Laddar annons
31 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vit bourgogne för 57 kr

På måndag anländer en vit torr 3 litersbox i beställningssortimentet. Den kostar 229 kronor vilket motsvarar ca 57 kronor per 75 cl. Det är en hygglig liten vit bourgogne som nu kommer på box och kanske är det Systembolagets just nu mest prisvärda vin.

Det har länge varit glest med bra vita torra premiumboxar på Systembolaget. Det finns egentligen bara tre stycken. Som frisk lätt örtig sauvignon blanc finns 2010 Les Fumées Blanches för 212 kronor. Byter snart årgång till 2011 som också är bra i denna aningen aromatiska stil. Det finns också en bra pappmagnum (box på 1,5 liter) av 2010 Rabl Grüner Veltliner för 155kr. I samma prisläge per liter finns också bourgognen 2010 Louis Max för 199 kronor per 2l box. Ett bra äkta lite rikare burgundiskt chardonnayvin på box.

Under de senaste åren har ett av de bättre kooperativen i Bourgogne, Blason, med många små odlare i södra delen av bourgogne som medlemmar, gjort stort intryck på den svenska marknaden. Den måttlig berömda delen av Bourgogne i söder heter Mâcon. Där odlas främst chardonnay för vitt vin i ett småkulligt landskap vid sidan av andra grödor. Blason's framgångsrika vin heter 2010 Mâcon-Villages Chardonnay och har sedan lanseringen varit ett fynd för 75 kronor flaskan. Riktigt bra lillbourgogne med lätt smörighet och härligt långt slut i ovanligt överkomlig prisklass.

På måndag lanseras samma vin som 3lbox i beställningssortimentet för 229 kronor. Det blir den i särklass billigaste bourgognen någonsin på Bolaget. Jag har just provat boxen och den är helt just, även om flaskan är aningen mer smörig och generös. Det är nu Systembolagets i särklass mest prisvärda vita torra box. Det är en ren chardonnay gjord på ståltank utan fat. Det har friska bra och rätt innehållsrika toner och klingar igenom i en lång eftersmak.

2010 Mâcon-Village Blason på box passar till det allra mesta från skaldjur till fiskar i feta såser. Det fungerar även hyggligt som aperitif utan mat. Det kommer också att uppskattas såväl av ovana som lite mer sofistikerade vinkonsumenter. För alla de som vill ha ett vitt vin även till kött så fungerar det utmärkt. Drack det för en stund sedan själv till en liten gryta på rimmat bogfläsk, apelsin, lök och potatis och det fungerade utmärkt.

Det är  ett perfekt husvin till fantastiskt pris. Det enda Du behöver göra nu är att vara ute i god tid. Du beställer det på Systembolagets hemsida och sedan tar det upp till åtta dagar, vanligen färre, att få denna exceptionella box till Din egen valfria butik. Lite längre fram kommer den sannolikt att komma i ordinarie sortiment. Det är nästan obegripligt att det nu går att köpa en just liten vit bourgogne för 57 kronor!

Av de fyra bästa vita torra kvalitetsboxarna är idag tre från Frankrike. Där är man sedan länge ledande på de bästa vita vinerna i världen. Numera är man även bäst på vita viner långt ner i prisklasserna. När det gäller vitt så är det bara i det billigaste segmentet som nya världen är mer konkurrenskraftig. Det har skett en renaissance för bra och prisvärda vita viner från Europa och inte minst från Frankrike under det senaste decenniet.