Laddar annons
Vitt finvin från Marchesi Antinori| vinköplistan #38
23 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt finvin från Marchesi Antinori| vinköplistan #38

MARCHESI ANTINORI. Producenten är en gigant i vinvärlden och ändå förvånande tillbakadragen, i alla fall i Sverige. Moderna viner i kombination med de udda och exklusiva är producentens paradgren. 

De är viktiga de stora producenterna, oavsett vad nördiga vinälskare har för åsikt om de så kallade kioskvältarna, de kommersiella vinerna. Lägg till att vinjournalister får höra än den ena eller andra sensationella historien om hur "det egentligen går till", bakom kulissen. Intressant i situationer som den är att fundera över avsändaren, vem säger vad och varför?

Vinhuset Antinori är en producent som fått ros men också kritik genom åren för att ha drivit den kommersiella stilen "in absurdum", av vissa ska sägas - å andra sidan är producenten och framförallt själve Marquis Piero Antinori en av dem som lyft de "italienska vinerna" in i finrummet. Antinori startade eran som nu kallas, Super tuscans, det vill säga produktionen av toppviner från Toskana men som ej platsar in i appellationen (officiella vinregelverket) för att de görs av andra druvor än de i distriktet tillåtna eller annan "utbrytning" från normen.

Vinet Tignanello är en Super Tuscan det vill säga ett toppvin som betecknas med den mer ordinära kvalitetsklassificeringen Toscana IGT, Indicazione Geografica Tipica. Anledningen är att druvsorterna inte är enligt regelverket men då vinets stil och kraft är utöver det vanliga hör det hemma i en för vin, odiskutabel toppranking, i Toskana ”Super Tuscan”. Tignanello har producerats sedan 1971 av sangiovesedruvor från en 47 ha stor vingård, med samma namn. Sedan 1982 består blandningen av 85% sangiovese, 10% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc. Liten fotnot: förfäder till Marquis Piero Antinori har sedan 1920 talet experimenterat med framförallt Bordeauxdruvor, i Toskana, vilket när det begav sig var mer än skandal. Kanske är inte Tignanello den första supertoskanaren än då....

Djup artikel om Antinori: Rolling stones med Antinori

Vitt vin - upp till 90 kr

1. Vicar’s Choice Sauvignon Blanc Bright Light 2015 (6004), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr (9,5%)

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Frisk av vinbär, syrlig smak av krusbär.
+

Passar till

Trevligt lättsamt vardagsvin, som ett glas vin innan middagen eller till lätta rätter. Gärna vego eller som i tidigare #måndagsmatchen, till heta kräftor med sambal

Vitt vin - upp till 170 kr

2. Conte della Vipera 2015 (95437), Marchesi Antinori, Umbrien Italien, 169 kr

Druvor: Sauvignon blanc, plus en liten del chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, koncentrerad, fruktig gul och vit frukt med en knivsudd tropiskt inslag, smak av mogna krusbär och melon, lite örtig. Tydlig mineralsmak.
Omdöme: Koncentrerat vin som bör 1) luftas ordentligt 2) mer tid.
+

Passar till

För den som inte vill spara detta vin är rekommendationen en bättre fiskrätt, gärna tillagad i ugn till lätt knaprig, servera med rotfrukter som mos.

Rött vin - upp till 90 kr

3. Allegro Primitivo 2015 (32412), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr

Druvor: Primitivo.
Smak: Medlefyllig, sötare mörk frukt med mustiga drag, inslag av örter, vanilj och blåbär. Modernsnitsig och perfekt för alla som gillar att dricka vin efter maten.
+

Passar till

Vardagsvin. Passar lika bra till modern vardagsmat som ett glas vin utan tilltugg.

Rött vin - upp till 170 kr

4. Domaine de Verquière Rasteau 2015 (2179), Domaine de Verquière, Rasteau Frankrike, 129 kr

Druvor: 70% grenache och 30% syrah
Medel/fyllig till stor smak av mörk frukt, lätt parfymerad rödfruktig ton, inslag av örter som lagerblad, kryddor, fat. Fruktiga, balanserade tanniner. Nyanserat vardagsvin, superintressant, personligt och välgjord. Toppval till mat, se här för vin-matmatch, måndagsmatchen lagar lammytterfilet.
+

Passar till

Till lammrätter i alla former, se recept på lammytterfilet.

 

Huvudbild: Marquis Piero Antinori, foto Elke Jung

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag/vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det festvinet håller högre klass och kan kosta 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med matförslag för dig när du står rådvill på Systembolaget!