Laddar annons
28 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med utvecklad Aglianico

Nya denna vecka är bland annat en stor lyxig röd bourgogne från BS med mognad och ett ständigt fyndigt rimligt prissatt rödvin.

Det finns få viner som görs i jätteupplaga för att säljas i miljontals buteljer över hela världen som är riktigt bra. Chilenska 2010 Casillero del Diablo Cabernet S är det allra bästa av dem och har i mina provningsnoteringar varit ett ständigt fynd i mer än ett decennium. Det är jätteföretaget Concha y Toro som gör hela denna utmärkta serie på olika druvsorter och nästan alla är numera riktigt bra. För 74 kronor får du en rik typisk Cabernet med innehåll och struktur i balanserad stil och lång bra eftersmak. Vinet vinner tom en hel del på lagring vilket är synnerligen ovanligt i denna prisklass. Lufta gärna någon timme för konsumtion.

I södra Italien i Kampanien görs de bästa rödvinerna på aglianico druvan. Det mest kända vinet är Taurasi som normalt har två nackdelar. Det säljs ungt och outvecklat och dessutom är det dyrt. Röttorps Bästa har i ordinarie sortimentet hittat en som lyckats undgå bägge nackdelarna. 2006 Taurasi från Feudi di San Gregorio kostar måttliga 150 kronor och har på sina 6 år utvecklat en del av sin potential. Ett verkligt stort vin till smakrika kötträtter redan idag, men vinner förstås en hel del på ytterligare lagring.

I norra Italien’s dramatiska alpdal Valtelina, hittar man nebbiolo på en brant sydsluttning. Den mognar sent och blir där lite lättare än i Piemonte. Nino Negri gör under namnet 2008 Le Tense Sassella en elegant finessig nebbiolo med mognad i lätt stil för 129 kronor till måttligt kraftfulla kötträtter. Även lite av ett lyxvin till avancerade pastarätter.

2007 Rotari Brut Riserva för 99 kronor tycker Röttorps Bästa är ett utmärkt bubbel i den tuffa hundrakroners klassen. Denna årgång är lite fruktigare och något mindre mineralisk. Ytterst pålitlig lätt fyndig fuskchampagne både som aperitif och med lättare mat.

Systembolagets beställningssortiment är numera mycket enkelt att beställa själv på nätet och sedan köpa i valfri butik. En av de härliga drickfärdiga bättre bourgognerna där är 2007 Vosne-Romanée Vielles Vignes från Girardin för 369 kronor. Rikt och ganska öppet lyxvin med eleganta aningen tuffa sluttoner av stort intresse.

Ny vit torr box denna vecka på Röttorps Bästa är 2011 KWV Chardonnay för 199 kronor. Renklingande och innehållsrikt chardonnayvin utan klumpighet och med bra fräschör och syra. Fungerar väl både till smakmässigt lätta och rika maträtter.