Laddar annons
Vinbankens vinköplista #50 - vin och mat i kombination
15 Dec, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinbankens vinköplista #50 - vin och mat i kombination

VIN OCH MAT. Att hitta bästa kombinationen mellan vin och mat är något Vinbanken alltid strävar efter. Matrecepten är som inspiration, för dig att ta stöd av, få uppslag och idéer om vad som passar bra till vinet. För dig. 

Du har väl inte missat Vinbankens recept där närapå alla har ett eget vinförslag. Tänk bara på att viner byter årgång och att priser förmodligen ändras.

Få är tillfällena när ett vin blir billigare. Senast vi hörde om det var för röda vinet Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2016 (2073), 79 kr som nyligen sänktes med hela tio kronor. Varför, det är hård konkurrens bland vinerna som kostar 79! För övrigt är just det vinet med på Topp 10 årets bästa röda viner upp till 99 kr.

Vitt och rött vintips under 100 kronor

1. Satellite Sauvignon Blanc 2017 (6200)

Johnson Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, lätt/medelfyllig, gulfruktig med en knivsudd tropiska inslag men också av päron, lime och krusbär. Aromatisk.
Omdöme:
Sockerhalt: < 3 g/L
Passar till: Skaldjur naturell, glöm inte citrus!, och gärna till vegorätter i recept som är lätt, lite fetaost med en olivolja och citrus. Till helgdagarna kan finfina receptet med pilgrimsmusslor i vitvinsås passa utmärkt.
[dryck id="58519"]

2. Faustino VII 2014 (22662)

Faustino Martínez, Rioja Spanien, 79 kr
Druvor:95% tempranillo, 5% mazuelo
Smak: Medelfyllig. Fruktig, körsbär, fruktig, lätt örtig med inslag av läder. Nyanserad och trevlig.
Omdöme: Toppval bland "billiga" röda viner.
Sockerhalt: < 3 g/L
Passar till: Förslag på goda, ärliga husviner är alltid välkommet tror vi. Komplicera inte till det, pasta, pizza och paj-genren är utmärkt, utan att förminska vinet. Prova till grekisk lasagne.
[dryck id="57672"]

Vitt och rött vintips under 200 kronor

1. A Christmann Riesling 2016 (5882)

A Christmann, Pfalz Tyskland, 139 kr. EKO
Druvor: Riesling
Smak: Lätt/medelfyllig, krispigt torr, fräsch smak av gröna äpplen, citron, örter och mineral. Lång, lätt druvig eftersmak. Nyanserad.
Omdöme: Otroligt välgjort vin, läcker, klockren och supergod! (hade också platsat på Topp 10 listan över årets bästa vita viner 100-199 kr)
Passar till: Prova och njut av som mingel, för uppslag gå till: "Tilltugg och smårätter", fördrinksvin, till småplock med citrusstänk, eller till en frisk ceviche med mango, en rätt som kan vara utmärkt festlig till nyår.
Sockerhalt: < 3 g/L
[dryck id="58517"]

2. Morellino di Scansano Riserva 2013 (2029)

Morisfarms, Morellino di Scansano Toskana Italien, 149 kr
Druvor: Sangiovese, merlot, cabernet sauvignon
Smak: Fyllig, mörkfruktig, lite mognadssöt smak med rostad fat, inslag av tobak, choklad, kaffe, kanel och russin.
Omdöme: Utvecklad, drickvänlig och spontan-god! Det här vinet ska du inte spara - det ska drickas nu :-)
Sockerhalt: < 3 g/L
Passar till: Till det här vinets fylliga, mjuka smak passar finare smaker i maten, som örtig lammstek eller mustig kycklingrätt. Vegetarisk recept med svamp är också utmärkt.
[dryck id="58514"]

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass med pris upp till 200 kronor.

Vinköplistan - Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!