Laddar annons
Weingut A. Christmann i Pfalz, Tyskland
12 Aug, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Weingut A. Christmann i Pfalz, Tyskland

WEINGUT A. CHRISTMANN. Vem om inte Steffen Christmann kan berätta allt om huset A. Christmann, familjens egendom i Tyska vindistriktet Pfalz. När Steffen besökte Stockholm kunde bransch, press och restauratörer få ett gyllene tillfälle till djuplodande samtal. Och smaka husets viner!

Hos A. Christmann startade vinframställningen av riesling och pinot noirviner redan 1845. Den senare druvan oftast kallad spätburgunder när kultivering sker i ett tysktalande område.

Familjen Christmann har alltså producerat vin länge, i sju generationer för att vara exakt. Egendomen har under åren utvecklats från ett självförsörjande jordbruket med djurhållning, spannmålsodling och vintegar till att numer fokusera på vintillverkning.

Hållbart jordbruk hos A. Christmann

Då businessen drivits av många tidigare generationer är kunskapen och medvetenheten om hur viktig ”jorden” är inget nytt säger Steffen Christmann. Han berättar att hela egendomen, det vill säga 100 procent av odlingar och tillverkning redan sedan många år är bio-certifierade via Lacon Institute- DE-Öko 003.

Om koppar och mer...

Alltså har A. Christmann sedan lika länge (om inte tidigare än så) INTE använt kemiska bekämpningsmedel, som insekticider eller ogräsmedel.

Men vad gäller i frågan om koppar. Hur gör A. Christmann? Steffen berättar att ja, han använder koppar men gränsen har han satt till 2 kg/ha och år. Notera att enligt EU-regler kan EKO-certifierade vinbönder bespruta med 6 kg/koppar/år per ha.

Jaaa! mat till vinerna är givet och jag smakar fortfarande av kombinationerna. Skaldjur till unga eller äldre rieslings, kötträtten var given pinot'erna men men, en riesling med mognad var inte heller fel. Kul som bara den!

Vart ligger egendomen

I ett bedårade vackert distrikt, lokalt kallat Mittelhaardt, i region Pfalz. Adressen är i den norra delen av Pfalz i byn Gimmeldingen. Som även den ligger precis norr om staden Neustadt an der Weinstrasse.

Adress A. Christmann

Peter-Koch- Strasse 43, 67435 Gimmeldingen
Besökstider: mån-fred, samt kort dag lördag. Kolla in producentens hemsida för detaljer.

Vilken är jordmånen

Det är olika. Multifärgad sandsten eller grusterasser varvat med fickor av kalksten. Runt Gimmeldingen dominerar kalkstenen som innehåll rikligt med mineral. Här ligger vingårdarna också på förhållandevis på höga höjder.

Vin från unika lägen

I Königsbach: IDIG, Ölberg: Kapelle, i Gimmeldingen: Mandelgarten-Meerspinne, i Ruppertsberg: Reiterpfad-Hofstück och i Deidesheim: Langenmorgen

Vilka viner tillverkar A. Christmann

70 procent är rieslingviner (vita), 14 procent spätburgunder (röda), resterande vita viner görs av weiss- och grauburgunder (pinot blanc och pinot gris) plus gewürztraminer. En liten andel rött vin av druvan st. laurent tillverkas också.

Att huset fokuserar på att tillverka vin av rieslingdruvan ter sig självklart med tanke på dominansen. Steffen Christman nämner hur han tänker om vinerna,


    • "Vår målsättning var alltid att tillverka stora viner. Vi har strävat efter det länge, sedan mitten av 1960-talet för att vara exakt. Och även om marken visat sig ha utmärkta förutsättningar för att producera torra viner blir det ändå, om torrt eller sött, bäst när samspelet mellan vinstockar, vingårdar och vinmakare stämmer"

Utmanande arbete i vingården

Mellan åren 2000 och 2001 började Steffen Christmann arbeta med botrytisangripna druvor för att göra söta viner. Det visade sig vara en tuff utmaning de fem första åren. En liten suck (hörde jag väl) men det var verkligen mycket sorterande i vingården. I dag är han nöjd (syns utan tvekan) och han säger att han vill ta ut svängarna med att säga att de söta är perfekta.

Vad är ett perfekt sött vin? För Steffen innebär det 90-92 oechsle (mustvikt vid skörd och ett mått för att uppskatta vinets alkoholhalt), precis mogen frukt (ej övermogen) och ett bin med cirka 12-12,5 volymprocent alkohol.

