Lammkotletter - Chuletas de Cordero, är en delikatess i Spanien. I Kastilien-Leon är lammrätter omtyckta. Chuletas de Cordero är ett enkelt recept som kan passa både barn och vuxna beroende på hettan i paprikan eller pepparfrukten.
För vinkombination gäller att om mild kryddsättning men smakrik rätt, fungerar det fint med tanninrikt rödvin. Är rätten het och eldig väljer du ett fruktigt vin med snälla tanniner. Bra vägledning i vinval finns i Systembolagets smak-klockor och för graden av tannin (den strama, torra förnimmelsen) kollar du in klockan för "kärvhet".
Artikeln publicerades första gången: 2011
Recept Chuletas de Cordero
Till 2 personer som varmrätt:
• 1/2 kg lammkotletter, gärna från dilamm (chuletas lechal)
• olivolja
• 1-2 vitlöksklyftor
• 1 knippe persilja
• grovsalt
• 1 lagerblad
• en skvätt rödvinsvinäger
Så här gör du:
1. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i kotletterna.
2. Stek tills de har fått färg på båda sidor och sänk sedan värmen.
3. Strö över grovsalt i önskad mängd.
4. Hacka vitlöken, persiljan och lagerbladet, lägg i en skål och häll över en skvätt rödvinsvinäger, rör om.
5. Häll hacket över kotletterna och låt sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Om det är torrt i pannan, tillsätt lite vatten.
6. Stekta gröna paprikor – Pimientos fritos och stekt potatis passar utmärkt till lammkotletter om man serverar dem som varmrätt.
Det finns flera recept att välja om man googlar.
Vintips
El Albar Barricas 2008 (83168), El Albar Lurton, Castilla y León Spanien, 151 kr
Rött vin av gamla vinstockar som håller reserva-kvalitet. El Albar är ett pännande vin-projekt med hög ambitionsnivå av den outtröttliga vinmakaren och kan man säga, do´ern François Lurton. Just idag, febr 2015, finns inte El Albar i sortimentet.
Läs gärna mer om vin till lamm här.