Laddar annons
Vin till mustig italiensk kycklinggryta | Jägargryta - Cacciatore
16 Oct, 2017

Vin till mustig italiensk kycklinggryta | Jägargryta - Cacciatore

KYCKLINGGRYTA. En mustig, smakrik gryta som är lika lättlagad som den italienska jägargrytan Cacciatore är svår att hitta. Vinet är en festlig Châteauneuf-du-Pape och passar urbra till maten. Röda vinet Le Sinards tillverkas av den i Rhône välkända familjen Perrin.

Familjen Perrin har sina rötter i södra Rhônedalen där de tillverkar ett av Châteauneuf-du-Papes mest kända viner. Det är de röda och vita vinet från Château de Beaucastel. Men Perrin tillverkar också andra viner, bland andra vinet på förslag som är Les Sinards och som görs av druvor från yngre stockar vilket bidrar till den fruktiga och spänstiga smaken.

Men en av senare års stora succé är Miraval Rosé som familjen Perrin står bakom tillsammans med Angelina Jolie och Brad Pitt. Vilket får Vinbanken att fundera över vad som komma skall eller om rosévinet byter namn, alternativt om den ena av superkändisarna tar över och då puffar bort den andres namn. Fortsättning lär följa och vi får helt enkelt vänta och se.

Recept | Italiensk jägargryta, Cacciatore | 4 portioner

Ingredienser:

8 kycklinglår med ben och skinn
1 dl vetemjöl
4 msk olivolja
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 gul och 1 röd paprika, ganska små
300 g champinjoner
1 stor morot
2 dl rött vin
10 kvistar timjan i en bukett
1 tsk torkad oregano
salt
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 dl urkärnade svarta kalamataoliver
hackad bladpersilja

Gör så här

  • Häll upp vetemjölet på en tallrik och vänd kycklinglåren i mjölet så att de täcks runt om.

  • Skala löken och vitlöken och hacka båda. Skär paprikorna och champinjonerna i bitar. Skala och skiva moroten.

  • Fräs vitlöken i olivolja så att den får lite färg. Lägg i kycklingen och stek en stund till. Tillsätt den gula löken och låt allt bli gyllenbrunt. Häll eventuellt i en liten skvätt olivolja till.

  • Lägg ner paprika och morot. Rör runt och fräs i några minuter till. Tillsätt vinet, champinjonerna, timjanbuketten och oreganon. Låt sjuda utan lock under omrörning i några minuter så att vinet kokar in lite grann och det som har fastnat i botten lossnar. Blanda ner tomaterna och oliverna och sjud nu under lock i cirka 30 min. Rör om då och då.

  • Toppa med lite persilja och servera med nykokt pasta.

Recept ur Tareq Taylors bok om kyckling, läs gärna recension och fakta. Huvudbild: egen

Vin till maten

Châteauneuf-du-Pape Les Sinards 2014 (75275), Famille Perrin, Frankrike, 299 kr

Druvor: Grenache, syrah, mourvèdre
Smak:
Kryddig doft. Smaken är fyllig, röd- och blåfruktig skönt nyanserad av plommon, körsbär med drag av björnbär och hallon. Fruktsyran är spänstig, inslaget av kryddor tydligt. Smaken är stram med bra längd utan att vara superkärv eller direkt bångstyrig. Bra flyt och balans alltså. Betyg: 4

Om kombinationen
Absolut ett vin till mat. Smakrika rätter som i recept nedan men också gärna till rätter av lamm, med rotsaker och viltkött som älg (som mer påminner om nöt). Finns örtiga smaker i receptet matchar dom vinets kryddiga ton.

Vill också tipsa er om att dubbeldekantera vinet innan servering. Häll över i karaff, och sedan tillbaka igen. Gör så för att få mer smak i vinet. Luft gör att vinet blomma upp. Gör ni så här lyfter smaken, det smakar mer helt enkelt!