Laddar annons
6 May, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sveriges bästa sommelier 2014 – Béatrice Becher

Söndagen den 4 maj avgjordes Svenska Mästerskapen i sommeleri 2014. Tävlingen hölls på Grand Hotel i Stockholm där 19 tävlande gick vidare till kvartsfinal. Tävlingsledare Åsa W Karlsson berättar om ett teoriprov som fick de mest luttrade att rysa och obarmhärtigt decimerade 19 tävlande till sju vilka sedan gick vidare till en rafflande semifinal.

I semifinalen följde ytterligare ett teoriprov. Därpå en final som ägde rum på scen och inför publik där de tre finalisterna, Béatrice Becher Sturehof, Johan Nilsson från PM Vänner i Växjö och Maya Samuelsson Vinkällan utbildning i Stockholm skulle visa prov på praktisk kunskapsnivå.

Framförandena utfördes under nervkittlande tidspress och på engelska då även språkliga färdigheter att möta restauranggästen ingår i sommelierens roll.

Årets tävling utmärkte sig med fler tävlande än någonsin tidigare varav nio var kvinnor. Aldrig tidigare har så många tjejer ställt upp vilket i sig var glädjande eftersom Sverige har många kvinnliga yrkesutövare men ytterst få har ställt upp i tävlingar.

- Killarna ska inte tro att de är något för nu kommer tjejerna på bred front även i denna bransch, sa Sören Polonius som till vardags arbetar som chefsommelier på Fredsgatan 12, tillika en av tävlingsarrangörerna.

 

På frågan varför Béatrice Becher tog hem vinsten svarar Polonius,
- Tävlingsvana, är nog det bästa svaret. Béatrice uppfattade situationerna och förstod att hastighet var av största vikt.

Att det krävs nästintill ändlöst av tid, med tusentals timmar av teoretiska studier och lika många timmar finslipning av sommelieryrkets praktiska färdigheter kan Andreas Larsson, Världens bästa Sommelier 2007, intyga.

Det är långt ifrån slumpen som avgör vem vinnaren blir i en mästerskapstävling för sommelierer. Hårt arbete, fokus och uthållighet är avgörande för att nå ändå fram. Och lyckas man inte en gång är det bara att kavla upp ärmarna och förbereda sig för nästa tävling.
- Béatrice Becher var jämnast över alla moment. Hon gjorde bra ifrån sig i teorin, bra på provning och bra på det praktiska. Hon hade också en tydlig kommunikation och förmåga att förmedla sin passion för mat och vin, säger Andreas Larsson.

Stort GRATTIS till vinnaren Béatrice Becher, Johan Nilsson (silver) och Maya Samuelsson (brons) i SM i sommeleri 2014!

Bild: Andreas Larsson, Béatrice Becher och Sören Polonius. Foto: Nanna Mannerfeldt

Lästips: Sommelier