Laddar annons
3 Jun, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Håll koll på din vinskribent: Miguel

Det är lättare att förstå och tolka vinrekommendationer om man vet vem som står bakom rekommendationen. Därför presenterar Vinbanken idag tidigare okänd information om Miguel Cruz Liljegren, en av våra vinskribenter här på redaktionen. Vår förhoppning är att det kan få dig som läsare att förstå om hans rekommendationer kommer falla just dig i smaken och ge en inblick i varför han skriver som han gör. Trevlig läsning!

Miguel Cruz Liljegren

Född: Under den usla skörden 1987
Uppvuxen: Götgatan, Södermalm, Stockholm
Utbildning: Fil. Kand i Måltidskunskap. MSc i vinhandel, Burgundy School of Business
Skrivit om vin sedan: Cirka 2009
Bor: Dhaalu Atoll, Maldiverna (Bild: Richebourg GC, Vosne-Romanée)

Personligt:
Har ett Advanced Open Water Diver (dykcert) som han tog när han var 14. Tycker antagligen inte att din bebis eller hund är söt. Fick nyligen veta att han har en mycket svag asbergers och snöar därför lätt in på saker. Har bott i Bourgogne och är en av två Skandinaver med en "Master in Wine Business." från the Burgundy School of Business. Fick ett ovanligt norskt virus i ögonen när han var liten och ser därför dåligt. Favoritdjur är uggla. Gillar inte när folk tar på hans hår, gör inte det. Har en mamma från Kanarieöarna. Är singel. Gillar snigel. Önskat att han kunde mer om musik och mycket annat. Tycker inte om missbrukare men gillar att bli full. Har boxats för Rågsveds BK. Har simmat för Neptun. Är inte "folklig." Ser inte på TV, men gillar dokumentärer. Har gått tre år i Grythyttan. Gillar att debattera. Har en spansk mormor som bodde i Jokkmokk på 1960-talet. Har läst varje sida i Bibeln men är inte religös.

Professionellt:
Har jobbat som dagiskock en sommar. Rullade vårrullar på East som praktikant för åtta år sen. Extraknäckte på strippklubb (som kassör) när han var 18 år. Har gått på Globens Hotell och Restaurang skola. Skriver bara för Vinbanken och Harpers Wine and Spririts i England. Har ett nytt jobb som chefssommelier på femstjäringa resorten NIYAMA by Per Aquum på Maldiverna. Längst tid på samma jobb var två år på Systembolaget i Saltsjöbaden. Var kökschef på en minröjare i fjärde sjöstridsflottiljen under värnplikten. Har jobbat som kock på både Pelikan och Stallmästaregården. Blev 2011 den första "Mr. Mondavi." Började skriva för Vinbanken 2011. Har ett företag som heter Sommelier 2.0 AB. Har praktiserat som sommelier med chefsommelier Sören Polonius på restaurang F12. Har jobbat i en projektgrupp med Vintank i syfte att finna ROI i att som vineri engagera sig i sociala medier.

Vinöst:
Har provat Bag in Box och gillade det inte. Dricker sällan samma vin två gånger. Är hellre i en vinregion under en hel månad än en vecka i fyra vinregioner. Är mestadels negativt inställd till Systembolaget. Gillar varken kändisviner eller Amarone. Är inte så nördig med kombinationen mat och dryck. Tycker att det är synd att jag inte kan få tag på sherry på Maldiverna. Har hatkärlek till naturvinshipsters. Drinker vin nästan varje dag. Gillar bra öl mer än du tror. Bourgogne, Jura och Mosel är favoriter bland vinregioner. Är positivt inställd till svavel i vin. Tycker att det är för mycket gubbar som skriver om vin. Är en sucker för mogna viner.