Vin till rådjursbullar med asiatisk smak
Har fallit för det röda, smakrika vinet från Crozes-Hermitage. Med den nästan bärsöta tätheten är smaken kraftfull, ung och personlig, å andra sidan sammetslen, mjuk.
Vin till rådjursbullar med asiatisk smak. Ett oemotståndligt höst-vins-val. helt enkelt. Angående receptet, i stället för rådjursfärs kan man ta annan viltfärs. Det går givetvis också bra att laga köttbullarna med vanlig, fläsk- alternativt nötfärs.
Snabbval, vin till rådjursbullar
RECEPT | rådjursbullar med asiatisk smak
4 portioner
500 g rådjursfärs
6 salladslökar
4 limeblad
1 msk hackad koriander
1 msk röd currypasta utrörd i 3 msk kallt vatten
salt och pepparNudlar
1 paket äggnudlar
6 salladslökar
3 stjälkar selleri
1 morot
2 dl champinjoner
1-2 chilifrukter
1 msk finriven ingefära
matolja
4 msk thailändsk eller japansk soya
salt och peppar
Gör så här
1. Skiva salladslöken fint. Finstrimla limebladen. Blanda ihop ingredienserna till färsen. Forma till små köttbullar och stek dem runt om i smör, i en stekpanna på medelvärme 5-10 minuter.
2. Koka nudlarna under tiden, enligt anvisning på förpackningen.
3. Skiva salladslök och selleri. Skala och skiva moroten tunt. Klyfta de stora champinjonerna, hacka chilin.
4. Woka salladslök, selleri, morot, champinjoner, chili och ingefära i olja, i en wok. Tillsätt soya och nudlar. Blanda väl.
5. Smaka av med salt och peppar. Servera nudlarna med köttbullarna.
Vin till rådjursbullar med asiatisk smak
1. Crozes-Hermitage Domaine Habrard 2018 (2861). EKO.
Domaine Habrard, Crozes-Hermitage Frankrike, 209 kr
Druvor: Syrah
Alkohol: 13%
Socker: < 3 g/l
Fyllig smak av mörk frukt men också av söta bär, kryddor som lagerblad, peppar, addera lite lakrits, fat, tobak och örter. Nyanserad, samtidigt tajt och 'ung'.
Omdöme: Smakrik, mustig och ung. Här är vinet som ni dekanterar innan middagen eller lägger undan ett par år för att mogna. Smakar utmärkt till en bit ost. Och om dina gäster är vin-nybörjare är valet givet, ett toppbra vinval som har adderat en stilfull gnutta sötma i smaken.
Fler RECEPT PÅ VILTRÄTTER