Laddar annons
28 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan #35 | vinklassiker som håller stilen

Veckans vintips passar uteliv, i trädgården, på balkongen, picknick eller sensommarkväll på verandan. Ett vitt friskt vin inleder som fördrink.

Bland senaste provade viner, och bland vinerna med ny årgång hittar man alltid trevliga val. Veckans enkla vita är exempelvis ett sådant vin som man lätt bara 'glömmer' bort bland 'alla' andra viner. Leitz ett, två, torra - är ett vin som är svårt att undvika då producenten levererar. Ser med spänning fram emot 2014 som är en riktig rysare för norra Europa, kommer Leitz hålla stilen och hur kommer vinet smaka? Vi får se, det ska bli spännande och jag håller en peng på att de lyckas!

En av Portugals mest populära producenter i Sverige är José Maria da Fonseca. Vinet Periquita har funnits på bolaget 'sedan begynnelsen' och det som är intressant är hur väl producenten lyckats lotsa ett så populärt vin in i framtiden. Vi talar om en tidsperiod om cirka 50 år och det är utan tvekan en bedrift för ett vin som kan sägas vara 'billigt'. Det är ju inte konstigt att viner för hundratals, eller tusentals kronor står stabila över många sekel men ett vardagsvin, det är ju mer än häftigt.

Nu gillade jag ju Periquita tillbaka i högform (ohoo...typisk bakåtsträvande romantiker) men, jag måste medge att dagens Original klarar sig galant 'trots' sin snitsigare stil.

Baron de Ley är en annan producent som gjort moderniseringsresan, med stil. Riojakaraktären finns kvar men det finns också stor smak av spänstig mörk frukt och saftiga vaniljfat-gott!

Trevlig helg!

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Petit Faiblesse 2013 (5392), Domaine de l'Hitton, Côtes de Gascogne Frankrike, 75 kr

Färgen är ljus och doften örtig. Smaken är lätt, torr och frisk av citron, gröna äpplen och päron.
+

Passar till

Uppfriskande vin. Perfekt som ett glas ’svalt vitt’ på balkongen med vänner och grönsaksdipp och en skål oliver. Räkor naturell med majo fungerar också fint.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Leitz Eins Zwei Dry Riesling 2013 (5822), Josef Leitz, Rheingau Tyskland, 99 kr för 750 ml.

Torr, medelfyllig. Fruktig med fokus på terroir, som en god jordighet, smak av örter och mineral. Kompakt snits ger smaken en kraftig approach, utan att vinet tappar fokus.

Passar till

Som glasvin, till för- eller huvudrätt. Fisk eller skaldjur. Naturell med citron, sallader med vinegrette, fisk i folie.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Periquita Original 2013 (2574), José Maria da Fonseca, Portugal, 75 kr för 750 ml

Medel/fyllig. Mörk bärsmak, dito frukt, stramt driv av tanniner och örter och en lätt kärnig underton. Original är mitt fav val framför Reserva som för mig är ett mer modernsmakande, sött vinalternativ. Man kan också tänka, Original till mat och välj Reserva för ’prat och plock’.
+

Passar till

Fantastiskt, enkelt, bra vin till mat. Njut till vardags.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Club Privado Reserva 2010 (4570), Baron de Ley, Rioja Spanien, 100 kr

Smaken är fyllig, rik av mörk sötmogen frukt som plommon, och mogna körsbär. Inslag av viol, och lakrits, en nypa örter och kryddor samt inslag av fatvanilj. Bra längd!

Passar till

Servera till höstens rätter, gärna med svamp. Lamm- eller fläskstek med örtigt täcke är också utmärkt.

 

Vinbankens vinköplista – Veckans vintips, för dig när du behöver inspiration råd och förslag
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat. Främst från annonsörers portföljer.