Laddar annons
Svenska vingårdar att besöka sommaren 2022
2 Jul, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Svenska vingårdar att besöka sommaren 2022

Sverige håller på att bli ett vinland att räkna med. Vi producerar allt mer vin i vårt land och antalet vingårdar blir bara fler och fler. Vi har sammanställt en lista på tio vingårdar som du inte får missa

Om någon för 20 år sedan sagt att du kommer ha möjlighet att besöka flera vingårdar i Sverige så hade du förmodligen inte trott på personen. Klimatförändringarna och allt mer kunskap om vin har gjort att vi i dag fått möjlighet att producera vin i Sverige på flera håll i vårt land. Det är framförallt Skåne som har de allra bästa möjligheterna tack vare klimatet. Vi har därför listat tio svenska vingårdar som är värda att besöka sommaren 2022.

Svenska vingårdar att besöka sommaren 2022

Vingård i Halland

Ästad Vingård

Adress: Ästad 10, 432 77 Tvååker 

En av de svenska vingårdar som är allra mest välkänd i landet, och den kändaste utanför Skåne. De har haft sin verksamhet i några år och deras vingård har blivit flitigt omnämnd i sociala medier bland både ungdomar och äldre personer som vill ha en unik vinupplevelse. Med sitt läge några kilometer in från kusten, mellan Varberg och Falkenberg, ligger det strategiskt bra till för de som vill besöka vingården. Vingården har fått mycket uppmärksamhet för sitt ekologiska tänk och sin restaurang.

Vingård i Skåne

Flädie Mat & Vingård

Adress: Flädie Mejeriväg 19, 237 91 Bjärred

Ännu ett populärt resmål dit folk kommer från hela landet för att övernatta och testa deras egna viner. Här produceras allt från mousserande viner till röda viner. Likt många andra vingårdar i landet är det solaris och rondo som dominerar på druvfronten. Hit går det att åka, äta mat, dricka vin och ha en skön semester. Några kilometer öster om Bjärred i Skåne, mot Lund, ligger denna skånska idyll.

Läs Ursula Hellbergs reportage från Flädie

Vejby Vingård

Adress: Västra Ljungbyvägen 319, 266 51 Vejbystrand

Vid Skälderviken, i det som kallas för Bjäre Wine Country som ändå får anses vara lite av centrum för den svenska vinproduktionen, ligger Vejby Vingård. Till skillnad från många andra vingårdar så är det inte Rondo som är den dominerande druvan, utan här är det regent som är i fokus. Vingården erbjuder flera olika typer av vinprovningar i olika paket där man själv får välja utifrån tycke och smak.

Läs Ursula Hellbergs reportage från Vejby Vingård

Skepparps Vingård

Adress: Verkaåvägen, 277 37 Kivik

På totalt motsatt sida om Bjäre Wine Country, närmare bestämt på Österlen, hittar vi Skepparps Vingård. På senare år har vingården fått väldigt mycket uppmärksamhet för sina viner. Dess popularitet och kvalitet går inte att ta miste på då Skepparps Vingård bland annat belönats med utmärkelsen Årets Skånska Vinpris 2021. Det var första gången en vingård fick priset två gånger. På vingården erbjuds det olika turer och provningar.

Läs Ursula Hellbergs reportage från Skepparps Vingård

Arilds Vingård

Adress: Lilla vägen 71, 263 73 Nyhamnsläge

En av de allra ”bredaste” vingårdarna sett till sortiment. Här kan man kombinera golf, vin och boende på ett och samma ställe. Fokus för vingården ligger på att värna om det lokala, det vill säga Kullabygden där man ligger. Även den här vingården ligger vid Skälderviken och är ett populärt resmål för många på sommaren. Arilds Vingård har också fått utmärkelsen Årets Skånska Vinpris.

Ursula Hellbergs reportage från Arilds Vingård

Lottenlund Estate

Adress: Lottenlundsvägen 2, 254 76 Helsingborg

Strax norr om Helsingborg, i närheten av det berömda köpcentrumet Väla, ligger Lottenlund Estate. Det är en av de nyare vingårdarna sett till hur länge man haft öppet för besök. Det var först i juni 2021 som Lottenlund öppnade sin besökverksamhet, men vingården har funnits längre än så. Förutom vinodlingar har de även äppelodlingar och biodlingar på sin mark.

Ursula Hellberg besökte Lottenlund – läs mer om det här

Domän Sånana

Adress: Hävdavägen 36, 276 36 Borrby

I de sydliga delarna av Österlen, strax utanför Skillinge, ligger Domän Sånana. Där, på den sandiga och bördiga marken, odlas det druvor där bland annat souvignier gris är favoriten. Vingården är lite av en klassiker bland svenska vingårdar. Här har det odlats vin sedan mitten av 1990-talet, och 2009 kom de första flaskorna ut på Systembolaget.

Ursula Hellbergs besök på Domän Sånana

Köpingsbergs vingård

Adress: Köpingsbergsvägen 183, 271 73 Köpingebro

En av Sveriges sydligaste vingårdar med besöksverksamhet. Strax väster om Ystad hittar man Köpingsbergs vingård. Till skillnad från många andra vingårdar är det inte bredden som är i fokus utan snarare spetsen. Här är det nämligen enbart mousserande viner som gäller och man kan hitta flera viner gjorda på välkända druvsorter som chardonnay och pinot noir. På så sätt sticker vingården ut med tanke på att de druvorna inte hör till vanligheterna. Här kan man även köpa deras champagnemarmelad.

Ursula Hellbergs besök på Köpingsbergs vingård

Snårestad Vingård

Adress: Snårestad Lyckeväg 121, 271 93 Ystad

På andra sidan om Ystad, närmare bestämt på den västra sidan i närheten av Mossby, ligger Snårestad Vingård. Om Köpingsbergs vingård har sin nisch med mousserande viner så har Snårestad hittat sin nisch i form av orangea viner. Men här produceras även röda och vita viner. Om du ändå ska åka till Ystad så bör du besöka både Snårestad och Köpingsberg för att testa två olika typer av viner.

Läs om Ursula Hellbergs besök på vingården

Södåkra Vingård

Adress: Gamla Södåkravägen 298, 263 92 Jonstorp

Alldeles i närheten av Kullabergs Vingård hittar vi Södåkra Vingård. Här erbjuds det provningar i deras bodega. I närheten av vingården hittar man även den populära och berömda restaurangen Holy Smoke dit folk åker från hela landet. Här finns även en populär cykelled vilket gör att cykelentusiaster ofta hittas här sommartid.

Läs mer om Södåkra Vingård

Kullabergs Vingård

Adress: Lyckerisvägen 52, 263 76 Nyhamnsläge

En av de mer välkända vingårdarna i vårt land. Belägen alldeles i närheten av Arilds Vingård och den populära sommarrestaurangen Holy Smoke BBQ. Det som framförallt imponerar med Kullabergs Vingård är bredden när det kommer till utbudet. Här produceras allt från mousserande viner till orangea viner. Man kan även få guidade turer på vingården om så önskas.

Vingård på Gotland

Långmyre Vineri

Adress: Hamra Bertelsmässe 468, 623 32 Burgsvik

Det är kanske inte alla som känner till att det produceras vin på Gotland. Det är nämligen inte bara Skåne som står för vinproduktionen i vårt land, utan även på Östersjöns största ö kan man få ta del av svensk vinproduktion. Här på Långmyre, i de allra sydligaste delarna av Gotland, kan man få guidade turer och testa viner gjorda på tre vita och två röda druvor. Till skillnad från många andra vingårdar odlas här sällsynta druvor som inte är vanliga på andra vingårdar.