Laddar annons
26 Aug, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Lucien Aviet och Fils, trousseau för upptäckare

Montigny-les-Arsures, Jura, Frankrike
Jura är en av de mest individuella och traditionella vinregionerna i Frankrike. Dess viner har fortfarande inte assimilerats till en modern smakprofil. Om Jura skulle vara en elev i din gamla skola så är det emot längst bak i klassrummet med alternativ klädstil och hörlurarna på högsta volym.

Klimat och druva

Klimatet och druvsorterna som används kan tillsammans ge viner med en ovanligt hög syra. Jag har hört ovana smakare jämföra vinerna med att bli tatuerad på tungan. Lägg på de ruffiga tanninerna i dess trosseau, oxidationslotteriet i savagnin och den tunna schizofrena druvan poulsard som vinifieras till både rött, vitt och mittemellan. Ingen i sitt rätta sinne kan se en stora kommersiella möjligheter för denna region.

Lucien Aviet eller ”Bacchus” som han kallas av sina vänner är specialisten av specialister på trosseau. En röd loka druva med djup som kombinerar peppar och viol på ett ofta rustikt sätt. Kanske är det därför den går under namnet ”bastardo” i Portugal. Aviets vingårdar breder ut sig över 6 hektar, varav de allra flesta inom Arbois. En av de kändaste byarna i Jura. Likt många andra odlare i regionen sköts vingårdarna nästintill ekologiskt. Sedan 1991 får han hjälp av sin son Vincent, som arbetar mot samma höga standard. (På bilden syns Lucien och en klase savagnin med millerandage)

Arbois ”Réserve du Caveau” 2005, Lucien Aviet & Fils (++)
Det här vinet är något för upptäckaren. Om du var på en ”all inclusive” sol och bad-semester i somras så finns risken att det här inte är för dig. Det här är den typen av vin som får dig att känna dig speciell. Alla kan bli förälskade i en George Clooney, men att ha någon för sig själv gör det mer personligt. Till denna trousseau används frukt från de äldsta vingårdarna planterade i kalkstensdominerad jord. Det är ett vin som kräver tid i glaset för att öppna upp och för att göra sig förstådd. Den har en rå doft av röda vinbär och med lite jordiga violtoner och vegetariskt inslag. Smaken är kraftig i sin lätthet, robust men ändå tämjd och ett fantastisk alternativ till korvrätter och charkuterier. Kommer att mogna med charm de närmaste 10-15 åren.

Hur får jag tag på en flaska? Lucien Aviet är närmast en lokal legend i Arbois men i resten av Europa är det bara de mest specialiserade importörerna som har hört talas om honom. Från den svenska marknaden finns det närmast noll efterfrågan som tillsammans med små volymer och okommersiell stil gör Lucien Aviet till en av de mest osystembolagetkompatibla producenterna jag kan tänka mig. Sanningen är att jag inte ens vet hur man får tag på en flaska utanför Jura.

Hur jag (inte) poängsätter vin:
Våra smakpreferenser är olika, men visste du att våra paletter också är olika känsliga för grundsmaker? Precis som vi är olika känsliga för smärta så är vi olika känsliga för smak och textur. Samma vin upplevs alltså olika i olika munnar och det finns därför ingen nytta i att poängsätta vin. Vad experter har bestämt som ”kvalitet” i vin ger alltså en rent fiktiv nytta för konsumenterna. Dessutom finns det inga studier som visar på att konsumenter generellt uppskattar detta som vi utbildade i vin kallar för ”kvalitet”. Tvärt om, experiment brukar visa motsatsen. Enligt min filosofi är det bästa sättet att bedöma vin paradoxalt nog att se utanför själva vinet och istället bedöma upplevelsen. I upplevelsen kan vi ta med allt det subjektiva som inte finns i vinet självt. För upplevelsen kan bedömas, vi vet hur vi känner oss i kropp och psyke och om vi är nöjda eller inte.

(-) när vi lämnas med en känsla av missnöjdhet
(+) när vinet lever upp till förväntningarna och vi vill ha mer
(++) när vi blir positivt överraskade och vinet framkallar starka känslor