Laddar annons
Dessertvin – 3 viner som passar till olika desserter
14 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dessertvin – 3 viner som passar till olika desserter

Vi i Sverige har börjat få upp ögonen för dessertviner. Att dricka dessertvin ihop med olika typer av desserter kan verkligen höja själva upplevelsen.

Att dricka rätt vin till rätt mat är givet för många. Vi har i dag ett stort intresse för att matcha smaker med varandra så att vi får den bästa möjliga matupplevelsen. Vi vågar utmana oss själva och testa nya viner, nya druvor och nya länder. Men när det kommer till dessertvin är vi inte lika villiga att testa nytt.

När det blivit dags att beställa in en dessert på restaurangen så har du kanske redan druckit några glas vin till förrätterna och varmrätterna. Då kanske du tänker att en stor kopp kaffe skulle sitta fint med desserten, men faktum är att det dessertvin kan höja upplevelsen rejält, om du väljer rätt vill säga. Det finns ett antal saker man bör tänka på om man nu skulle vilja testa på ett dessertvin.

Dessertvin – 3 viner som passar till olika desserter

Moscato d'Asti G.D. Vajra, 2021 (90166) 125:-

Om du blir sugen på en klassisk svensk sommardessert bestående av bär och grädde så är moscato d’Asti det givna valet. Detta pärlande söta vin där flädertonerna är de mest dominanta passar utmärkt till bärkompotter, jordgubbstårtor och andra desserter där syrliga svenska bär är i fokus. Servera vinet väl kylt ihop med en fin bärdessert och njut. Ett fantastiskt blommigt och somrigt vin.

Dr Loosen, Riesling Beerenauslese, 2017 (5364) 139:-

En riesling som passar utmärkt till desserter där frukten är i fokus. Här kommer du inte känna av fläder som i en moscato, här är det i stället citrusen som dominerar, som den brukar göra när det kommer till riesling. Du kommer även få hintar av honung och lite päron. Ett vin som passar bra rent generellt till desserter med mycket frukt. Testa gärna till en fruktsallad.

Grand Tokaj, Szamorodni, 2018 (4682) 129:-

Det klassiska ungerska vinet tokaj, som i dag även förekommer i betydligt torrare skepnader. Här får vi dock ett vin som enligt mig passar utmärkt till grädddesserter, eller varför inte vit chokladmousse. Här kommer du direkt i doften känna av de tydliga tonerna av aprikos, och de tonerna finns även i smaken. Ett fräscht vin med mycket mer kryddiga inslag än de två tidigare vinerna. Testa gärna även med lite crepes med grädde.

Vin till Nutella – så ska du tänka

Fössta tossdan i mass – här är vinerna som passar till marsipantårta