Laddar annons
Vin till räkor – tips på tre viner
30 Jun, 2022

Vin till räkor – tips på tre viner

På sommaren finns det få saker som är lika goda som en näve färska räkor som man skalar och njuter av. Därför har vi tagit fram en lista på vin som passar utmärkt till räkor.

Det är svårt att inte beundra en härlig och maffig skaldjursplatå. När personalen på restaurangen kommer ut med den stora platån så drar den blickar till sig. Och ett givet inslag på platån är såklart färska räkor. Vi i Sverige älskar våra räkor då de kopplas så otroligt mycket till svensk sommar. Att skala och pilla med räkorna är en del av charmen, och det är så otroligt fräscht och gott. Att välja rätt vin till räkor är inte alltid det enklaste, men vi har tagit fram tips på tre viner som passar utmärkt till klassiska färska räkor.

Även räkfrossa är något som vi älskar. Vi skulle gott och väl kunna sitta i timmar i goda vänners lag och äta räkor. Därför har vi nu tagit fram nedanstående lista med vin som passar till räkor.

Vin till Toast Skagen - vinerna du inte får missa

Vin till räkor – tips på tre viner

Aveleda, Alvarinho, 2021 (73576) 109:-

Det är somrigt, det är fräscht, det är friskt, det är extremt prisvärt och det passar otroligt bra till räkor. Om du ännu inte hunnit testa ett vin gjort på druvan alvarinho, eller albarino om du så vill, så borde du göra det. I det här fallet får du ett fruktigt och friskt vin med en otroligt bra syra som passar perfekt till smaken av räkor. Just det här vinet är en beställningsvara men det är värt att beställa ett antal flaskor med tanke på hur mycket vin man får för pengarna. Man bara väntar på att alvarinho ska bli det stora trendvinet i Sverige, för det kommer det bli.

Leitz Magic Mountain, Rüdesheimer Riesling Trocken, 2020 (70626) 159:-

Om alvarinho kommer bli trendvinet om något år så kan man lugnt konstatera att riesling är trendvinet just nu. Vinerna har både likheter och skillnader. Likheterna är framförallt syran och att båda uppfattas som väldigt fräscha. Men skillnaderna är att riesling ofta är bra mycket mer åt citrushållet medan alvarinho är fruktigare. Allt handlar om tycke och smak. I det här fallet får du ett friskt vin med de där stiltypiska tonerna av citrus och hög syra. Men du får även en gnutta örter i vinet som bidrar till fräschören.

Chablis Le Finage, La Chablisienne, 2020 (70631) 179:-

Chablis är fortfarande favoritvinet bland de vita vinerna för manga, och man förstår varför. Priserna på vinerna har gått upp och kommer så göra även framöver, mycket beroende på klimatförändringarna i Bourgogne. I det här fallet får du lite av en stiltypisk chablis där man känner av de klassiska mineraltonerna. Här får man dock även en gnutta tropisk frukt samtidigt som syran är exakt så där bra som den ska vara. Köp gärna en flaska av alla dessa tre viner och jämför med varandra, så får du känna på hur vin till räkor ska smaka, även om det finns skillnader mellan dem.

Hitta fler vintips här