Bästa Champagnen 2024 på Systembolaget - topplista
Nu har vi på Vinbanken satt ihop vår stora topplista över bästa champagnerna 2024 på Systembolaget. Här är vår topp 10 som du hittar på hyllan.
En tydlig indikation på att året närmar sig sitt slut är att det äntligen är dags att sätta ihop vinbankens topplista med champagner inför helgerna. Vi har under året provat drygt 200 champagner. Mycket är sig likt sedan förra året men vi har en del förändringar. Det senaste året har vi och den övriga champagnedrickande världen påverkats i allt större utsträckning av det ekonomiska klimatet. En del i detta är att vi efter en lång period med stegrande priser nu ser mer stabila priser och även en del prisreduktioner. Tittar vi på materialet i flaskan har producenterna nu flera bra år bakom sig vilket gör att basvinerna i non-vintage champagnerna ofta håller en bra kvalitativ nivå. Här nedan har vi samlat vår topplista över bästa champagnen 2024 på Systembolaget.
I den här artikeln så går vi igenom topp 10 standardchampagne som du kan hitta på hyllan. I separata artiklar kommer vi gå igenom de bästa årgångschampagnerna, roséchampagner och champagner som finns i beställningssortimentet tas upp i separata artiklar.
I den ordinarie listan i vår stora genomgång av bästa champagne 2024 valt att inkludera de bästa champagnerna som finns i det fasta och det tillfälliga sortimentet. Kriterierna är som de brukar: för att vara med på listan ska vinerna finnas tillgängliga i flera butiker samt finnas i webbsaldot så att det är möjligt att ta hem till alla butiker. För den som vill hitta lite mer speciella produkter kan ni gå in på våra artiklar som till exempel ”Bäst-i-Test”. Under december kommer vi att ha förslag både på bra mousserande viner och champagner som inte finns ute i butikerna.
Tips inför nyårsfirandet
Ett råd på vägen när det gäller nyårsfirandet om ni är flera och tänker öppna mer än en flaska: börja bra, fortsätt bättre eller bäst och avsluta tillräckligt bra – gärna pompöst med en magnumflaska av ett bra mousserande vin. Till exempel Rotari på magnum. Spar alltså inte den bästa flaskan till sist. Att öppna en lysande årgångschampagne till tolvslaget är vare sig vinvänligt eller speciellt klokt (och inte heller respektfullt mot vinet). I nuläget är utbudet av champagner mycket bra. För de av oss med ”ekorrtendenser” är det inte en dålig idé att planera ett tag framåt. Köp nu och lägg undan för en tid framöver. De allra flesta champagner klarar av att lagras i flera år – de blir nödvändigtvis inte bättre av det men de klarar det.
Standardchampagner på Systembolaget - Bäst i test
När det gäller standardchampagnerna är vintern 2024 en bra period tidsmässigt. Många producenter har gått över till att använda en större andel av årgångarna 2019, 2020 och 2021 i sina cuvéer. Det är tre bra basårgångar och det märks på kvaliteten som generellt är väldigt hög. För den initierade konsumenten kan baksidesetiketten vara till stor hjälp. Det finns fortfarande mycket att göra här men det blir vanligare att producenter lägger in information om vinet på flaskans baksida, ofta genom en QR kod som bland annat ger information om vilka årgångar som ingår i cuvén men också när vinet är degorgerat.
Champagne Bäst i test 2024 på Systembolaget
- Roederer Collection 244
- Charles Heidsieck
- Deutz
- Diebolt-Vallois
- Labruyere
- Taittinger
- André Clouet Grand Reserve
- Palmer & Co La Reserve
- Beaumont des Crayeres
- André Clouet Silver
Bästa champagnen 2024 på Systembolaget
- 1
- 2
Charles Heidsieck Brut Réserve
Stor och rik frukt med vinteräpplen, grillade citroner, nybakt bröd, mandlar, nötter och nougat. Klockrent balanserad smak med frisk frukt och väldefinierad struktur, ren syra, mineraler och bra längd. Charles H. har en förträfflig egenskap - alltid lika bra på en väldigt hög nivå. Priset är visserligen ganska högt men man får en pålitligt hög kvalitet som motsvarar en bättre årgångschampagne. Smakmässigt har inte vinet ändrats mycket sedan vår förra lista. Möjligen upplever jag att denna version har lite piggare och lite friskare citrustoner än blandningen vi provade förra året. Det kan vara min upplevelse men det kan också vara så att producenten efter flera bra år i Champagne väljer att använda en något mindre andel reservvin, dels för att de uppnår önskad kvalitet på vinet med en mindre andel men också för att fylla på sina lager.
- 3
Deutz Brut Classic
Stort och generöst med vinteräpplen, grillade citroner, citrusskal, mandlar, brioche, nötter, ren och strukturerad eftersmak med klingande ren frukt av grapefrukt, kalk, mineraler, bra syra och lite sälta. Det här är en lysande Deutz som har lyft ett par nivåer sedan vår senaste genomgång. Deutz har alltid hållit en hög nivå men denna gång har producenten fått till ett djup, en renhet samt en återhållen spänst som är ett par snäpp högre.
- 4
Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut
Elegant och friskt med gröna äpplen, citron, lime, vita blommor och nybakt bröd. Välbalanserad torr och frisk smak med ren syra, massor av mineraler, struktur och fin sälta. Diebolts extra brut var med på listan förra året men årets version är stråt vassare med ytterligare någon dimension som kommer av att vinet är något mer strömlinjeformat och har lite mer precision i denna tappning.
- 5
Labruyère Prologue
Lite återhållen doft med gröna äpplen, citrus, vita persikor och nötter. Fortfarande ungt tillknäppt i smaken med grapefrukt, citron, vinteräpplen, krispiga mineraler, klockren syra och ett torrt avslut med lite sälta. Det här är en knastertorrt Champagne och en välsvarvad skapelse som kombinerar komplexitet, syra och elegans på ett imponerande sätt och dessutom till ett pris som gör det extra attraktivt. Prologue går utmärkt att spara i 5-8 år eller mer. Servera till sushi. Gjort på 70% pinot noir och resterande del chardonnay.
- 6
- 7
André Clouet Grande Réserve
Ungt och generöst med mogen rik frukt av vinteräpplen, gråpäron, citrusskal och nougat. Smakrikt och torrt samtidigt som moussen är gräddig och rund och eftersmaken är bra med både syra och lätt sälta. Clouet fortsätter att göra allt bättre champagner samtidigt som priserna är väldigt överkomliga.
- 8
Palmer & Co La Réserve
Generöst och tillgängligt med äpplen, persika, nybakt bröd, fransk nougat, lysande syra, mineraler, bra balans och en härlig avslutande sälta som ger vinet struktur. En lättgillad men ändå seriöst strukturerad champagne som trots prisökningar håller en nivå som fortfarande placerar den som en av de mer prisvärda på marknaden.
- 9
- 10
André Clouet Silver Brut Nature
Ungt med rik frukt av vinteräpplen, gråpäron, citrus, limeblad, pomerans, mandlar och nougat. Smakrikt och knastertorrt med kalk, mariekex, gräddig mousse och bra syra. Några av överraskningarna med det här vinet är att det dels är gjort på 100% pinot noir från Bouzy, att den gräddiga moussen är så framträdande trots att det är så torrt och sedan har vi det där med priset - väldigt mycket högkvalitativ champagne för pengarna.