Laddar annons
20 Nov, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan #47 | Bästa vinerna från La Mancha

LA MANCHA. Vinregion La Mancha har Vinbankens intresserat sig lite extra för under hösten. Det är på tiden. Regionen har ett rykte om sig att vara 'kung i bulk' och så å vara men regionen är också motsatsen, toppläge för vin av sällsynt bra kvalitet och förvånande låga priser.

Vinköplistan har lyft på locket i Systembolagets sortiment för att kolla vinerna från La Mancha. De är en mycket sparsmakad samling, 12 närmare bestämt varav bara ett är vitt vin. Här är listan på mina bästa köp. Tre röda respektive ett vitt vin.

Vad vi förstår är La Mancha inne i en dynamisk utvecklingsperiod och det kommer mycket nytt, vita som röda viner från högplatå-distriktet. Priserna på vinerna här i listan som övriga vilka är listade på bolaget är också förvånande låga. Jag kan konstatera att exempelvis Estola Gran Reserva smakar som ett vin i långt över 150 kr.

Vintips –  vitt vin upp till 170 kr

1. Finca Antigua 2013(71016), Finca Antigua, 101 kr.

Druvor: Viura
Aromatisk doft av aprikos och päron med toner av kamomill och nyslaget hö.
Smaken är torr, kraftig och fruktdriven med frisk syra och inslag av kamomill och fänkål.

Passar till

Till rätter av fisk, skaldjur och kyckling, gärna kryddade med fänkål eller dragon.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

2. Estola Gran Reserva 2004 (2745), Bodegas Ayuso, La Mancha, 84 kr

Här har jag lånat Cruz Liljegrens omdöme som jag tyckte hade bättre schwung i orden. Vi är dock helt samstämmiga i betyg och omdöme.

"Gran Reserva görs bara vid mycket bra årgångar, ungefär två per årtionde(!) Vinet har med sin långa ekfatslagring om 36 månader fått en utpräglat klassisk stil, utvecklad smak och koncentration av kryddiga smaker. Dessutom är det oväntat friskt och lättdrucket vilket kännetecknar samtliga viner i Estola-serien. Detta är helt enkelt ORIMLIGT bra vin för pengarna."

Passar till

Höstgryta, mustig rotfruktsgratäng, pulled pork, vit fisk, kyckling och kött-allmänt- om inte till de tuffaste smakerna. Milda balanserade maträtter blir bäst.

Vintips – 2 x rött vin upp till 170 kr

3. El Vínculo 2010 (72733), Bodegas Alejandro Fernández, La Mancha, 166 kr

Druvor: Tempranillo
Medelfyllig till fyllig, utvecklad och elegant balanserad smak. Frukten är mörk, det finns en touch av kryddor, torkade fikon och russin och fat. Inslag av mineral. Vinet har bra längd och det är utan tvekan ett 'snygg-vin' som passar fest och kräsna vinvänner. Lagrad hela 16 månader på amerikanska ekfat.

Idag, 26 november -15, släpps ny årgång 2011 av El Vínculo på bolaget!
+

Passar till

Till ost som medel-lagrad Gruyere och Comté, till vit fiskrätt, svamp, till fläsk eller fågel.

4. Malpaso Bodegas Canopy 2012(91209), Mentrida La Mancha 171 kr

Druvor: Sirah (syrah)
Medelfyllig. Bärig, tydlig sötma av mogna skogshallon, örter, björnbär. Saftig med struktur av tanniner. Personligt, spännande vin.


Passar till

Perfekt till mustiga köttgrytor eller dito, krämiga vegetariska rätter.

 

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.