Det är bara min första dag i Cognac och jag inser att jag inte längre känner doften från de fatlagrade destillaten i luften. Kvällen innan var den lätt söta och starka aromen tydlig och det är påtagligt hur snabbt det egna doftsinnet anpassar sig till sin omgivning. En av väldens mest sålda cognacsmärken är VSOP Fine Champagne från Rémy Martin. Huset står överst på listan när jag inleder mina besök på rundresa i byarna Cognac och Jarnac.
Artikel publicerades första gången den 18 december 2012.
Änglarnas andel
Det är cirka 45 000 fat cognac som dunstar bort varje år i regionen och av dessa kommer cirka
6 000 fat från Rémy Martin. Det är verkligen inte konstigt att man känner doft av cognac när man är på besök i staden Cognac.
Alla producenter får räkna med ett årligt svinn, det som kallas änglarnas andel, om cirka tre procent per år.
Hos Rémy Martin fylls alla fat upp, en gång per år, och ju mer volym faten håller desto bättre. Avdunstningen minimeras i fyllda fat. Några av husets äldsta ekfat rymmer 550 L och de är cirka 200 år gamla. De gamla fatens stavar och trä är mycket tunt och de ger en mycket liten avdunstning, förvånande nog .
De gamla, blending barrels, faten som förr användes för att göra blandingar.
Om Cognac Rémy Martin
Rémy Martin som grundades 1724 är med Martell ett av de äldsta cognachusen i region Charente. I begynnelsen destillerade huset eau de vie som såldes direkt och det dröjer fram till 1910 innan firman startar egen tillverkning av cognac. Rémy Martin har gjort sig kända för cognac av Fine Champagne-kvalitet, vilket innebär en cognac av destillat från 50/50 Grande respektive Petite Champagne. Mest känd av alla husets sorter är kvalitet VSOP.
Rémy Martin producerar 17 000 buteljer VSOP per timme. Den innehåller 250 olika destillat där 55 procent kommer från cru Grande Champagne och 45 procent från cru Petite Champagne. Producentens VSOP är världens mest sålda cognac, smaken är fruktig.
En nyhet sedan 2008 är den klara buteljen med kvalitet ”cask finished”. Beteckningen kan tyckas udda och det är en synnerligen förvirrande sak att påstå då cognac lagras på fat så varför ”cask finish” ens är med som ett ”option” på etiketten är obegripligt. Klart torde vara att det handlar om försäljning och argument för och kanske är det en flört med single malt whiskygenren som gjort liknande (också obegripligt) tillägg när fokus på en del av lagringen (ofta en kort tid, i slutfasen av lagringen) i en annan typ av fat än vanligtvis annars ska lyftas som bättre, mer unik eller annan anledning.
Om smaken på VSOP Cask Finish
Faten dominerar i min gom varför jag torde vara en av dem som föredrar en mer traditionell cognac.
Min guide under besöket Mme Oksana Barry, berättar,
- för Rémy Martin är Fine-kvaliteten viktig. Av alla cognac-cruer står eau de vie från Grande Champagne för 17 procent av den totala volymen, av dessa har Rémy Martin 18 procent.
Vi provar cognac, av VSOP kvalitet, till gåslever med aprikosmarmelad, till rökt lax, italienska snittar och till en mörk gudomligt god chokladtryffel. Ingen kombination är oäven där den för mig mest bekanta är den till mörk choklad. Mer förvånande är den klockrena smakkombinationen till gåsleversnittarna. Gott, oväntat och fantastiskt bra en lyckad kombination som jag gärna rekommenderar.
Rémy Martin får 250 hl eau de vie från egna vingårdslägen, dessa utgör dock bara 3 procent av husets behov. Hela 97 procent av eau de vie'n kommer från småodlare där många också destillerar enligt instruktion från Rémy Martin.
Leverantörerna ingår i ett bonussystem med Rémy Martin där den som levererar bra destillat eller i vissa fall vin kan räkna med att få bra betalt. Det Rémy Martin gör, olikt många andra, är att de destillerar med fällning, på druvspråk, ”on the lees”. De hävdar att det gör processen dyrare, upp till 10 gånger mer men att kostnadsökningen uppvägs då detta säkerställer den för huset eftersökta smaken på destillaten.
Master blender Pierette Trichet
Masterblender, Mme Trichet
Sedan 2003 är Rémy Martins masterblender en kvinna, Mme Trichet som arbetat i företaget i hela 36 år. Att vara källarmästare är en mycket krävande och eftertraktad uppgift.
- Av tradition är cognacblendern ett manligt yrke och för att nå posten krävs minst 25 års erfarenhet, säger Mme Oksana Barry
I sitt team har Mme Trichet hjälp av den 18 personer stora provningskommittén. Bara för att komma med i den gruppen krävs det extra skicklighet som provare och ett bra doftminne.
Alla personer är inte kapabla till det och en mycket viktig, personlig egenskap är den för provaren unika känsligheten i att upptäcka bitterhet. Bitter smak i cognac räknas som en defekt.
Hos Rémy Martin gäller följande
VS, minimum två års lagring. Cognac av VS kvalitet skeppas endast till Ryssland.
VSOP, min fyra år. Hos RM är åldern mellan 4 och 14 år.
XO, min sex år. Hos RM är cognacen mellan 10-40 år.
Kul att veta
12 kg druvor, ger 9 L vin som ger 1L sprit.
Ju lägre alkoholhalt i vinet, desto bättre destillat.
Ett nytt cognacfat kostar 700 Euro. Remy Martin använder bara ek av Limousin.
Ett (1) träd = två (2) fat.
Blending barrel, fat i vilka cognac ska gifta sig, används av RM innan buteljering. Rymmer över 200 nl.
RM producerar 300 000 flaskor cognac per dag.
RM har 28 lagringskällare vilka i snitt rymmer 180 000 fat vardera.
På Systembolaget (OBS priser enligt 2012)
Rémy Martin VSOP (172), 459 kr
Rémy Martin Coeur du Cognac (86468), 589 kr.
Rémy Martin XO Excellence (80101), 1290 kr för 700 ml. Dubbelmagnum, a 3 L för 5 299 kr.
Rémy Martin Louis XIII (80127), 16 900 kr för 700 ml.
Magnumbutelj a 1,5 L för 35 999 kr.
Tidgare artiklar i Vinbankens cognac-följetong
Cognac Martell i slaget om eau de vie
Richard Braastads näsa visar vägen för Cognac Tiffon
Det bränns som aldrig tidigare i Cognac
Med denna text är min djupdykning i region Cognac slut, för denna gång. Jag inser att jag har mycket mer att lära och det finns verkligen, så mycket mer att veta. Om vingårdarna, destillationen, om karamellfärg och sötma, något som utmärker cognac från Rémy Martin är smakens sötma, och om cognacfatens betydelse för mognadsutvecklingen.