet i Sverige under 2021.

Tips på prisvärt rosé

Puy Chéri lanseras på magnumflaska

Som en del av succén har producenten nu valt att lansera vinet på magnumflaska. Vinet går redan nu att beställa från Systembolagets beställningssortiment där det kostar 169 kronor.

Puy Cheri, Rosé Magnum, 2021 (54715) 169:-

Det finns trots allt en anledning till att detta är det mest sålda rosévinet i Sverige. Man kan lugnt konstatera att man får väldigt mycket vin för pengarna. De där tonerna av smultron och hallon som man vill ha i ett rosévin finns där, samtidigt som man får en fin syra och lite örter. Ett fräscht vin gjort på druvan syrah. En fin nyhet i Systembolagets värld av magnumflaskor, och ett prisvärt vin.

En region på frammarsch

Även om man internationellt främst kanske tänker på Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Rhone och Provence när franska vinregioner kommer på tal så ligger samtliga rejält i lä jämfört med Languedoc-Roussillon när det kommer till odlingsyta.

Den sydfranska medelhavsregionen är i dag en av världens allra största vinregioner och står för stora delar av Frankrikes totala vinodling. Det är även från den här regionen, som sträcker sig från Montpellier i norr till den spanska gränsen i söder, som Puy Chéri kommer.

Redan 1967 bildades det som heter Foncalieu och som i dag är ett kooperativ bestånde av flera hundra odlare som värnar om terroir och ursprung. De är kooperativet som ligger bakom Puy Chéri. Även om många fortsatt associerar franska roséviner till Provence, som är den nordliga grannen, så visar Languedoc-Roussillon att det är en region som står för viner som håller väldigt hög klass.

Roséviner i butik 2022

Fler nyheter om roséviner