Laddar annons
Vinköplistan #51 |en liten söt & mogen nebbiolo ++
18 Dec, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan #51 |en liten söt & mogen nebbiolo ++

VIN FRÅN ÖSTERRIKE I TOPP. Vilka viner #vinköplistan kommer med idag. Jag kallar dem vin-med-ojojoj-faktor. Det dra ihop sig till Jul och fest och då är det trevligt att ta ut smak-svängarna. 

Först ut är en fullpoängare med det söta vinet Nittnaus Exquisite, notera att det kommer i liten butelj. Sedan följer ett rött, juste och bra rödvin av syrahdruvan. Veckans två lördagsviner, eller om man ska kalla dem för fest-viner är två grymt personliga val.  Det vita vinet är av loureirodruvan, nästa stora druv-hit under 2016 om vi får gissa vart vinden blåser. Till det röda vinet med begynnande mognad ska ni servera mat, basta.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Nittnaus Exquisite 2013(2959), Weingut Nittnaus, Burgenland Österrike, 89 kr. Sött vin i liten butelj, 375 ml.

Druvor: Scheurebe, grüner veltliner, weissburgunder, chardonnay
Som en häxblandning radas druvorna upp i det här söta, urläckra vinet. Smaken är som sagt sött, enastående balanserad med noter av tropiska frukter som persika. Fruktsyran ger balansen och är pricken över i. Eftersmaken är lång. Full pott i poäng är given!

Passar till

Prova till ost, gärna grömögelost eller till desserter som en tarte tatin med persika toppa eventuellt med en klick sur grädde. Prova också till Ris a la Malta.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Quinta do Ameal Escolha 2013(95120), Quinta do Ameal, Minho Portugal, 159 kr

Druvor: Loureiro
Torr, medelfylligt och äppelfruktigt vin med drag av aprikoser, nötter, örter och fat. Eftersmaken är lång, vinet är nyanserat plus att det ger ett ungdomligt intryck med sin spänstiga smak-form. Fat, ek och nötter är det här häftiga vinets signum. Absolut, visst kan ni spara en flaska eller två,i många år dessutom.

Passar till

Ett loureirovin dricker ni på Julafton när det traditionella julbordet har fått vika sig till förmån för skaldjur och fisk. Servera grillade pilgrimsmussla, gratinerad hummer eller en bit torksrygg med smält smör och hackat ägg. Kan även tänka mig att många av vegorätterna på julbordet, som inte har medelhavs- eller asiatiska smaker, utan mer går i persiska kökets anda fungerar utmärkt till detta vin.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Leyda Reserva Syrah 2014 (6689), Viña Leyda, Aconcagua Valle de Leyda Chile, 71 kr

Druvor: Syrah
Miljömärkt och klimatkompenserat vin! Fyllig, fruktigt och generöst rödvin som smakar mycket av mörka bär, mörk frukt med 'highlights' av peppar, fat, tobak och skogshallon.


Passar till

Skönt vardagsvin med många möjligheter. Gärna till lamm, nötkött eller mustiga vego-rätter.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Il Provinciale 2004 (93014), San Fereolo, Langhe Italien, 179 kr

Druvor: Nebbiolo

Medelfyllig till fyllig utvecklad smak av mogen frukt, en touch av russin,  torkade fikon men också kärnig röd körsbärssmak. Lägg till en knivsudd nypon, läder strama tanniner och hög syra. Bra eftersmak. Ett elegant vin när sammanfattningen är gjord.
+

Passar till

Älskar den här producenten vars viner inte är som 'alla' andra. Modeoraklet Armanis favoritmodell Nicoletta Bocca är vinmakare på heltid och vinerna är hennes spegel idag.  Säga vad man vill om 'terroir' men hos San Fereolo kommer jordmån och druva i andra hand, för vinerna kan inte beskrivas på annat sätt än att de smakar av en idé och vilja. Hos Nicoletta kan ni vara helt lugna med att  inga onödig handgrepp eller shortcuts görs under tillverkningen. Il Provinciale dricker ni till vällagad mat, helst till vilt och i rejält avskalade rätter där råvarorna talar och vinet kan få smaka. Gott!

 

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.