Heta kräftor med sambal och vitlök till vitt vin

Favoritmarkera

VITT VIN TILL KRÄFTOR. Kräftsäsongen är i full gång. Här är ett recept med kräftor som fått smak av vitlök och sambal, kombinationen till det vita vinet som är en blandning av tre druvsorter är klockren. Framförallt för att vinsmaken är druvig och lite söt.

Hetta och sötma gifter sig (ofta) väl. I kräfttider kan ett recept med sambal oelek och vitlök ta kräftkalaset till en ny nivå. Vinet till är absolut vitt, det ska serveras svalt och det har en lätt sötma i smaken. Förhoppningsvis är kombinationen, heta kräftor till druvigt vin, kvällens klo!
 
vicars-choice-pinot-gris-riesling-gewurztraminer-vinbanken

Vinet

Vicar’s Choice Pinot Gris Riesling Gewürztraminer 2015 (6317), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, av söt aprikos, mogna äpplen, bra och lång eftersmak med lätt krydda.
Omdöme: Supertrevligt, enklare vardagsvin. Bra köp!

 

Recept | Heta kräftor med sambal och vitlök | 6 portioner

2 paket kokta frysta/färska kräftor (à 1 kg)
5 vitlöksklyftor
2 1/2 msk sambal oelek
1/2 dl färskpressad citronjuice
4 dl torrt vitt vin
2 dl grovhackad bladpersilja
2 msk raps- eller olivolja

Gör så här

  1. Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen om de är frysta. Låt dem rinna av.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Hetta upp olja i en riktigt het muurikkapanna eller i en wok/stor stekpanna. Woka kräftor och vitlök i omgångar, ca 2 minuter. Rör om under tiden.
  4. Tillsätt sambal oelek och citronjuice, rör om. Häll på vinet och blanda ner persiljan, spar lite till garnering.
  5. Lägg genast upp på ett serveringsfat och garnera med resten av persiljan.

 

Bild: courtesy – doktorn.com

 

Kommentera