Älgentrecote som i detta recept är en festlig middag som lagas på 1,5 timme. Vint är rött, från Rioja.
Vin till älgentrecote. Många goda val finns att välja bland vinerna som passar den festliga middagen och till vilt. Älgentrecote är alldeles extra fint kött, frågar ni mig är kopplingen till nöt nära.
Stekt kött som blir över är gott att laga rester på ex. pytt i panna, fräsa upp med tacokrydda till tortillas och tacos eller koka med i soppa.
RECEPT | Älgentrecote, rostade rotfrukter och skysås
800 gram älgentrecote
1,5 meter steksnöre
Rostade rotfrukter: 250 gram delikatesspotatis
250 gram morot
250 gram persiljerot eller om det ej finns palsternacka
250 gram kålrot
250 gram gulbeta
4 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Skysås: 2 dl rödvin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
0,5 msk socker
2 msk färsk timjan (bladen) eller 0,5 tsk torkad timjan
3 msk mörk maizenaredning (för bruna såser)
2 dl steksky från stek eller liknande
2 msk smör
2 dl steksky från ex. stek
GÖR Så HÄR
1) Bind upp entrecoten i steksnöre (valfritt - men den håller då formen bättre och steker jämnare).
2) Gnid in entrecoten i salt, peppar och lite olivolja eller annan olja.
3) Bryn den runt om och lägg upp i en stekgryta eller ugnsform.
4) Sätt i stektermometer i mitten på köttet. Täck med lock eller folie.
5) Stek i ca 1 timme tills den har en innertemperatur på 55 grader.
6) Skala rotfrukter, och skär i grova bitar ca 3x3 cm. Små potatisar kan du behålla hela och med skal.
7) Blanda rotsakerna på en stor ugnsplåt med olivolja, salt och peppar.
8) Ställ in i ugnen över köttet och låt gå med köttet.
Skysås
9) Koka upp rödvin, vatten, balsamvinäger, socker och timjan.
10) Red med maizenaredning till en såsig konsistens. Hit kan du förbereda och låta småkoka medan ex. steken blir klar.
11) När köttet nått 55 grader tar du ut det och upp ur formen. Slå in det i folie och låt det vila i 10 minuter.
12) Sätt ugnen på max grill och låt rotsakerna få lite färg medan köttet vilar. Akta så de inte bränns.
13) Sila upp skyn från entrecoten ner i såsen. Låt koka upp och sjud några minuter.
14) Smaka av skysåsen med salt och svart- eller vitpeppar. Vispa i smöret.
Skär upp ca 1 cm tjocka skivor av älgentrecoten och servera på tallrik eller fat med rostade rotfrukter, skysåsen bredvid samt gärna en grönsallad till.
Tips: Lägg skalade räkor som dekoration.
Vin till älgentrecote, rostade rotfrukter och skysås
Allende 2016 (92031)
Finca Allende S.L., Rioja Spanien, 199 kr
Vin bland de tillfälliga - kul och intressant för vinälskare och väl värt att leta efter.
Fyllig, yppigt solig frukt med tydlig sötma, rostade fat, kryddor och en knivsudd vanilj. Nyanserad.
Omdöme: Traditionsbärarsmak i betydelsen, klassisk, väljgort rött som är snygg i alla detaljer. Mogen och helt rätt för höst.
Betyg: 4+
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.