Laddar annons
Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 12 augusti
10 Aug, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment - 12 augusti

Lanseringen av mousserande och vita viner i tillfälliga sortimentet den 12 augusti är en beskedlig tillställning med 14 viner. Trots antalet har vi har hittat ett läckert fynd från Spanien och flera prisvärda viner.

Lanseringens fynd är Egia Enea med karaktärsfull och stramt läcker frukt, men bästa vinerna är Knipser Mandelpfad Riesling och Marimar Estate Chardonnay. Notera att vi lagt in recensionen av Amour de Deutz 2011 som webblanseras 11/8 kl 10:00.

Frankrike - Champagne

Amour de Deutz 2011 (94825), Champagne, 1699 kr

Stramt elegant frukt med persika, kanderade apelsinklyftor, citrus, blommor och mormors vaniljhorn. Underbart elegant välbalanserad frukt med laserrena syror, mineraler, lime, längd och så vansinnigt snyggt. Det är svårt inte bli helt såld på Amour de Deutz. Det här är en vansinnigt bra och charmig blanc de blancs. Jag kan ändå inte helt låta bli att fundera över varför Deutz (liksom flera andra hus) väljer att göra en prestigecuvée av årgången 2011. Egentligen räcker det inte riktigt hela vägen och det här vinet är en bra bit från den magiska 2008an. Men hade de inte gjort det hade vi inte fått njuta av det här. En del i ekvationen är dessutom att Amour de Deutz visserligen är kostsam men 1699 kr för en prestigecuvée är inte dyrast i klassen så jag väljer ändå att välkomna det här vinet med öppna armar. WEBBLANSERING 11/8 kl 10:00.

Frankrike - mousserande vin

Cremant d’Alsace Brut Nature 2019 (92259), Domaine Barmes Buecher, EKO, 199 kr

Ung frisk och balanserad Crémant d'Alsace med äpplen, persika, gula plommon och blommor. Välgjort, krispigt knastertorrt och extraktrikt med nougat, rökiga mineraler, rosépeppar i ett paket som levererar rustik elegans.

Spanien - mousserande vin

AUS Pét-Nat Rosé 2021 (90403), Alta Alella, EKO, 169 kr

Ett ungt, aromatiskt, lätt mousserande vin med granatäpplen, blodgrape, vildhallon, vingummin och blommor. Välbalanserad smak med röda körsbär, syra, längd och balans.

Nya Zealand - mousserande vin

Greystone Petillant Naturel 2021 (94629), North Canterbury, 199 kr

Ungt, frisk och oväntat elegant pet Nat med gula stenfrukter, vita päron, blommor och citrus. I smken finns en vibrerande energi med väljord, elegant frukt mycket citrus, kalk, mineraler, bra syra och längd.

Tyskland

Mandelpfad Riesling GG 2019 (94593), Weingut Knipser, Pfalz, 399 kr

Elegant med gula äpplen, persika, gråpäron, citrus, grapefrukt, rökiga mineraler och en klockren syra som ger en underbart läskande längd med lätt sälta och krispigt bett. En högklassig riesling från ett bra år.

Weingut Beurer Riesling Trocken 2021 (90435), 1500 ml, Weingut Beurer, 249 kr

Ungt och lätt aromatisk doft med fläder, persika, blommor och päron. Balanserad smak med sälta, mineraler, syra och längd. Notera att detta är en ”vinpåse” som innehåller 1500 ml.

Österrike

Jamek Ried Frauengarten Grüner Veltliner Federspiel 2020 (96048), Wachau, 199 kr

Ung varmt mogen, gulfruktig grüner veltliner med äpplen, päron, persika, pomerans och örter. Välbalanserad lång smak med bra extrakt och fina syror.

Spanien

Egia Enea 2020 (96205), Bizkaiko Txakolina, 145 kr

Härligt karaktärsfull tjakoli med gula äpplen, mandarin, kryddor och örter. Smaken är laddad med grillade citroner, grapefrukt, rökiga mineraler, blommor, balans och elegant vässade syror. Vinet är gjort på druvan med det tungvrickande namnet Hondarrabi Zuri (samma ruva som i Frankrike heter Petit Courbu). Det här är inte ett vin alla faller för men det är värt att prova och det är lysande till feta maträtter som grillad lax eller arför inte bara som man gör i Baskien fram med ett härligt fat med pintxos.

Portugal

Xisto Ilimitado Branco 2020 (94496), Luis Seabra Vinhos, Douro, 189 kr

Ungt, friskt och krispigt rent med gula äpplen, kalk, blommor, rökiga mineraler, bra syra och saltstänkta våta stenar. Servera till friterade calamares.

Ungern

Megyer 2019 (90461), Pajzos Zrt, Tokaj, 159 kr

Ungt, piggt och rent med persika, gula plommon, blommor, kryddor och fat. Krispigt rent med rökiga mineraler, rustika syror med sälta och längd. Ett välgjort och mycket prisvärt vin gjort på ungerska nationaldruvan furmint.

USA

Marimar Estate Vineyards La Masía Chardonnay 2019 (93954), Russian River Valley, 369 kr

Ung och stiltypisk chardonnay från Kalifornien med gula äpplen, persika, smör och exklusiv ek. Välbalanserad smak med päron, vitpeppar, bra syra och mineraler. Det här ett steg framåt för Marimar Torres vita viner – friskare och med mer elegans än tidigare årgångar.

Australien

Cullen Amber 2020 (91165), Margaret River, 265 kr

Det här är vissreligen ett orange vin men i en mer beskedlig och friskare stil än vi är vana vid från Cullen. Här finns pomerans, blodgrape, mandlar, bra syra och fin balans. Fortfarande i en lite rustik stil med bra mer eleganta skaltoner än väntat och inte alls så ”skalkärvt” som man kanske väntar sig - mer åt vitt vin med en orange krydda.

Nya Zealand

Smith & Sheth Cru Heretaunga Albarino 2021 (93344), Hawke's Bay, 199 kr

Stor och fint klädd albariño som skickar en vänlig hälsning till sitt spanska ursprung. Druvtypisk men i en lite större version än vad som är vanligt i Rias Baixas, här kryper persika, äpplen, citrus och mandlar fram. Smaken bjuder på mycket extrakt men också stramhet med grapefrukt, citrus, steniga mineraler och riktigt bra druvtypisk syra. En av de bättre "utomiberiska" albariñovinerna.

Argentina

Mendel Semillon 2021 (94778), Uco Valley, 159 kr

Ett friskt vin med päron, blommor, bivax, vitpeppar och fat. Välbalanserad smak med citrus, örter, mandlar, bra längd och fina syra.

[drinklist id="101485"]