Laddar annons
9 May, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinet och maten med äntligen fredag

Det är fredag och dags att tänka ”mat”. Vad ska vi äta ikväll, lördag lunch eller middag och så till söndagsbrunch eller familjemåltiden sent söndag kväll. Med helg kommer strålande tillfällen att rumstera om i köket. Och så kombinationen, smaker som förstärker varandra. Vin eller öl alternativt äppelmust, vad passar bäst till maten.

Gör ni som jag utgår ni från drycken. Och just nu i skrivande stund, när regnmolnen hänger ner till trädtopparna och väderprognosen lovar mer busväder längtar jag efter ett glas rött.

Senaste Systembolagsprovningen av nya årgångar innehöll en av mina absoluta favoriter. Ett vin som är lika mycket god smak som bakgrundskänslan av branta vingårdslägen, transparent tillverkning utan krusiduller och jordnära personer. Hela distriktet är för övrigt supercoolt och lite lustigt åsidosatt sett med glasögon inställda på vidvinkel. Jag tänker på Valtellina i norra Italien och producenten Nino Negri. För övrigt kom just denna provning med ett antal mycket bra röda italienare i fasta sortimentet, men de får jag återkomma till nästa vecka.

Vinet till kvällens middag

Le Tense Sassela 2010 (32341), Nino Negri, Valtellina Italien, 137 kr
Upplever årgången som lite mjukare än vanligtvis annars. Smaken är tydligt örtig med sin röda karakteristiska fruktsmak som drar åt körsbärshållet, det finns inslag av viol och rosor, fat och nästintill ett drag av arrak. Helhetsintrycket är sammetslent, vinet är finstämt nyanserat, med balans och är elegant.
Betyg: 4

Vad ska jag laga och äta till vinet

Här passar mat med smak som tar plats men inte dominerar. Gärna kötträtter eller vegetarisk mat, tänk italienska kökets tillbehör som olivolja och vitlök. En dutt rosmarin, timjan och grovkornig svartpeppar hör till.

Mitt val: Lammstek i ugn, gratinera med en örtblandning av persilja, olivolja, citronsaft och skal (Eko-såklart), vitlök och ströbröd. Servera en potatisgratäng därtill.

Förrätt

Sparris är inte helt fel. Vill man dricka vin till sparris (som kan vara besk) väljer jag en torr riesling eller grüner veltliner förutsatt att över sparrisen ringlas en god, kryddig olivolja toppat med några hyveldrag parmesan. Behåller ni sparrisen naturell eller går traditionellt med Hollandaise, välj hellre ett moderat smakrikt vitt vin, sylvaner eller pinot blanc har enastående förmåga att anpassa sig, eller go with the flow.

Trevlig helg och vill ni läsa mer, se en tidigare artikel om mitt besök hos Nino Negri.