Laddar annons
22 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bäst i test | Roséchampagne 2015

ROSÉCHAMPAGNE. Rosa champagne eller champagne rosé är extra festlig och det beror bara på den vackra färgen. Visste du att rosa champagne tillverkas på ett lite annorlunda sätt?

Har du någon gång fått frågan om när man ska dricka rosa champagne? Det säger sig väl självt, en förklaring är överflödig då rosa champagne är något alldeles speciellt och passar för lika nogräknade tillfällen. Fest med extra allt, och om romantik eller jubileum. Att analysera mer än så är inte nödvändigt, rosé är rosa.

Bäst i test | Roséchampagne 2015

1. Lanson Rosé Label (7495), Lanson, Champagne Frankrike, 399 kr för 750 ml

Smak: Torr, medelfyllig fruktig av röda äpplen, bra stramhet och god koncentration.
Omdöme: Högt prisnivå, godkänd koncentration.
Betyg: 3

2. Moët & Chandon Rosé Impérial (7598), Moët & Chandon, Champagne Frankrike, 430 kr för 750 ml

Smak: Torr, medelfyllig. Mogen frukt, päron, äpplen, bra struktur, gott driv och koncentrerad fin eftersmak.
Omdöme: Riktigt bra i år!
Betyg: 4

Mer om:
Gigantiskt hus. Med allt från baschampagne av det enklare slaget med hög prislapp till att göra skumpa i den ädlaste gruppen med toppcuvéen, Dom Perignon.

3. Gosset Grand Rosé Brut (7405), Gosset, Champagne Frankrike, 499 kr för 750 ml.

Druvor: 56% chardonnay och 44% pinot noir
Smak: Torr, medel/fyllig, fruktigt röd smak med inslag av röda bär, av juläpplen, nougat och kex. Mineraltonen är stram och det finns en hint av smörig fetma.
Omdöme: Läcker, som få! Det fina med denna champagne är att den också finns i halvflaska, perfekt helt enkelt!
Betyg: 4+

Mer om:
Om Ruinart gör anspråk på att vara det äldsta champagnehuset kan Gosset stoltsera med att vara den äldsta vintillverkaren i champagne, år 1584. Gossets champagner kan behöva lite tid. Jag kan mycket väl tänka mig att dekantera en Gossetchampagne.

4. Louis Roederer rosé 2010 (77726), Champagne Frankrike, 549 kr för 750 ml

Druvor: 65% pinot noir, 35% chardonnay
Smak: Torrt, knappt medelfylligt vin med krispig, hög fruktsyra, smak av grape av mogen citrusfrukt, röda äpplen, kex och mineral. Lååång eftersmak.
Omdöme: Snygg, stilig klockren champagne med precision som hör till huset. Får jag välja är det magnumbutelj som gäller!
Betyg: 4+

Mer om:
Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen som grundades redan 1776. Det nuvarande namnet fick de 1827 då Louis Roederer kom med i företaget.Framgångarna vilar främst på att man förfogar över stora vingårdsarealer i de allra bästa områdena. Druvorna från de egna vingårdarna täcker hela 80% av företagets druvbehov, vilket är en ovanligt hög siffra för ett så stort champagnehus.

5. Bollinger Rosé (7755), Bollinger, Champagne Frankrike, 589 kr för 750 ml

Druvor: 62% pinot noir, 24% chardonnay och 14% pinot meunier
Smak: Torr, medel/fyllig med stram fruktighet, litens smörton och rostad smak. Bra eftersmak.
Omdöme: Lufta vinet! Eller spara något år, eller mer för ett 'smak-sättnings-trick'.
Betyg: 4+

Mer om:

Nyckeln till smaken är flera, bland annat används minst 60% pinot noir i blandningen och de är det enda större champagnehus som fortfarande jäser en stor del av sina basviner på ekfat. Det ger komplexitet och bidrar till vinernas lagringsduglighet, för årgångsvinerna gäller 100% fat. Den icke årgångsbetecknade champagnen, Special Cuvée, lagras alltid mer än dubbelt så länge som lagen kräver och innehåller en stor andel så kallade reserveviner som kan vara upp till 15 år gamla. Bollingers vingårdar har av den franska staten officiellt uthållighetscertifierats med beteckningen ”Haute Valeur Environmental”, något man är ensamma om i Champagne.

Vad passar till roséchampagne

Grillade havskräftor, snittar av västerbottenost och milda thaikryddade skaldjur. Jordgubbar, passar det? Är tveksam för egen del och har ännu inte träffat på en klockren match mellan de två.

Hur gör man roséchampagne

Rosa champagne är det enda rosévin inom EU som kan blandas till rosé. Det betyder att producenten kan blanda vitt vin med en dos rött för önskad nyans. Regelverket inom EU säger annars att rosé ska macerera, det betyder att juicen får ha kontakt med blå druvskal för att extrahera sin rosa färg. Det anses finare att få till ett rosévin genom maceration än genom blandning men åsikter kan gå isär och frågan är vem som kan smaka av skillnaden.

Hur smakar rosa champagne

Vanligtvis är champagnen mindre syrlig, vilket beror på en högre andel av pinot noirdruvan i blandningen. Detta gör att rosa champagne i regel inte har lika bra hållbarhet, och på samma höga nivå. Drick din roséskumpa direkt med andra ord.

Hur länge håller roséchampagne

En annan anledning till smakskillnaden mellan rosa och klar champagne kan vara att husen i fråga inte ställer kravspecen lika nogrant för sina rosécuvéer.  Kvaliteten i baschampagnen kan vara av enklare typ och när i blandning räknar producenten med att det röda vinet, pinot noiren, tillför smak a mer 'kosmetisk karaktär'. Det ger en kvalitet av 'vardagssnitt' snarare än den bästa champagne huset har att erbjuda. Är flaskan en årgångsskumpa är hållbarheten hög men är champagnen en huscuvée, utan årgångsbeteckning kan man utgå från att begränsad hållbarhet. Således, inte ett vin att lagra i många, många år.