Laddar annons
17 Oct, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan (v.42) |Förnämt vitt från Tyskland och säkra rödviner från Rioja

Veckans vinval innehåller två boxar varav den ena måste beställas och därför är vin att dricka nästa helg. Det gäller att planera.

Hursomhelst är vinet bra för att vara i boxförpackningsgenren med en tydlig ursprungskaraktär av franska Rhônedalens krydd-smak-stil. Bäst till mat framför prat alltså. Andra, strålande prisvärda rödviner just nu är från Rioja.

Den som vill lägger till några tior och köper kvaliteten upp (reserva) från producenten Bodegas Valdemar, medan den som vill prova en mer snitsig vinstil (inte en värdering, endast stil-beskrivning) av Rioja testar Baron de Leys vin. Producenten har här fått till balansen och smaken av fat dominerar inte som den gjorde i tidigare årgångar.

Vitt vin från tyska producenten Reichsrat von Buhl smakar klockrent och klingande av grön frukt och citrus och vinet har en lång eftersmak. Vitt finvin med mycket moderat prislapp och perfekt för alla som lagar mat vilken innehåller syrliga inslag eller som bara gillar smaken 'stram'. Vita vinet, Coteaux Bourguignons, av chardonnaydruvan, är som ett skolboksexempel och introduktion till vitt vin från distrikt Bourgogne. Här är det smak av smör, nötter och gul frukt som gäller. Prova gärna till 'något' med Aioli, urläckert!

Vad är Vinbankens #vinköplista ?

För dig som saknar förslag eller inspiration till helgens middag. I #vinköplistan ska du hitta de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna till helgens vininköp från Systembolaget. Varje vecka presenterar vi en handfull viner bland dem vi gillar bäst, just nu. Vinerna nedan är provade under veckan i en så kallad, ny årgångsprovning. Det är Systembolaget som bjuder in journalister till provningen för vin i ordinarie sortiment vilka ska byta årgång.

 

Vinköplistan (v.42)

Vitt vin, box

Monti Garbi 2013 (2078), Tenuta Sant´Antonio, Italien, 209 kr för 3 L.
Basbra till busbra pris har Monti Garbi Soave i box om 3 L. Flörtig doft av örter och vit frukt. Halvtorr(för den som är mycket känslig för söta förnimmelser) eller torr, medelfyllig smak. Fruktig av päron med inslag av gröna örter. Fräsch och enkel.
Passar till: härligt som husvin och fungerar perfekt till ett glas vin på egen hand eller till lättare sallader alternativt fisk tillagad i folie. (Se ex Karins recept).
Betyg: 3

Vitt vin upp till 80 kr

Coteaux Bourguignons Chardonnay 2013 (5374), Vignerons de Buxy, Frankrike, 79 kr
Doften påminner om aprikos, smaken är torr och medelfyllig. Det finns drag av gula äpplen, mogen frukt med exotiska inslag och av nötter, smör och fat. Perfekt vin till ljusa kötträtter, helstekt fågel eller fiskrätter med smak av saffran eller mandel. Höstens rotfrukter som rostats eller ångkokats passar också bra. Äter ni ost passar lagrade hårdostar, gärna med nötig karaktär.
Betyg: 3+

Vitt vin upp till 160 kr

Reichsrat von Buhl Riesling trocken 2013 (72093), Reichsrat von Buhl, Pfalz Tyskland, 119 kr
Doften är tydlig av mineral, skiffer. Smaken är torr, medelfyllig och stram av gröna äpplen, grape och citrus. Eftersmaken är lång, klingande ren med inslag av mineral. Nyanserad och förnäm i stilen. Om serverad till ost ska du prova färskost med örter eller en mild getost.
Passar till: Sallader av olika slag, lättare rätter med smak av citrus. Kyckling i ugn med rostade rotfrukter och örtsås, pocherad fisk med ångade grönsaker.
Betyg: 4

 

Rött vin, box

Belleruche Côtes-du-RhôneChapoutier 2013 (71199), Chapoutier, Côtes du Rhône Frankrike, 268 kr för 3L
Denna box måste beställas varför den inte är ett alternativ denna helg, men väl för nästa. Vinet är medelfylligt, mustigt och kryddigt med röd och blå fruktsmak, inslag av björnbär och ursprungstypisk pepparkryddighet.
Passar bäst till mat som går i höstens smaker. Köttgryta till vilken lagerblad ger smak, till rotfrukter, svamp och smakrika, lagrade hårdostar.
Betyg: 3+

Rött vin upp till 80 kr

Conde Valdemar Crianza 2010 (12659), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 79 kr
Kryddig doft. Smaken är medelfyllig och innehåller mörka fruktnoter, kryddor och vanilj och fat. Okomplicerat, enkelt vin med stort mervärde. Passar till: extra bra till grytor i höstgenren. För alla som anser att älgkött är 'vardag' är en mustig älggryta eller stek med gräddsås helt perfekt.
Betyg: 4

Rött vin upp till 160 kr

Club Privado Reserva 2009 (4570), Baron de Ley, Rioja Spanien, 107 kr
Nyanserad doft, lätt vaniljton. Medelfyllig, mörk fruktsmak som av körsbär och plommon med inslag av örter, kryddor, vanilj samt fat. Trevlig och nyanserad med sköna fruktiga tanniner.
Om det är årgången eller en stiljustering hos producenten som gör att denna reserva 2009 är i så bra bra balans med en smak som är är nyanserad, gör mig nyfiken på att veta mer. Baron de Ley har ju tidigare gått "all in" modernistvägen med följd att smaken dragit iväg till väl mycket ekfat i mitt tycke.
Passar till: för dem som ser älgkött som fest passar älgbiff eller färs, en stek eller varför inte renkött. Säkert kort är som 'alltid' lammragu med rostade grönsaker.
Betyg: 4