4 Apr, 2012

Röttorps Bästa med Old Vintage från Sydafrika

Nya denna vecka är fem riktigt bra franska viner två röda mycket olika från sydfrankrike, två vita eleganter på chardonnay resp. riesling och en överkomlig och bra roséchampagne.

2010 Ch Pech-Latt, 93 kronor, är ett av de moderna bra nya vinerna från södra Frankrike. Lätt kryddig med rikedom och långt härligt slut i en bra balanserad struktur. Fungerar väl även till en lite finare middag. 2008 Ch Bouscassé, 119 kronor, är ett stort tätt och lite stramt vin med ungdomlig hårdhet och samtidigt rikt slut. Baserat på tannatdruvan från Maderian i sydvästra Frankrike. Gott till tuffa rätter redan nu och växer mycket och mjuknar lite med fortsatt lagring. Röttorps Bästa tycker det är ett riktigt bra måttligt dyrt vin att lägga ner i källaren några år.

Som finare vitt torrt vin föreslår Röttorps Bästa denna vecka den nya årgången 2010 Chablis Vieilles Vignes Dom Sainte Claire, 169 kronor från Brocard. Riktigt stor komplex bourgogne med härlig längd och ganska utvecklade rika toner. Är på topp i sin nya årgång och kan också sparas länge för ännu större framtid. 2005 Trimbach Riesling Frédéric Émile, 344 kronor, är veckans nya vita lyxvin. Klassisk stor Alsaceriesling med en liten tuch av petrolium, stor mäktighet och måttligt hård syra. Ljuvligt redan nu och länge till, för avancerade fiskrätter.

De bästa rosévinerna är alltid mousserande och de allra bästa är champagner. Måttligt dyra De Saint Gall Brut Rosé, 249 kronor, är en elegant, läcker roséchampagne med betydande finess och bra längd. Fräscht och snyggt både med och utan mat.

Nya årgången 2011 Leth Grüner Veltliner för 77 kronor är ett vin som passar i alla möjliga sammanhang. Det är lättsamt för mildare mat, det har en lite kryddig karaktär för smakrikare och tuffare mat. För prisläget är det mycket karaktärsfullt. Fyndig överkomlig exponent för denna trevliga österrikiska druva.

Röttorps Bästa har hittat en trevlig intagande ny årgång i halvtorra Moselrieslingen 2011 Dr L, 79 kronor. En mjuk och trevlig ambassadör för klassik halvtorr Mosel från en av de främsta producenterna där, Dr Loosen. Trevlig som sällskapsvin och till frukt och bär. 2007 Allesverloren Fine Old Vintage, 139 kronor, är kanske inte så jättegammal och egentligen inte riktigt en Vintage i portvinsmening. Det är helt klart ett ovanligt trevligt portvinsliknade vin med lång tradition gjort på portvinsdruvor från Swartland i Sydafrika. Utmärkt vin till ost och att njuta framför brasan när det är kallt ute.