Laddar annons
19 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 51 | Extratips, en amarone och svinbra årgång av Domaine Santa Duc

Veckans #vinköplista inleder med ett mousserande, halvtorrt vin för att fortsätta med en vit, stram elegant från Mosel-Saar-Ruwer i Tyskland. Därefter en handfull röda viner som passar lika bra till julskinka som till helgens ostbricka.

Om de är lyxviner eller inte lämnar jag öppet men den goda amaronen som det röda vinet från Gigondas i södra Frankrike är utan tvekan 'viner över de vanliga'. Och apropå julskinka som är kopplingen till 'svinbra', ett ord jag annars inte använt på sidan men som passar bra i Jultid.

Lästips: Bästa Amaronen

Vitt vin upp till 80 kr

Amadeus (7791), Sverige, 61 kr
Det här svenska mousserande vinet kan gott få lite cred såhär i tider när 'ansvar' diskuteras. Jag är glad över alla de stora eller mindre mat- och dryckesinitiativ som ännu drivs av eldsjälar i vårt avlånga land. Och det är med sorg jag konstaterar att många av de mindre tillverkarna av öl, vin, must eller andra alkoholdrycker nu får det än svårare när beslutet om att gårdsförsäljning inte tillåts kom. Så mycket var landsbygdsfrågan värd.

Amadeus klassas som ett halvtorrt vin, för mig och alla som är känsliga för sötma, är smaken söt. Moussen är trevlig, smaken lite lätt parfymerad av fläder och vanilj.
Passar i sällskap av mingel, till chips eller nötter med liten hetta eller som del av ett härligt stort Nyårsbål med festliga is-kuber och frusna bär.

Betyg: 3

 

Vitt vin upp till 160 kr

Haus Klosterberg Riesling Trocken 2013(83270), Tyskland, 152 kr
Vinet ligger i beställningssortimentet men låt er inte avskräckas av en liten väntan. Smaken är torr, medelfyllig grön av äpplen och smak av citrus, mogen grapefrukt med inslag av örter, mineral och lime. Det finns en liten, liten rondör av fruktmognad som ger helhetsintrycket mer komplett.
Smaken är ett skolboksexempel av vin från Tyskland med karakteristika som skiffer och sten! För att komma från ursprungsområdet Mosel-Saar-Ruwer är vinet 'ovanligt stramt' (enl mig) och det är möjligen den lilla, lilla rondör av mogen frukt som är ledtråden till ursprungsplatsen.
Laga festmiddag med pilgrimsmusslor och en vitvinsås.

Betyg: 4

 

Rött vin upp till 80 kr

Mezzacorona Lagrein 2012 (22951), Trentino Italien, 69 kr.
Mjuk och bärig smak och ett sant nöje i de lägre prisklasserna. Lagrein passar utmärkt till julskinkan!

Betyg: 4

 

Rött vin upp till 160 kr

Viña Pomal Reserva 2009 (6712)), Rioja Spanien, 119 kr
Rioja av klassiskt snitt som passar till det mesta i matväg - för många gäster.
Smaken är medelfyllig, nyanserad och något utvecklad. Det finns en krydda och smak av fat som drar åt vanilj med inslag örter och torkad frukt.

Betyg: 4

Passar som handen i handsken med smakrika rätter, köttgryta med rotfrukter, fläskragu, svamp, viltkött, ost.

 

Två extraviner av bättre kaliber.

Domaine Santa Duc Gigondas 2011 (74048), Gigondas Frankrike, 195 kr
Färgen är blåröd, mörk och smaken fyllig, stram och kärnig. Vinet är strukturerat, kryddigt av lagerblad och inslag av vitpeppar. Frukten är kärnig av plommon, moreller och mogna körsbär. Det finns inslag av fat som smak av tobak.
Detta är ett vin till mat och kött - plocka fram den fina steken, syltad lök, rödvinsås och mandelpotatismos samt örtångade bönor. Vinet är utmärkt att lägga undan några år. Köp en flaska och prova nu och slå in en eller två buteljer till dig själv att öppnas på Julafton 2018!
Betyg: 5

 

Amarone Classico Brigaldara 2010 (73574), Valpolicella Italien, 299 kr
Doften är lite lätt parfymerad med inslag av choklad. Smaken är fyllig, stram, kärnig och strukturerad av kakao och körsbärspraliner, örter, apelsintoner, örter och fat. Lång eftersmak.
Ett Julvin att mysa i soffan med. Till småplock som goda ostar, gärna hårdost, till fikon, nötter och choklad. Till en måltid passar kött med balsamicosky och varför inte toppat med fikon eller dadlar.
Betyg: 4+

 

Trevlig helg!