Laddar annons
Vin till äppelkaka
4 Nov, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till äppelkaka

Vin till äppelkaka. Hösten är detsamma som äppeltid och vad smakar då bättre än äppelkaka.

Vin till äppelkaka. Och vad sägs om äppelkaka serverad efter helstekt gås. Ett mindre kalas, med färre gäster än vad som kanske var tänkt är också trevligt. Speciellt i dessa tider. Blir det gås kvar passar den fint i sallader eller som lunch. Av äppelkakan lär det inte bli något kvar.

Här är ett mycket enkelt recept.

Snabbval

RECEPT | Äppelkaka

4 portioner

6 st äpplen
1 dl socker
1.5 dl ströbröd
2 tsk kanel
75 gram smör eller margarin

Gör så här

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skala och klyfta äpplena och lägg i en form. Sockra mellan varven, använd 3/4 av sockret.

3. Strö på resten av sockret, ströbröd och kanel. Klicka på smöret och baka i 30 minuter tills äpplena är mjuka och fått fin färg.

Vin till äppelkaka

1. Nederburg Noble Late Harvest 2018 (2741)

Nederburg Wines, Western Cape Sydafrika, 109 kr för 375 ml
Druvor:48% chenin blanc, 30% muscat de frontignan, 18% grasa de cotnari, 4% riesling.
Sött smak, medelfyllig och generös av exotisk frukt som aprikos, persika och mango, söta fikon. Drag av torkade noter av russin samt en knivsudd honung och örter. Bra längd.
Omdöme: Fantastisk, stiltypisk smak i vin från ett i jämförelse till Frankrike, utmanar land och distrikt. Vin är i den söta genren, liknande Sauternes.
Passar också utmärkt bra till ost, gräna grön och blåmögel.
Betyg: 4

Mer om vinet

Hört talas om den ovanliga druvan grasa de cotnari? Nej, tänkte väl det. Det är en ovanlig rumänsk druva, tidigare känd genom de söta vinerna från Cotnari. Fortfarande finns även mindre planteringar i ungerska Tokaj.

Druvorna handplockas från Nederburgs vingårdar i Durbanville och Paarl. Druvorna får hänga långt över sin mognad varpå ädelröta (Botrytis cinerea) utvecklas, eller om man vill säga, angriper druvorna. Detta ger vinet dess karaktär. Musten får jäsa på ståltankar vid 16 grader i sex veckor. Ingen malolaktisk jäsning (hård äppelsyra omvandlas till mjuk mjölksyra). Innan buteljering får vinet vila på ståltank.


Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.