Vin till grillad älgbiff med ädelostkryddad klyftpotatis
Välj en röd Bordeaux eller stram zinfandel som vin till grillad älgbiff med ädelostkryddad potatis. Mums för härlig höstmiddag.
VIN TILL GRILLAD ÄLGBIFF. Älgjakten är i full gång och vad smakar bättre än grillad älgbiff. Här ett förslag på ett bättre vin, i liten flaska, för en lyckad helgmiddag.
RECEPT | Grillad älgbiff med ädelostkryddad klyftpotatis
4 portioner
4 skivor biff av älg eller nötkött (a 175 g)
1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
3 bakpotatisar
2,5 röda lökar
1+1 msk olja
1 tsk salt
150 g krämig ädelostSås
0,5 röd lök
1 msk smör
0,5 tsk grovmald svartpeppar
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kantarell- eller viltfond
1 dl rött portvin
1 tks vinäger
1 msk maizena majsstärkelse+vattenTillbehör
trattkantareller
harricot verts och vaxbönor
Gör så här
1) Sätt ugnen på 225 C.
2) Tvätta potatisen, skala lökarna och klyfta dem. Ringla 1 msk olja ner i en ugnsplåt och vänd ner potatis- och lökklyftorna.
3) Stek potatisen i mitten av ugnen ca 45 minuter. Vänd ett par gånger under stektiden. Salta.
Sås
1) Finhacka rödlöken.
2) Hetta upp smöret i en liten kastrull och fräs löken en kort stund. Tillsätt peppar, vatten, fond, portvin och vinäger. Låt såsen koka samman till drygt 2 dl.
3) Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen.
4) Blanda majstärkelse med vattnet och red såsen. Inför serveringen vispas smöret ner i såsen som inte får koka mer därefter.
5) Bind ett steksnöre runt varje biff så att den blir rund i formen. Hetta upp en grillpanna.
6) Stryk tunt med 1 msk olja på varje biff. Salta och peppra. Grilla ett par minuter på varje sida. Låt eftersteka tillsammans med potatisen 3-5 minuter.
7) Ta ut den heta plåten och smula ädelosten över potatis och lök.
8) Lägg upp på tallrik tillsammans med förvällda bönor, frästa trattkantareller och sås.
Den som vill serverar sås på sidan. Servera direkt!
Vin till grillad älgbiff med ädelostkryddad klyftpotatis
1. Château Plantier Rose Cru Bourgeois 2017 (3626). LITEN FLASKA:
Château Plantier, Haut-Médoc, Saint-Estèphe Frankrike, 129 kr för 375 ml
Druvor: 62% cabernet sauvignon, 30 % merlot, 8 % petit verdot
Fyllig. Mjukare tanniner, nästan animalisk grundton, smak av vinbär, viol, kakao, choklad och fat.
Omdöme: Stram, ändå yppig och fruktig. Bäst till mat.
Betyg: 4
LÄS: VERTIKALPROVNING CHÂTEAU PLANTIER ROSE.
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.</blockquote