Laddar annons
7 Jul, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vintrender i New York med Patrik Nilsson

New York är utan tvekan en av de mest intressanta platserna på jorden för mat och vinintresserade. I stadens grytor kokar de delikataste av gastronomiska under och i vinglasen serverar sommeliererna i många fall lika obskyra rariteter som i de naturvinsmarinerade vinbarerna i Arbois och Paris.

Här följer en intervju med sommelier Patrik Nilsson som just kommit hem från ett vinjobb i Brooklyn, New York.

Du har just kommit hem från NY där du jobbade i en vinbutik, berätta mer!

- Jag gjorde min internationella universitetspraktik hos Blanc et Rouge i välbärgade området Dumbo i Brooklyn. Den pittoreska vinbutiken fokuserar främst på gamla världen och småskaliga producenter till fördelaktiga priser. Dagtid har jag arbetat som vinprovare för att bidra med inköpsbeslut för vinbutiken. Resterande tiden har fördelats mellan vinbutikssysslor såsom försäljning, kassahantering, inventering och vinleveranser. Parallellt med arbetet skrev jag en uppsats på engelska om yrkesskicklighet som vinprovare. Min fritid har jag mestadels ägnat åt New Yorks sagolika mat- och dryckeskultur, framförallt kaffe

Ok, vinbutik alltså. Vad är då största skillnaden mellan vinbutiker i NY och Systembolaget

- Ett ord som sammanfattar skillnaden är frihet. I New York finns ett stort och närmast heltäckande utbud av viner från importörerna, där butikerna skräddarsyr sitt eget sortiment. Importörerna kan också tillhandahålla lagrade viner något som knappast finns på Systembolaget. Jag gillar även möjligheten som ägaren har att sätta egen prägel i sin vinbutik utöver vinsortiment, såsom inredning. Blanc et Rouge hade alltid vid ett tillfälle öppen en flaska för att erbjuda kunder provsmak. Dessutom finns möjligheten att veckovis hålla i små sortimentsprovningar, t.ex. nykomlingar. Flera butiker i New York tar också chansen att hålla i provningar mitt i butikerna veckovis när nykomlingar hamnar i sortimentet.

Det låter givetvis underbart, men hur är det med internetförsäljningen som blivit så poppis i Sverige?

- Jag tolkar den ökande internethandeln av vin i Sverige som ett resultat av den växande efterfrågan efter tjänster och vin som inte monopolet kan leverera. Även om de flesta vinbutiker i New York City erbjuder internetbeställningar och samma dag-leveranser är internethandeln inte lika etablerad eftersom kunderna tenderar att hålla sig till en vinbutik vars utbud och tjänster överensstämmer med kundens preferens. Detta tvingar vinbutikerna att ständigt jobba med sin personalkompetens och sitt vinsortiment. Som ett exempel konkurrerar Blanc et Rouge med två andra vinbutiker i området, men får områdets kunder att gå några kvarter extra för att garanterat bli nöjd med sina vinval.

Vad skulle du ge för vinbars-tips för vinturister på resa i New York?
- Jag vill slå ett slag för The Ten Bells på Broome Street som New Yorks främsta vinbarer, framförallt naturvin och atmosfär. Vad sägs som exempelvis Nicolas Carmarans och Frank Cornelissen på glas? Andra höjdpunkter och lite trendigare är Lelabar, City Winery och Terroir.

Är rosé något som New Yorkborna uppskattar, och i så fall vilket typ?
- När vårvädret börjar ta vid säljs otroliga mängder rosé. Huvudparten kunder tenderar till en klassisk lätt stil liknande Côtes de Provence. Rosésortimentet hos Blanc et Rouge innehöll vid slutet av min praktik ungefär 25 olika flaskor med allt från spritsig Txakolina till kraftig Zweigelt.

Ser du också några nya trender bland vita viner, vad blir nästa kioskvältare?
- Högkvalitativa men småskaliga producenter från klassiska vinregioner under egentligen okända appellationer. Norra Frankrike hör definitivt till nästa kioskvältare. En trend som fortsätter öka är hos vindrickare är en nykärlek till vita Jura-viner på savagnindruvan. Viner från exempelvis oupptäckta appellationer i egenskaper av Saint-Pourçain. För att fortsätta i nordliga Frankrike är odlarchampagne oerhört trendigt just nu med ett sortiment som fortsätter att växa.

Patrik nu får du nämna en vintrend som du är glad över att den inte kommit till Sverige.
- Svårt, men kanske en viss preferens för billig Prosecco.

Vilka lokalproducerade viner får vinresenären bara inte missa?
- Personligen är jag glatt överraskad över den kvalitet som Finger Lakes framställer med sina Riesling-viner.

Är vinkulturen då mer eller mindre utvecklad jämfört med Sverige?
- Frågan är svår att svara på eftersom det finns en otroligt stor klasskillnad i New York. New York är känd för sin matkultur som går likvärdigt hand i hand med vin- och dryckeskulturen. Exempelvis som tidigare nämnt, att kunna styra kunden till att prova nya viner bidrar med en större medvetenhet hos konsumenterna.