Laddar annons
Vin till ostron – tips på tre viner
1 Aug, 2022

Vin till ostron – tips på tre viner

Ostron, antingen så älskar man dem eller så verkligen ogillar man dem. För många är klivet till att äta ostron förvånansvärt stort, men om man väl gör det så bör man välja dryck med omsorg.

För många så är ostron den perfekta förrätten. Dess salta karaktär, speciella konsistens och fulladdade smak kittlar verkligen smaklökarna. När man sörplar i sig ett färskt ostron, med en gnutta tabasco och rödlök till, så njuter man på riktigt. Många anser i dag att ostron är en lyxvara, men faktum är att det från början är det motsatta. Det sågs länge som en fattigmansrätt. Om man nu skulle bli sugen på ostron så är det på sin plats att välja rätt dryck till. Därför har vi tagit fram en lista på vin som passar riktigt fint till ostron.

Vin till ostron

Le Pallet, Muscadet Sèvre et Maine, 2019 (91209) 169:-

Det är inte bara champagne som passar till ostron, även om många säkerligen kommer tipsa om just det. I det här fallet går vi istället på ett muscadet-vin från Loire som med sin tydliga mineralitet och friskhet kommer passa otroligt bra till ostronet. Tänk dig själv när du sörplar i dig det där ostronet, och du några sekunder senare tar en klunk av det här vinet, då kommer du förstå vad vi menar. Ett riktigt bra val till ostron helt enkelt.

Charles Heidsieck, Brut Réserve (77522) 489:-

Om man nu ändå ska välja en champagne så är Charles Hedisieck ett riktigt bra val. Här får man en champagne med en hög dos av lite äldre reservvin. Man får även de där klassiska champagnetonerna som man så gärna vill ha när man äter ostron. Du kommer känna av brödigheten, fruktigheten och den där fina mineraliteten. Detta kan nog vara en av de mest prisvärda champagnerna som finns där ute.

Sancerre, Domaine de la Villaudière, 2021 (5338) 189:-

Det blir trippelt Frankrike på listan, vilket inte alls är förvånande med tanke på hur oerhört mycket fransmännen älskar sina ostron. I det här fallet får vi ett vin som liknar det första vinet i sin karaktär, men här får vi en gnutta mer fruktig smak. Vi får den där mineraliteten som vi vill ha, vi får den där höga syran och vi får även tonerna av gräs. Ett bra alternativ om man blir sugen på vin till ostron.

Vin till Toast Skagen