Laddar annons
23 Dec, 2014

Au Bon Climat och Jim Clendenen - lägg båda på minnet

Säger man ABC till en vinentusiast tänker hen inte på alfabetssången, Anna Book och på vad som helst bara inte ’anything but chardonnay’. Vinhuset Au Bon Climat eller som man kan säga ABC, grundades 1982 i Santa Barbara Kalifornien och drivs av Jim Clendenen. Ambitionen är nu som då att göra balanserade viner av sorterna chardonnay och pinot noir med förebilder hämtade från Bourgogne.

Det är alltid ett stort nöje att träffa den frispråkige vinmakaren och ägaren till Au Bon Climat, Jim Clendenen. Han är så stolt över de egna vinerna på sitt självklara men långt ifrån självgoda sätt att jag bara kan hysa respekt. Precis som att han lika gärna och utan omsvep talar om vinerna vilka är motorn, 'bred and butter'vinerna i verksamheten som om dem som är grädden på moset, till exempel Knox Alexander och Hildegard.

Clendenen skämtar högt och lågt, om andra och speciellt gärna om Robert Parker som han ogillar samtidigt som han kan driva med sig själv som exempel. Han är en skarp iakttagare, blixtsnabb i repliken och ger så intelligenta svar på tal att den som bara för en sekund trott att här är en go och glad vingubbe tvingas inse hur fel de hade.

 

Påstår inte att Clendenen är otrevlig eller sur, snarare tvärtom. Han är intressant för att han så oreserverat bjuder in oss som lyssnar till  vad många kan känna igen sig i ’mänskliga tillkortakommanden och vardag’,  Clendenen rör sig obehindrat från svartaste svart till renaste vitt, utan filter.

Och inte oväntat röner vinerna stor framgång hos konsumenter som bland kännare vilka ofta lyfter Au Bon Climat som Kaliforniens svar på Bourgogne. Alla förutom Robert Parker vill säga, som sedan många år dissat husets viner som anorektiska med flera osmickrande omdömen.

 

Att jämföra Kistler och Au Bon Climat är möjligt, frågan är bara på vilka grunder och varför

Känner ni en annan utmärkt kalifornienproducent vid namn Kistler vet ni att de är Parkerfavoriter big time, medan ABC:s chardonnayviner representerar en diametralt annan smakstil. Au Bon Climat  utmärker sig snarare med 'less is more', jag tänker främst på alkohol och sedan fatkaraktär. De är två vinhus, specialiserade på chardonnay som gör 'same, same but different'. Och visst, det är lika mycket en vinstil som tyck-om-fråga vilken är personlig men att den ena kontra den andra skulle skilja sig åt vad gäller kvalitet är knappast sant, och hursomhelst är det ett hett diskussionsämne.

Förebild hämtad från Bourgogne

När Jim Clendenen studerade juridik i Santa Barbara fick han inom ramen för utbildningen göra ett utbytesår i franska Bordeaux. Juridikstudenten valde ganska snart inriktning med ambition att göra vinhandlarkarriär. Men så blev det nu inte för efter praktiskt arbete på Zaca Mesa Vinery i Kalifornien, vidare till Australien och sedan Bourgogne var saken klar.

Clendenen beslutade sig för att göra eget vin. Här kan jag inte låta bli att dra paralleller till Giorgio Rivetti på La Spinetta i Piemonte som precis som Jim Clendenen praktiserat, hämtat inspiration och förebild hos världsberömda Romanée Conti. I början av 1980-talet startade Jim Clendenen tillsammans med dåvarande partnern Adam Tolmach, vinhuset Au Bon Climat.

I Bien Nacido Vineyard, i appellation (eller AVA) Santa Maria i Santa Barbara County norr om Los Angeles i Kalifornien har ABC fortfarande sitt base-camp. Efter något år drog Tolmach igång sitt egna Ojai Winery inte långt från Au Bon Climat. Idag är båda herrarna framgångsrika vinmakare och goda vänner.



Nästa generation Clendenen

På sitt senaste Stockholmsbesök hade Jim Clendenen sällskap av sonen, Knox Alexander 15 år. Ynglingen såg under provningen ut att göra sitt bästa för att dölja både vinintresse och kunnande, helt i stil med sin skämtsamma far. På frågan om han vill ta över Au Bon Climat när tiden är inne svarar Clendenen den yngre att det är på tok för tidigt att säga något om det idag. Det ska bli spännande att följa Knox Alexander framöver tänker jag som tolkar hans svar lutandes till ett, ja mer än ett nej.

Citat Jim Clendenen

Och hur var det nu med ABC och om det inte gäller vin så är förklaringen enkel. I programmet ’Fem myror är fler än fyra elefanter’ har barn under 70-talet lyssnat till alfabetsvisan. Samma generation glömmer förmodligen aldrig Anna Books enda hit, ABC. Under samma tidsera kunde så kallade vinproffs i raljerande ton säga sig ’våga vägra chardonnayvin’ samtidigt som de utan närmare eftertanke gärna drack chablisvin.

Som tur är två av dessa tre exemplen förträngda, i alla fall för mig. Och  vad gäller vinerna från Au Bon Climat så talar de för sig själva.

