Det Àr bara min första dag i Cognac och jag inser att jag inte lÀngre kÀnner doften frÄn de fatlagrade destillaten i luften. KvÀllen innan var den lÀtt söta och starka aromen tydlig och det Àr pÄtagligt hur snabbt det egna doftsinnet anpassar sig till sin omgivning. En av vÀldens mest sÄlda cognacsmÀrken Àr VSOP Fine Champagne frÄn Rémy Martin. Huset stÄr överst pÄ listan nÀr jag inleder mina besök pÄ rundresa i byarna Cognac och Jarnac.
Artikel publicerades första gÄngen den 18 december 2012.
Ănglarnas andel
Det Àr cirka 45 000 fat cognac som dunstar bort varje Är i regionen och av dessa kommer cirka
6 000 fat frÄn Rémy Martin. Det Àr verkligen inte konstigt att man kÀnner doft av cognac nÀr man Àr pÄ besök i staden Cognac.
Alla producenter fÄr rÀkna med ett Ärligt svinn, det som kallas Ànglarnas andel, om cirka tre procent per Är.
Hos Rémy Martin fylls alla fat upp, en gÄng per Är, och ju mer volym faten hÄller desto bÀttre. Avdunstningen minimeras i fyllda fat. NÄgra av husets Àldsta ekfat rymmer 550 L och de Àr cirka 200 Är gamla. De gamla fatens stavar och trÀ Àr mycket tunt och de ger en mycket liten avdunstning, förvÄnande nog .
De gamla, blending barrels, faten som förr anvÀndes för att göra blandingar.
Om Cognac Rémy Martin
Rémy Martin som grundades 1724 Àr med Martell ett av de Àldsta cognachusen i region Charente. I begynnelsen destillerade huset eau de vie som sÄldes direkt och det dröjer fram till 1910 innan firman startar egen tillverkning av cognac. Rémy Martin har gjort sig kÀnda för cognac av Fine Champagne-kvalitet, vilket innebÀr en cognac av destillat frÄn 50/50 Grande respektive Petite Champagne. Mest kÀnd av alla husets sorter Àr kvalitet VSOP.
Rémy Martin producerar 17 000 buteljer VSOP per timme. Den innehÄller 250 olika destillat dÀr 55 procent kommer frÄn cru Grande Champagne och 45 procent frÄn cru Petite Champagne. Producentens VSOP Àr vÀrldens mest sÄlda cognac, smaken Àr fruktig.
En nyhet sedan 2008 Ă€r den klara buteljen med kvalitet âcask finishedâ. Beteckningen kan tyckas udda och det Ă€r en synnerligen förvirrande sak att pĂ„stĂ„ dĂ„ cognac lagras pĂ„ fat sĂ„ varför âcask finishâ ens Ă€r med som ett âoptionâ pĂ„ etiketten Ă€r obegripligt. Klart torde vara att det handlar om försĂ€ljning och argument för och kanske Ă€r det en flört med single malt whiskygenren som gjort liknande (ocksĂ„ obegripligt) tillĂ€gg nĂ€r fokus pĂ„ en del av lagringen (ofta en kort tid, i slutfasen av lagringen) i en annan typ av fat Ă€n vanligtvis annars ska lyftas som bĂ€ttre, mer unik eller annan anledning.
Om smaken pÄ VSOP Cask Finish
Faten dominerar i min gom varför jag torde vara en av dem som föredrar en mer traditionell cognac.
Min guide under besöket Mme Oksana Barry, berÀttar,
- för Rémy Martin Àr Fine-kvaliteten viktig. Av alla cognac-cruer stÄr eau de vie frÄn Grande Champagne för 17 procent av den totala volymen, av dessa har Rémy Martin 18 procent.
Vi provar cognac, av VSOP kvalitet, till gÄslever med aprikosmarmelad, till rökt lax, italienska snittar och till en mörk gudomligt god chokladtryffel. Ingen kombination Àr oÀven dÀr den för mig mest bekanta Àr den till mörk choklad. Mer förvÄnande Àr den klockrena smakkombinationen till gÄsleversnittarna. Gott, ovÀntat och fantastiskt bra en lyckad kombination som jag gÀrna rekommenderar.
