Laddar annons
19 Jan, 2017

Topp 10 vin | nya röda viner 20 januari 2017

RÖDA VINER NYHETER. Små partier lanseringen den 20 januari 2017 kommer med många fler röda vinnyheter än vita. Vinbanken har listat Topp 10 bästa röda nya viner i januari.

Som för de vita vinerna är prisnivån medel till hög med en skillnad att valmöjligheterna bland de röda är fler.

Kan inte låta bli att slå ett extraslag för madirankungen Alain Brumonts Château Montus, här av årgång 2013, som det vin ni alla borde satsa på för lagring. I en jämförelse är vinets pris rent ut sagt moderat.

Att Alain Brumont i Madiran, precis som Conte Francesco Marone Cinzano i Montalcino på Tenuta Col d’Orcia, sedan begynnelsen arbetat enligt synsättet biologisk mångfald kan förmodligen förklara deras viners genomgoda kvalitet. Grundläggande för båda har varit att mark för skog eller betesvall bevarats i vingårdslandskapet. Och de har under åren mässat om vikten av sammanhang och mångfald i naturen, periodvis för döva öron. I dag vill jag påstå att båda är ledande och ”heta-spot-on-producenter” när det talas om miljösmart vinproduktion. Läs gärna mer om Sydafrikas satsningar vad gäller biologisk mångfald i Nyårskrönikan av Jan-Åke Johansson.

Uppmärksamma läsare hittar 11 viner i Topp 10-listan och undertecknad konstaterar att så är fallet, det blir "fel" ibland.

Vill du även se Topp 10-listan med vita viner 20 januari 2017.

TOPP 10 RÖDA VINER


 • Cecchi Chianti Classico Riserva di Famiglia 2013 (92148), Italien, 150 kr

  Druvor: Sangiovese
  Smak: Medel/fyllig. Körsbär, röda plommon, inslag av örter, kärnig med lätt torra tanniner, inslag av pinje och nypon.
  Omdöme: Drick nu trevlig!
  Betyg: 3+

  Mer: Familjeföretaget drivs av bröderna Andrea och Cesare Cecchi. De har lyckats mycket bra i husets ambition att bevara ursprungskaraktär samtidigt som man gjort nödvändiga moderniseringar. Årgång 2013 har rankats som klassisk med toppomdömen, vinet ovan är i min smak för att dricka nu, elegant och god-läcker i dag.


 • Château Cambon la Pelouse 2014 (99883), Château Cambon la Pelouse, Haut-Médoc Frankrike, 160 kr

  Druvor: 49% merlot, 47% cabernet sauvignon, 4% petit verdot
  Smak: Medel/fyllig. Stram och fruktig, dito tanniner, röda inslag som av juläpplen, kryddor, tobak och fat. Elegant. Ung.
  Omdöme: Bra vin, kan sparas. En röd Bordeaux med stil, till ett högst överkomligt pris är alltid bra att ha i källaren. Toppval till middagsbordet.
  Betyg: 4-


 • Flor de Brezo 2014 (90005), Bodegas Mengoba, Bierzo Spanien, 170 kr

  Druvor: Mencia
  Smak: Medelfyllig. Fruktigt spänstig, lättsam stramhet, tydligt örtig, bärig smak med inslag av lakrits, vinbär och viol. Bra längd.
  Omdöme: Lufta innan servering. God som bara den! Syrorna i vinet kräver en bra matchning, tänk på det bara.
  Betyg: 4-

  Mer: Vin av menciadruvan är väl hur coola som helst! Nu är det inte för de röda vinerna producenten gjort succé utan det är för husets vita. Gregory Pérez rankas som en av Spaniens mest talangfulla vinmakare just nu och vi håller med.


 • Château Montus 2013 (91311), Château Montus, Madiran Frankrike, 196 kr

  Druvor: 80% tannat, 20% cabernet sauvignon
  Smak: Fyllig. Fruktig, röd och blå frukt, inslag av örter, söta bär och fat. Lätt animalisk. Nyanserad och ung.
  Omdöme: Superintressant, för att spara framförallt. Läs mer om producenten på siten. Vinbanken gillar Alain Brumonts filosofi och vinerna som än så länge inte gjort oss besvikna!
  Betyg: 4+


 • Saint-Joseph 2014 (92181), Domaine Jean-Claude Marsanne, Saint-Joseph Frankrike, 230 kr

  Druvor: Syrah
  Smak: Fyllig. Fruktig och spänstigt kärnig, plommon, örter med lätt parfymerad ton. Mycket kompakt, återhållen. Ung.
  Omdöme: "Går ej att dricka nu", och det är faktiskt sant. Spara-vin.
  Betyg: 3+

  Mer: vinmakare som lägger energi i vingård och källare snarare än på att utveckla hemsida. Rätt prio såklart men lite synd för nörd-sök-info.


 • Château Cantemerle 2014 (99886), Château Cantemerle , Haut-Médoc Frankrike, 260 kr

  Druvor: röd Bordeauxblend, druvblandning ej angiven
  Smak: Fyllig. Stram och kärnig smak av röda och svarta vinbär, örter, fat och lätt violton. Hög syra, dock i balans.
  Omdöme: Spännande! Spara.
  Passar till:
  Betyg: 4


 • Etna Rosso Guardiola 2014 (92155), Tenuta delle Terre Nere, Etna Italien, 270 kr

  Druvor: Nerello mascalese och nerello cappuccio
  Smak: Medelfyllig. Elegant, röda mogna körsbär, moreller, stram med fruktiga tanniner, tydligt örtig, frisk syra och tobak. Fat. Balanserad, bra längd.
  Omdöme: Kul och elegant!
  Passar till: Med vinets höga syror i åtanke bör maten vara rik, kanske fet för att lika mycket balansera som agera "krock-kudde".
  Betyg: 4

  Mer: Enormt omskrivet vinhus på Etnas sluttningar, med all rätt. Har bland annat delat in vingårdslägena i sub-zoner vilket ger en hint om ambitionsnivån. Läs gärna vår djupare text om producenten Tenuta delle Terre Nere, av Niklas Jörgensen.


