Laddar annons
Tips på vin på magnumflaska – sex viner du inte får missa
16 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tips på vin på magnumflaska – sex viner du inte får missa

Magnumflaskor är underskattade. När det vankas fest eller kompishäng så är magnumflaskan det perfekta valet, och dessutom sticker flaskan ut rejält.

På Systembolaget finns det i dag över 300 olika vin på magnumflaska i sortimentet. Just magnumflaskan är ett underskattat val när du ska ha flera vänner över eller när det är dags för fest. Tänk dig en enda stor flaska istället för två mindre, dessutom ser den lite lyxigare ut och den sticker ut rejält.

Bland vinerna som finns på magnumflaska i dag finns det röda, vita, mousserande och rosé. Med andra ord finns det en bredd bland vinerna. Men för att kunna navigera bland vinerna på stor flaska har vi valt ut sex viner som är prisvärda och som vi tror skulle passa bra när vännerna ska komma över.

Examensfest - tips på bubbel till festen

Tips på italienskt bubbel som sticker ut

Tips på vin på magnumflaska

Puy Cheri, Rosé Magnum, 2021 (54715) 169:-

Det finns en anledning till att det här är Sveriges mest sålda rosévin. Ett ungt vin där man klart och tydligt känner av bären i form av smultron och hallon. Syran är fin och man får även lite örter i det. Ett fräscht vin som är gjort på syrah, och dessutom en nyhet i Systembolagets värld av magnumflaskor. För det priset får man väldigt mycket vin på magnumflaska för pengarna.

Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, 2021 (22139) 199:-

Visste du att ett av de absolut mest populära vinerna I Sverige finns på magnumflaska? Stjärnproducenten Francois Lurton har skapat det här vinet som är gjort på sauvignon blanc, och man förstår varför det är så populärt. Ett fruktigt vin där päronen dominerar men där man även får en liten nyans av lime.

Mulderbosch, Cabernet Sauvignon Rosé, 2020 (71747) 199:-

Det sydafrikanska vinet som du säkert känner igen på namnet. Deras populära rosévin finns även på magnumflaska. Här får man ett rosé som är aningen kraftigare och mer moget. Du kommer fortfarande känna av bären, men det är lite mer mogna bär i form av jordgubbar och smultron. Ett populärt vin som passar fint på sommaren.

The Butcher, Pinot Noir, 2020 (70521) 335:-

Det österrikiska pinot noir-vinet som är känt för bland annat sin etikett med en gris på. Ett lätt och ungt pinot där man får tydliga toner av hallon och jordgubbar. Det är ett bärigt pinot som passar oerhört bra på sommaren om man är sugen på rödvin men inte vill ha något för tungt. Att det dessutom finns på magnumflaska är bara ett plus i kanten.

Kung Fu Girl, Riesling, 2020 (2690) 295:-

En personlig favorit som dessutom finns på magnumflaska. Här får vi en amerikansk riesling som har en gnutta sötma i sig, men sötman förstör inte ett dugg utan den kompletterar vinet på ett otroligt sätt. Ihop med inslagen av gröna äpplen och den höga och fina syran, skapar sötman ett välbalanserat och fint sommarvin.

Pol Roger, Brut Réserve (7549) 980:-

En lista över viner på magnumflaska är inte komplett om man inte har med minst en champagne. I det här fallet en av de mer kända champagnerna, nämligen Pol Rogers signaturvin. Här kommer du känna av en fin mousse, en hög syra, de tydliga tonerna av bröd och dessutom en fin fruktighet i form av gula äpplen. Om du verkligen vill imponera på festen så är Pol Roger ett bra val.

Sangria - recept och vintips