Lättlagad, otroligt god festrätt med ett vinval som gör vinälskare extra glad.
Vin till yakiniku. Röd pinot noir från Alsace är ett otroligt bra matvin. Vinet är hämtat ur beställningssortimentet, håll utkik och missa inte. Kan även tänka mig att julbordets revbensspjäll är en god mat-vin-match.
RECEPT | Yakiniku på älgentrecote
4 portioner
600 g älgentrecôte, i tunna skivor
2 msk sesamoljaMARINAD
1,5 dl japansk soja
4 msk strösocker
1 dl purjolök, fint skuren
2 klyftor vitlök, pressade eller rivna
1 msk sesamfrön, rostade
1 msk färsk ingefära, riven
1 litet päron, fint rivet
svartpeppar, nymaldTILLBEHÖR
jasminris, kokt
isbergssallad
rossisallad
GÖR SÅ HÄR
1) Lättast är att få tunna skivor om man skär köttet fryst, med skärmaskin. Har man inte en sådan kan du halvtina och skiva med riktigt vass kniv.
2) Blanda marinaden, lägg ner köttet och låt marinera minst 30 minuter.
3) Lyft upp köttet och stek de i het panna, i sesamolja.
4) Häll marinaden över köttet och servera genast med ris och grönsallad.
Det smakar bra med en sallad till!
Vin till Yakiniku på älgentrecote
1. Gustave Lorentz Evidence Pinot Noir 2018 (71970)
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 169 kr
Druvor: Pinot Noir
Medel/fyllig, bärigt rödfruktig, körsbär, röda plommon, örter, touch av fat och stramt kärniga tanniner.
Omdöme: vinet har lite stramare tanniner, även om de är långt ifrån andra, i en jämförelse. Den svala tonen, i kombination med kraft ger smaken driv. Spännande vinval till maträtten på förslag.
Betyg: 4+
Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
RECEPT: Anders Levén, mer inspiration i en av hans receptböcker för vilt.