Rémy Martin fÄr 250 hl eau de vie frÄn egna vingÄrdslÀgen, dessa utgör dock bara 3 procent av husets behov. Hela 97 procent av eau de vie'n kommer frÄn smÄodlare dÀr mÄnga ocksÄ destillerar enligt instruktion frÄn Rémy Martin.
Leverantörerna ingĂ„r i ett bonussystem med RĂ©my Martin dĂ€r den som levererar bra destillat eller i vissa fall vin kan rĂ€kna med att fĂ„ bra betalt. Det RĂ©my Martin gör, olikt mĂ„nga andra, Ă€r att de destillerar med fĂ€llning, pĂ„ druvsprĂ„k, âon the leesâ. De hĂ€vdar att det gör processen dyrare, upp till 10 gĂ„nger mer men att kostnadsökningen uppvĂ€gs dĂ„ detta sĂ€kerstĂ€ller den för huset eftersökta smaken pĂ„ destillaten.
Master blender Pierette Trichet
Masterblender, Mme Trichet
Sedan 2003 Àr Rémy Martins masterblender en kvinna, Mme Trichet som arbetat i företaget i hela 36 Är. Att vara kÀllarmÀstare Àr en mycket krÀvande och eftertraktad uppgift.
- Av tradition Àr cognacblendern ett manligt yrke och för att nÄ posten krÀvs minst 25 Ärs erfarenhet, sÀger Mme Oksana Barry
I sitt team har Mme Trichet hjÀlp av den 18 personer stora provningskommittén. Bara för att komma med i den gruppen krÀvs det extra skicklighet som provare och ett bra doftminne.
Alla personer Àr inte kapabla till det och en mycket viktig, personlig egenskap Àr den för provaren unika kÀnsligheten i att upptÀcka bitterhet. Bitter smak i cognac rÀknas som en defekt.
Hos Rémy Martin gÀller följande
VS, minimum tvÄ Ärs lagring. Cognac av VS kvalitet skeppas endast till Ryssland.
VSOP, min fyra Är. Hos RM Àr Äldern mellan 4 och 14 Är.
XO, min sex Är. Hos RM Àr cognacen mellan 10-40 Är.
Kul att veta
12 kg druvor, ger 9 L vin som ger 1L sprit.
Ju lÀgre alkoholhalt i vinet, desto bÀttre destillat.
Ett nytt cognacfat kostar 700 Euro. Remy Martin anvÀnder bara ek av Limousin.
Ett (1) trÀd = tvÄ (2) fat.
Blending barrel, fat i vilka cognac ska gifta sig, anvÀnds av RM innan buteljering. Rymmer över 200 nl.
RM producerar 300 000 flaskor cognac per dag.
RM har 28 lagringskÀllare vilka i snitt rymmer 180 000 fat vardera.
PĂ„ Systembolaget (OBS priser enligt 2012)
Rémy Martin VSOP (172), 459 kr
Rémy Martin Coeur du Cognac (86468), 589 kr.
Rémy Martin XO Excellence (80101), 1290 kr för 700 ml. Dubbelmagnum, a 3 L för 5 299 kr.
Rémy Martin Louis XIII (80127), 16 900 kr för 700 ml.
Magnumbutelj a 1,5 L för 35 999 kr.
Tidgare artiklar i Vinbankens cognac-följetong
Cognac Martell i slaget om eau de vie
Richard Braastads nÀsa visar vÀgen för Cognac Tiffon
Det brÀnns som aldrig tidigare i Cognac
Med denna text Àr min djupdykning i region Cognac slut, för denna gÄng. Jag inser att jag har mycket mer att lÀra och det finns verkligen, sÄ mycket mer att veta. Om vingÄrdarna, destillationen, om karamellfÀrg och sötma, nÄgot som utmÀrker cognac frÄn Rémy Martin Àr smakens sötma, och om cognacfatens betydelse för mognadsutvecklingen.