Champagne

Champagne är ett ursprungsskyddat franskt mousserande vin, vitt eller rosé, från distriktet Champagne.

Champagnebyarna är klassificerade på en skala, Grand Cru eller Premier Cru. Beteckningen sätts ibland ut på etiketten. Klassificeringen utgörs av en procentskala som ursprungligen använts för att bestämma försäljningspriset på druvorna relativt deras givna baspris samma år, och där de olika byarna ligger mellan 80-100 %.

Champagnebyar och druvor

Byar som har siffran 100 % är Grand Cru. Byar som klassats 90-99 % är Premier Cru. Druvsorterna i champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Är champagnen bara av chardonnay betecknas den som en blanc de blancs. Vanligtvis gör de olika champagnehusen en blandning mellan de olika sorterna och av vin från olika årgångar. Är champagnen av en årgång skrivs den ut på etiketten och basvinet är till 100% av nämnda årgång. Årgångschampagne är alltid från ett bra år och håller en högre kvalitet vilket gör den till en ‘prestigecuvée’. Är champagnen enbart producerad av blå druvor, vanligtvis pinot noir som för övrigt var munken Dom Perignon favorit, namnges den Blanc de Noirs. Är champagnen av chardonnaydruvan heter den, Blanc de Blancs.

Champagnedistriktet

Vindistriktet Champagne ligger i norra Frankrike och indelat i underområdena Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Cote des Blancs. Nytillkomna är de sydligt belägna Côte de Sézanne och Aube. Efterfrågan på de bubbliga vinerna är stor som sagt.

Jordmån i Champagne

Jordmånen i distriktet är den omtalade vita jorden som består av krita, jorden graderas i klasser. Klassificeringen ligger till grund för prissättningen av druvorna och det är anledning till varför de olika byarna i Champagne är så viktiga. Eftersom alla vingårdar i en by ges samma värde är champagneklassificeringen inte lika detaljerad som i exempelvis Bourgogne.

Torr eller söt champagne

Champagne kan variera från att vara riktigt söta viner till helt torra.

  • Doux – sötast, mer än 50 g socker per liter
  • Demi Sec – halvtorrt, 33-50 g per liter
  • Sec – torrt, 17-35 g per liter
  • Extra dry – ännu lite torrare, 12-20 g per liter
  • Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
  • Extra brut – helt torrt, 0-6 g per liter
  • Ultra brut – 0-3 g per liter
  • Som ultra brut kan ni också se etiketter med beteckningarna “Brut 0”, “Brut Intégral” “Non Dosage” (inget tillsatt socker) och “Brut 100 % eller Brut Nature”

Artiklar om Champagne

Produkter