’My life in the winebusiness has been wonderful but largely forgettable’,
Jim Clendenen, Stockholm den 24 november 2014.

Au Bon Climat - vinprovning

Clendenen Family Vineyard 2012 Sauvignon Blanc Stallion Vineyard, Santa Ynez Valley Kalifornien, 12.5% alc.
Druvorna kommer från östra delen av Santa Ynez Valley. Det är 100 procent sauvignon blanc som är jäst på stora ungerska liggare varpå vinet lagras 10 månader i orostade ekfat.

Au Bon Climat 2012 Santa Barbara County Chardonnay (BS, 79982-01), Santa Barbara County Kalifornien, 189 kr, 13.5% alc.
Druvorna kommer från fyra vingårdar, Bien Nacido, Sierra Madre, Los Alamos och Rancho Vinedo. Genomsnittsåldern på stockarna är 25 år, vilket är gammalt i Kalifornien. Klasarna plockades i mycket bra skick, pressade hela, juicen kyldes ned varpå jäsningen startade i fat. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Efter ett år sattes den slutliga blenden.

Au Bon Climat 2012 Hildegard, Santa Maria Valley Kalifornien, 13.5% alc.
Vinet är en blandning mellan 50% pinot gris, 40% pinot bland och 10% aligoté och är fatjäst. Lagrat två år på franska ekfat.

Au Bon Climat 2010 Chardonnay Nuits-Blanches au Bouge 1.5 L
Privatimport magnumflaska ca 600 kr (BS 79987-01), Santa Maria Valley Kalifornien, 299 kr för 75 cl flaska, 13.5% alc. Vingårdarna i Le Bon Climat är planterad med Dijonklonerna 76 och 96 som ger rikare fyllighet med lägre sockernivåer jämfört med Daviskloner. Block “K” i Bien Nacido är en av de äldsta vingårdarna i Bien Nacido, planterade under tidigt 1970-tal. “K” Block stockarna står på UC Davis klone 4. Vinet står för de bästa delarna från de bästa odlingslägena i Santa Maria Valley. Vinet lagras 18 månader på nya franska François Frèresfat och buteljeras utan filtrering.

Au Bon Climat 2012 Santa Barbara County Pinot Noir (BS, 79975-01), Santa Barbara County Kalifornien, 189 kr, 13.5% alc.
Här är en blend från sex olika vingårdslägen. Bien Nacido, Rancho Vinedo och Le Bon Climat I Santa Maria Valley och från Los Alamos Valley, Los Alamos Vineyard och Kick-On Vineyard samt Pence Ranch i Santa Rita. Det finns ett tillskott av 5 procent mondeausedruvor från Bien Nacido i denna årgång. Pinot noiren sparades separat de första sex månaderna, därefter sätts blandningen. Årgången rankas som mycket bra.

Clendenen Family Vineyard 2012 Pinot Noir ''The Pip'' Le Bon Climat, Santa Maria Valley Kalifornien,13.5% alc.
Druvorna kommer från vingården, Le Bon Climat Vineyard. Läget är unikt, jorden är ’fattig’, det är svalt men i solig position. Vingården sköts minitiöst. Stockarna ger naturligt liten skörd. ''The Pip'' betyder att vinet lagras under kortare tid på fat orostade fat än husets andra pinoter. Det är sex olika kloner pinot noir I detta vin. Merparten är av klon 667 och 23 samt en liten del 2A, Mt. Eden, 115 och 777. Årgång 2012 gjorde alla kloner bra ifrån sig. Manuell plockning och sortering på fälten. Den stora volymen är jäst på stora öppna fat, med ‘punched down’ två gånger per dygn. Efter cirka 14 dagar skedde pressning varpå vinet gick till fat. Vinerna (faten) blandas efter 8 månader varpå vinet buteljerades efter fyra månader.

Clendenen Family Vineyard 2009 Pinot Noir, Le Bon Climat Vineyard, Santa Maria Valley Kalifornien,13.5% alc.
Vinet är inte släppt ännu och jag har ingen mer info än den som finns ovan om “Le Bon Climat”

Au Bon Climat 2009 Pinot Noir Knox Alexander 2009 (BS, 79985-01), Santa Maria Valley Kalifornien, 349kr, 13.5% alc.
Handplockade och sortering i vingård. Efter avstjälkning skedde öppen jäsningen i stora fat. Två gånger per dygn gjordes manuell ’punched down’. När jäsningen var avslutad pressades vinet och flyttades over till 75% nya ekfat där det fått ligga i 22 månader. Vinet buteljerades utan filtrering.   Sammanfattar: Alla viner ovan är rena, utan svaveltoner eller inslag av industrijäst. Nämnda inslag ska absolut inte ses felaktigheter, de är inte det, men man kan använda inslagen som ledtråd till stil och typ av vin.

Vilket vin jag gillade bäst, utan tvekan, röda Clendenen Family Vineyard 2012 Pinot Noir ''The Pip'' Le Bon Climat och vita vinet i magnumbuteljen, Au Bon Climat 2010 Chardonnay Nuits-Blanches au Bouge.  

 

För den som vill läsa mer, "Au Bon Climat och livet efter tacos", en artikel från 2010 och där Jim Clendenen myntade,

' Americans would think that organic is the name of a town in Texas'