I Lofoten är vattnet precis så porlande, kluckande och klingande rent som bergen är spetsiga. En perfekt förutsättning för goda brygder således och anledning till besöket hos ett av världens mest ensligt belägna bryggerier, Lofotpils AS i Svolvær, Lofoten.
Staden Svolvær har drygt 4 000 invånare och är en centralort i Lofoten med sin hamn som är knutpunkt för handel och business men också en destination för de tusentals turister som kommer till Lofoten med Hurtigruten varje år. Skeppen gör ett kortare stopp i Svolvær för att plocka upp eller sätta iland passagerare men också för att fylla sina vattentankar. Vattnet ombord på båtarna kommer direkt ur Svolværs kommunala kranar och det smakar med knock-outliknande precision - as fresh as it can get!
Skäl till det goda vattnet är utan tvekan avsaknaden av klor och en i grunden oförstörd grundkvalitet på vattnet. Thorvardur Gunnlaugsson, entreprenören bakom Lofotpils AS, beskriver vattnets smak som bøldt, det vill säga smakrikt. Mineralförekomsten är ingen att tala om och pH värdet ligger runt 6.0 vilket är förhållandevis surt. Svolværs vatten är ytvatten som hämtas på 600 m höjd över havet, från närliggande berg. Det är smält- och regnvatten. Närmaste jämförelse av Svolværs vatten är till vatten från området Pilzen i Tjeckien, varifrån vi känner den berömda öltypen pils.
Vattnet i Svolvær passar ljust öl vilket är ett utmärkt utgångsläge för tyske bryggmästaren, Clemens Neumann med assistent tillika fästmö, Claudia Hasenbein. Paret är snart inne på sitt andra år i Lofoten, det trivs i Lofoten och de brygger öl på samma sätt som de skulle göra öl i Tyskland.
Bara bryggeriets julöl har traditionsenlig, mörk färg medan lageröl olika alkoholhalt, en ale och en veteöl är ljusa. Malten köps från Weyermann i Bamberg, Tyskland och humlen från utvalda tyska leverantörer.
På landsidan av ankomst- och avgångshall för Hurtigruten ligger en handfull gråmålade anonyma lagerhus likt strandade valar på land. När fiskesäsongen har sommarlov är aktiviteten i hamnkvarteren lika med noll. I längan närmast havet huserar Lofotpils AS, bryggeriet som startade 2006 och som jag kollat upp innan resan som ett ’måste besök’. Att det finns ett bryggeri på Lofoten är skäl nog men jag läser också att bryggeriet tappar öl på, boks.
Med triumfliknande röst ringde jag mitt kommande resesällskap för att sälja in idén om att toppa den stora naturupplevelsen som en vistelse på Lofoten är, med ett bryggeribesök . Är hon intresserad? Dessutom är de ett bryggeri som tappar öl på box. ”Det finns minsann inte i Sverige”, säger jag till min norska väninna som till min förvåning rycker på axlarna som för att säga, ”och - vem bryr sig”. Nåväl, med respekt för att mina vänner inte hyser samma intresse för drycker som undertecknad, byter vi samtalsämne.
Bryggeriets grundare och ägare, Thorvardur Gunnlaugsson tar emot oss en sommardag i slutet av juli. Vi går på bryggeri-rundvisning, lyssnar till den fantastiska historien om varför och hur det kommer sig att bryggeriet startade och vi får prova öl från tank. Lokalen användes förr av ett företag som tagit emot fisk som skrei, som rensats och packats för vidare transport. Av tidigare verksamhet finns dock inga spår, utrymmena är i toppskick och som gjorda för ett bryggeri.
Utrustningen i hallen blänker, allt är nytt och kommer från välrenommerade Kaspar Schultz i Tyskland, vilka är experter på bryggeriutrustning. Bryggeriet har kapacitet för 2 miljoner liter (20tusen HL) per år, i tre pannsystem. I dagsläget utnyttjas bara 10 procent men redan under nästa år ökar produktionen till 20 procent.
Thorvardur Gunnlaugsson, VD Lofotpils AS
Och vad tycker ölentusiaster om Lofotpils och har de varit med i tävlingar? Vi har inte riktigt hunnit med ölevents och tävlingar berättar Thorvardur, så nej det finns inga utmärkelser att stoltsera med, än. I tävlingen, Norges bästa sommaröl 2015, gick bryggeriet pils till final och blev en av tre bästa 2015.
