Laddar annons
28 Nov, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 48 | Ekologisk röd box & stilsäker Sancerre

Veckans #vinköplista innehåller ett vintips för ‘alla’. Smakerna skiljer sig åt mellan vinvalen och hittar ni inte det ni är ute efter nedan finns tidigare veckors tips i menyraden Vinköplista, ovan.

Rött boxvin

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2013 (2389), Org de Rac, Sydafrika, 219 kr för 3 L Box.
Spänstig fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, björnbär, kaffe och örter. Supertrevligt vardagsvin i storpack. Utan krusiduller och därtill EKO-klassat.
Betyg: 3+

 

Vitt vin upp till 80 kr

Marie d ’Alsace 2013 (12244), Jean Biecher, Alsace Frankrike, 77 kr
Veckans vita budgetvin kommer från Alsace och smakar trevligt av mogen frukt. Vinet är torrt men de som är känsliga för sötma reagerar säkert på den druviga smaken. Smak av mogen grape, av apelsin, lite mineral och kryddor ger vinet bredare skuldror. Prova till kryddiga rätter med fisk eller ljust kött. Passar ihop med kryddor som peppar, ingefära eller lax som är rökt, gravad eller halstrad.
Betyg: 3

 

Vitt vin upp till 160 kr

Sancerre Les Pierris 2013 (2259), Roger Champault et Fils, Sancerre Frankrike, 134 kr
Utseendet är ljusgult och doften frisk av citrus och gröna bär. Vinet är torrt, medelfylligt och smakar av äpplen, päron, krusbär, citron, lime och mineral. Eftersmaken är frisk, ren och lång. Alltid bra och säkert vinköp till recept med eleganta fiskrätter, forell, torsk eller hälleflundra med purjo, örter eller liknande skira smaker. Passar även som handen i handsken till getost när i sallad eller rätt för sig. Utmärkt till Fredagskockens fiskgryta
Betyg: 4

 

Rött vin upp till 80 kr

Allegro Primitivo 2013 (32412), Nordic Sea Winery, Italien, 69 kr
Vardagsvin som smakar mustigt av röda och blå körsbär, av choklad och vanilj. Passar husmansrätter som pasta, pizza eller fläskkött tillagat i ugn. Enkelt, okomplicerat rött husvin. Stor fördel att namnet är korrekt, primitivo, och inte som allt vanligare försvenskad till s k italiensk zinfandel.
Betyg: 3

 

Rött vin upp till 160 kr

1865 Cabernet Sauvignon 2012 (16672), Viña San Pedro, Chile, 119 kr
Doften är tydlig av druvan, svartavinbär. Vinet är medel/fylligt med smak av mörk frukt och mogna vinbär, tanniner och fruktsyra är balanserade, det finns inslag av fat, örter och svarta oliver. Bra längd, fin balans. Mycket bra köp!
Servera till älgrullader med gräddig sås och lingon eller till lamm i många former, gärna med osande potatis- och vitlöksgratäng.
Betyg: 4+

 

För fler förslag på viner se tidigare veckors #vinköplista

 

Trevlig helg!