Huvudparten av vinerna är dock torra. Vinerna av den högsta kvaliteten, Grosses Gewächs, ligger en tid på stora ekliggare. Hur lång tid? Det är upp till vinmakaren, beroende på årgång, eller annan anledning. (liggarna är mycket stora fat och de är nästan alltid äldre varför eksmak knappt märks. Men vimerna blir trots allt mer komplexa).

I samtalet dyker en fråga upp med anledning av den smällkalla våren i år. Enligt Steffen har vår och sommarmånaderna förlorat sin betydelse för hur kvaliteten på vinerna kommer bli.

"Det är bara två månader som är avgörande. Månaden innan skörd och så den under själva skörden. Det är precis då ett vins kvalitet avgörs".

Att förlita sig på vedertagna X antal hängdagar (120 brukar anges) för druvor är inte heller något vinproducenter kan ta fasta på som en sanning längre, konstaterar Steffen. Hur tidigt kan man plocka en druva? "Tja, det avgör var och en. Vi provsmakar alltid druvorna".

Vem köper vinerna

Huset exporterar 40 procent av sin produktion idag och Sverige är den viktigaste marknaden. Och det har gått snabbt, för 15 år sedan sålde de inga viner utanför Tyskland. Hela produktionen (130 000 buteljer/år) är av druvor från 16 ha egna vingårdar. Plus från de ytterligare 22 ha, som ägs av Steffens farbror, som också ingår i "familjen".

Alla odlingar är till 100 procent biodynamiskt certifierad, precis som producentens källare med tillverkning och lagring.

Vinprovning A. Christmann

Riesling trocken 2015 (5882), 139 kr

Ljusgul färg. Frisk doft. Torr, medelfyllig smak med strama citrustoner, frisk äppelkaraktär. Käck och frisk.
Betyg: 3+

Gimmeldinger Riesling trocken 2015 (73347), 199 kr

Gul. Frisk av äpple och lime. Torr, medelfyllig, nyanserat fruktig av gröna äpplen, lime, citrus och en hint mineral. Balanserad och snygg.
Betyg: 4

Mandelgarten Riesling Grosses Gewächs 2005

Gul. Kryddig, fruktig doft. Torr, fyllig smak med gula fruktnoter, aprikos och gula äpplen, inslag av mandel, mineral. Tydligt kryddig. Komplex och vilket vin, snacka om lagringsduglig med extra ++ som belöning! (kan lagras +20 år enligt Steffen C.)
Betyg: 5

Reiterpfad-Hofstück Riesling Grosses Gewächs 2015 (81502), 425 kr

(5 ha stort läge som köptes 1980-talet från en familj Christmanns känt länge)
Gul. Nyanserad doft, mineral och frukt. Torr, medel/fyllig smak, generöst av frukt, inslag av mineral, och örter. Komplex och balanserad. Lång eftersmak. Kan lagras +30 år enligt Steffen.
Betyg: 5

IDIG Riesling Grosses Gewächs 2015

Gul färg. Dammig, stramt fruktig och tydligt örtig doft. Torr, fyllig smak. Tät, silkig struktur. Balanserad, fruktig, mineral, örter med nyanserade citrusfrukter. Komplex.

IDIG Riesling Grosses Gewächs 2010

Gulgrön. Äpplen. Torr, fyllig smak av mogna äpplen, citrus och mineral. Lång eftersmak, fruktig och silkig. Nyanserad.
Betyg: 4+

Königsbacher Ölberg Spätburgunder 2012 (88119), 639 kr

Rödbrun. Stor doft, viol, örter och skogssvamp. Medel/fyllig fruktig och tydligt bärig smak med inslag av örter, kryddor, fat, skogssvamp och viol. Nyanserad. Läcker!
Betyg: 4

Spätburgunder 2014 (82423), 179 kr

Blåröd. Kärnig doft. Medel/fyllig, frukt och fat, lätt kärnig med inslag av viol, körsbär, skogssvamp och örter.
Fakta: 11 mån på använda fat.
Betyg: 3+

Mandelgarten-Meerspinne Riesling Auslese 2015

Fakta: 14 g syra/L, 120 g socker/L, 125 oechsle, 8 volymprocent alkohol.
Ljusgul. Nyanserad doft, söt torkad frukt.
Söt, medelfyllig, fruktig smak av aprikos, söt apelsin, mogna äpplen och en hint honung. Lång, elegant.
Betyg: 5

Avslutningsvis, Steffen Christmann är ordförande för organisationen VDP. Die Prädikatsweingüter Tyskland, som är 200 högt rankade vinproducenter.

Huvudbild: VDP, övriga bilder copy: Vinbanken