jaumeserra-banner-15-julijaume serra tulip
Clos-Cibonne-rosevin-som-ingen-far-missa-Vinbanken

Clos Cibonne rosévin som ingen får missa

Favoritmarkera

Rosévin kommer i alla varianter och stilar och så finns Clos Cibonne. Här är rosé som ingen får missa.

Clos Cibonne rosévin av tibouren. Tibouren är alltså druvan men först lite mer om producenten.

Egendomen Clos Cibonne är om 24 hektar och ligger i Provence straxt öster om Toulon. Vingårdarna touchar i princip Medelhavet.

Druvan framför andra är tibouren och så har det varit sedan 1930-talet när André Roux tog över driften av egendomen som varit familjens sedan slutet av 1700-talet. Fram till då hade man bland annat odlat apelsiner.

I alla husets viner är druvan framför andra tibouren, i roséerna minst 90%. Tibouren är en gammal, ursprunglig sort som tack vare Clos Cibonne och husets roséviner nu röner stor uppmärksamhet över hela världen. För denna gärning har Clos Cibonne som en av 18 egendomar i Provence, premierats med beteckningen ‘Cru Classé’.

Provning – Clos Cibonne rosévin av tibouren

• Clos Cibonne Cuvée Tradition 2019 (51690)

Clos Cibonne, Provence Frankrike, 245 kr
Druvor: 90% tibouren, 10% grenache
Sötsyrlig, udda, med örtig sötma och stil. Trevlig längd.
Omdöme: Ovanligare smakstil. Mycket trevlig.
Betyg: 4

Vinet är lagrat ett år ’sous voile’ i 100 år gamla ekliggare, så kallade foudres, om 5 000 liter. Sous voile eller lokalt ’fleurette’ innebär att det bildats ett flor-täcke (partiklar från jästen som lägger sig som en hinna över vinet). Liknande teknik används i Jura och i Sherry.

Vinet får en reduktiv bouquet eftersom musten inte kommit i kontakt med syre under lagringen. Reduktiv smak och doft påminner om stall. Vissa anser att dessa är mindre önskvärda, till och med klassad som defekt. Andra, med undertecknad, är av helt annan mening – att inslagen bidrar till komplexitet, ger vinet en personlighet och stil långt över det vanliga (givet att de reduktiva dragen inte tar över helt).

Unga vinstockar.

• Clos Cibonne Cuvée des Vignettes 2019 (74457)

Clos Cibonne, Provence Frankrike, 299 kr
Druvor: 90% tibouren, 10% grenache
Torr, fyllig. Fruktig, smakrik, lätt karamellton, inslag av sötsyrlig körsbär, kvitten, aprikos, mogen apelsin, örter och mineral. Nyanserad.
Omdöme: Fantastiskt rosévin.
Passar till: jag serverade vinet till rosastekt anka, grön sparris, kålsallad och apelsin. Magiskt gott!
Betyg: 5-

Lagrad ett år sous voile i 100 år gamla foudres om 5 000 liter. Precis som Vignettes.

Gamla vinstockar, cirka 60 år.

• Château Cibon Cuvée Marius 2017 (71658)

Clos Cibonne, Provence Frankrike, 429 kr
Druvor: 90% tibouren, 10% grenache
Torr, fyllig. Nyanserad, läcker mandel, lätt kakao och karamelltwist, honung, kryddor, smak av gul frukt som persika. Lång, nyanserad och komplex.
Omdöme: Inte en rosé som andra. Utmärkt vin och en upplevelse långt över den vanliga.
Betyg: 5

Lagrad två år på nya, orostade 2 000 liters foudres från tillverkaren Stockinger. 60 år gamla tibourenstockar. Ej flor.

Clos Cibonne rosévin av tibouren är således långt över de vanliga.

REKOMMENDERADE LÄNKAR
Vad vet du om VIN DE PROVENCE ROSÉ

Christian Stojkovic har recenserat Clos Cibonne Cuvée Caroline (93050), 259 kr som kom som tillfällig nyhet 11/5. Vinet är lagrad på barrique, ej foudres.

Lämna ett svar