11 Apr, 2012

Röttorps Bästa med modern stor Grand Reserva

Nya denna vecka är en ädel modern spänstig Gran Reserva från Rioja och en liten behagful flaska Beerenauslese från Mosel.

2001 Baron de Ley Grand Reserva, 180 kronor, är en mäktig och spänstig Rioja GR med mognad, utveckling och långt rikt slut. Ett spanskt toppvin i den moderna stilen för exklusivare middagar till smakrika kötträtter inklusive stora fåglar som gås och anka.

2011 Dom. Gobelsburg Riesling, 99 kronor, tycker Röttorps Bästa är en utmärkt lättbegriplig matriesling för det allra mesta som passar med vitt torrt vin. Fin genomklang av måttligt hårda rieslingtoner, från doft genom smaken och ut i den långa eftersmaken.

Ibland vill man ha en mindre mängd av ett riktigt bra sött vin tex till en finare fruktefterrätt. Sedan 2:a april finns i ordinarie sortiment en liten 19cl flaska av 2006 Dr Loosen Riesling Beerenauslese för 99 kronor. Frisk och elegant sötma som ger en känsla av varats liderliga lätthet. Högt literpris, men den lilla flaskan räcker hyggligt till fyra personer som efterrättsvin.

Röttorps Bästas favoritchampagne just nu under 300 kronor är 2006 Palmer Blanc de Blanc, 294 kronor. Riktigt elegant med stor längd och innehåll, även i denna unga tid. Vinner på lagring i flera år.

En härlig stor redan givande röd Bourgogne är 2009 Chambolle Musigny från Berthaut för 399 kronor. Ett stort klassiskt rött lyxvin i den högre skolan som inte kräver några särskilda förkunskaper.

När Du vill ha ett seriöst bra välbyggt och generöst rödvin utan att det kostar något är Röttorps Bästa val den nya årgången, 2011, av 3liter boxen Ramos Reserva för 219 kronor. Passar till de mesta och de flesta.

Denna vecka tipsar Röttorps Bästa att den som vill lagra ett vin med stort innehåll och stor framtid i tvåhundrakronorsklassen kan nu välja 2009 Cornas Les Grandes Terasses från nyuppvaknade vinhuset Jaboulet. Cornas är ett mycket litet, inte så känt vindistrikt, i norra Rhône. Här görs bara röda viner på enbart druvan syrah från i huvudsak mycket branta vingårdar. Mycket arbete och ovanligt bra långsiktiga viner, som ofta når sin topp långt efter 10 årsdagen. Just denna toppårgång säljs till i sammanhanget ovanligt förmånligt pris.