Helt kort om norsk öl och dess stil. Karakteristisk norsk öl är ljus, den är torr och förhållandevis neutral i smaken av en, mycket bra anledning. Smaken är direkt anpassad eller ska man säga lämplig, för att passa fet fisk och salt mat.
Entreprenör Thorvardur Gunnlaugsson berättar att han satte igång redan 2006 men att det tog fram till december 2014 innan premiär-ölet kunde bryggas. Startsträckan användes till att leta efter lokal, ansöka om och få beviljade de olika tillstånd som krävs för en verksamhet som ett bryggeri är, kontakt med kommun och myndigheter, söka upp de rätta råvarorna, boka upp leverantörer, beställa glasflaskor, emballage och så vidare och framförallt, att hitta och anställa en bryggmästare. Att Lofotpils var på jakt efter en skicklig yrkesutövare var bara en del i anställningen, det skulle även vara en person som uppskattar att leva i Lofoten!
Burköl är öl på boks
Gunnlaugsson var också väl medveten om att en smidig logistik var helt nödvändigt, och kom fram till att den bästa förpackningen för merparten av bryggeriets öl skulle tappas på boks.
Öl på burk, boks är burköl – såklart! Att vi skrattade gott förstår alla. Naturligtvis, öl i boks eller bättre, i burk för att trimma logistik är varken nytt eller uppseendeväckande. Lofotpils säljer från och med i år sin öl till livsmedelsbutiker I Nordnorge och till utvalda butiker på Vinmonopolet.
Ölprovning Lofotpils AS
1. Lofotpils Blonde Ale
Fruktig, stor doft. Medelfyllig, fruktig och smakrikt generös. Bra stringens, härlig mineralton och smak av persika och humle.
Betyg: 3+
2. Lofotpils Pilsner
Lätt rökig, tydlig lageröldoft. Medelfyllig, fruktig smak med viss sötma av gul frukt, bra kolsyra, medelstor beska. Ej besk och lätt och fin.
Betyg: 3
3. Lofotpils Pilsner 5,5%
Drickvänlig pilsner med balanserad fruktighet och lätt krydda. Mjuk beska.
Betyg: 3+
4. Lofotpils Hvetebrygg
Fruktig, ren och sötbrödig doft. Medelfyllig, frisk smak med inslag av citrus med en lätt beska, fin krydda och limesmak. God, förhållandevis besk för att vara veteöl.
Betyg: 4
5. Lofotpils Julebrygg 2014
Mörkbrun färg, stor och tydlig julölsdoft av kryddor. Smaken är rik, medelfyllig med traditionsenliga julölinslag, ingefära. Ölet är inte sött.
Betyg: 4+
Detta är en riktigt god julöl och kanske är det för att den fått mogna några månader eller så är den lätta kryddan, den generösa och samtidigt torra smaken som gör julölet alldeles extra trevligt. Well done!
Årets julöl 2015 bryggs i två alkoholstyrkor. 4,7% vol som ska säljas i livsmedelsbutiker och 7% vol när ölet går till restaurang och utvalda Vinmonopol.
Lofotenpils
Grundat: 2006
Första brygd: december 2014
Plats: Svolvær, Lofoten, breddgrad N 68
Ägare: Thorvardur Gunnlaugsson
Produktion: 2 miljoner liter
Kapacitet: 20 HL, 3 pannsystem
Motto: Smaken av rå natur
Facebook: /Lofotpils-As
Åldersgränsen för inköp av öl och vin i Norge är 18 år, för starksprit 20 år.
Vin, sprit och starköl säljs endast i statliga Vinmonopolets butiker, Norges motsvarighet till Systembolaget.Öl (4,7) får dock säljas i livsmedelsaffärer på vissa tider – till klockan 20.00 på vardagar och till klockan 18.00 på lördagar och andra dagar före röda helgdagar. Ett undantag gäller dagen innan Kristi Himmelsfärdsdag, som räknas som en vanlig veckodag. Affärerna får inte sälja alkoholhaltiga drycker på söndagar, allmänna helgdagar, första maj, 17 maj, under allmänna val eller vid folkomröstningar. Öl med mindre än 2,5 volymprocent alkohol kan dock säljas så länge affären har öppet.