 • Macán Clásico Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia 2012 (95473), Rioja Spanien, 280 kr

  Druvor: Riojablandning
  Smak: Medel/fyllig. Fruktig av plommon och körsbär, inslag av fikon, örter, kryddor och torkad frukt. Lång eftersmak.
  Omdöme: Intressant, bra vin att dricka nu eller spara lite.
  Passar till: Spara/lagra. Ska du dricka nu, lufta och dekantera samt servera med god, vällagad mat. Kött företrädesvis.
  Betyg: 4


 • Ghemme Torraccia del Piantavigna 2010 (90344), Ghemme Italien, 300 kr

  Druvor: Spanna (nebbiolo)
  Smak: Fyllig. Fruktig, stram av körsbär, mogna nypon och apelsiner, inslag av örter, kryddor och fat. Nyanserad, trevlig eftersmak.
  Omdöme: Ungt vin, bra potential.
  Passar till: Svamp, vilt och kallskurna charkuterier.
  Betyg: 4-

  Mer: Här är ett vin som fått mängder av utmärkelser bland annat tre glas, 3 Bicchieri Rossi, i Gambero Rosso (Italiens vinbibel.) Kolla in videon med vinmakaren när han provar vinet och notera att han bara säger nebbiolo (ej spanna som SB skriver ut) http://www.torracciadelpiantavigna.it/prodotti/ghemme-docg-2010/


 • Raats Family Cabernet Franc 2013 (95312), Raats Family Wines, Stellenbosch Sydafrika, 350 kr

  Druvor: Cabernet franc
  Smak: Fyllig. Fruktig, stor, stram, kärnig och generöst fruktig av plommon och körsbär. Inslag av viol, örter, tobak och fat. Gräsiga inslaget röjer druvsort.
  Omdöme: Läcker för alla, men speciellt för cab franc-vänner. Får producenten arbeta på i lugn och ro har Loiredistriktet snart blivit omkörda vad när det gäller det goda exemplet för "druvtypicitet".  Vinet kostar förvisso en del men mycket arbete ligger i potten.
  Passar till: rosmarinpimpade lammracks, stek eller till älgfilet.
  Betyg: 4

  Mer: Det är snart 15 år sedan jag besökte Bruwer Raats för att se och lära mer om producenten. Det var favoritdruvan, cabernet franc som lockade då, precis som den gör idag. Bruwer presenterar sig som Sydafrikas chenin blanc och cabernet francspecialist, med all rätt. Han gör även vinet Dolomite, som är en bladning av 95 procnet cabernet franc med 5 procent malbec. Givetvis (häpp!) lika bra men med nyanskillnad.


 • Macán Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia 2012 (95474), Benjamin de Rothschild &Vega Sicilia, Rioja Spanien, 461 kr

  Druvor: Tempranillo
  Smak: Fyllig. Stor, kärnig, tät smak. Fruktig av körsbär, plommon med inslag av tobak och bär. Tät, komplex och nyanserad. Fat. Tanninerna är fruktiga, eftersmaken lång.
  Omdöme: Vinet är ungt och mycket elegant och betyget nedan är med utrymme för att "öka" i takt med att smaken mognar.
  Betyg: 5-

  Mer: Internationell vinpress som Decanter kallar samarbetet mellan giganterna (vad gäller renommé) Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia för, "no-expense-spared operation", ja-ni förstår vad det innebär. För kalenderbitare, Tim Atkin (välrenommerad Brittisk vinskribent och Master of Wine) har testat årgång 2012 som han säger är den bästa sedan 2010. Vinet har fått 96 poäng (av 100 möjliga). Lagring är "grejen".


 • Château d´Ampuis 2012 (92091), E Guigal, Côte-Rôtie Frankrike, 876 kr

  Druvor: 93% syrah, 7% viognier
  Smak: Fyllig. Stor och generöst fruktig, inslag av viol, tobak, örter och kryddor samt lagerblad. Stram, lätt mineralton. Läcker, nyanserad och komlex med lång eftersmak.
  Omdöme: Bra vin, god lagringspotential-upp till 8 år-isch!
  Passar till: Vinvänner! Fina köttbiten, gärna nöt och håll koll på smakerna. Undvik eldig hetta i maten.
  Betyg: 4

  Mer: För alla oss som inte har råd eller vill lägga ett par tusen kronor för ett av världens bästa LaLaLa-vin (La Mouline, La Landonne och La Turque) är Château d´Ampuis ett toppalternativ. Maffig, stor och komplex med elegant nerv. Egen erfarenhet av en handfull buteljer olika årgångar Château d´Ampuis är att vinet smakat som bäst, och helt enastående fantastiskt, runt 10 år. Om det har varit samstämmiga tillfälligheter är såklart svårt att säga.

Fler vinförslag och om du söker billigare vinval.

https://vinbanken.se/2017/01/04/roda-viner-i-olika-prisklass/