Laddar annons
Weingut Bürgermeister Schweinhardt i Nahe
21 May, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Weingut Bürgermeister Schweinhardt i Nahe

WEINGUT BÜRGERMEISTER SCHWEINHARDT. Producenten har sitt säte i den pittoreska vinbyn Langenlonsheim, mellan Bingen och Bad Kreuznach i vindistrikt Nahe. Husets specialitet är rieslingvin men tillverkningen rymmer mycket mer än så. Unikt är det gedigna hållbarhetsarbete makarna Schweinhardt utövar i vingårdarna.

Från vissa platser i Langenlonsheim som från vingården Königsschild kan man se bort till Rheinhessen i öster. I jämförelse till det soliga och torra vädret i Nahe (500 ml regn/år) är nederbörden större och temperaturen svalare hos grannen. Axel Schweinhardt pekar mot öster (900 ml regn/år) och säger att man kan se när det regnar i Rheinhessen under tiden de själva arbetar i strålande sol på vinfälten i Nahe.

Kullarna runt Langenlonsheim når upp till 160 m ö H och tillsammans bildar de en naturlig öst-västlig barriär mot kalla nordanvindar. Det skyddade läget var vad Romarna upptäckte och varför de anlade vingårdar. I Nahe fungerar det som i Bourgogne eller många andra vindistrikt, flera odlare samsas om samma vingårdslägen. Man äger en del eller kanske bara några vinrader. Systemet kan tyckas vara förvirrande för utomstående men för ett tränat öga är det enkelt att se vem som äger vad i vingården.

Weingut Bürgermeister Schweinhardt

Producenten arbetar metodiskt och stegvis för att EKO certifiera hela företaget. Planen för när denna ska vara klar har inget slutdatum säger Axel och betonar att syftet är inställt på långsiktig hållbarhet. Han konstaterar att omställningen går jämförelsevis lätt i ett klimat som Nahes då här sällan förekommer mögelangrepp i vingårdarna. Dessutom, färre besprutningstillfällen leder till friskare jord över tid.

Guldental visar annars på ett odlingslandskap av mestadels monokultur, bara vin. Samtidigt är dalen tämligen smal varför träd och annan växtlighet inte är långt bort. I Guldental har familjen Schweinhardt odlingar i vinfältet som heter Rosenteich. De kanske bästa lägena ligger på andra sidan kullen, i norr, och i en av Guldentals bidalar där man hittar det långsträckta läget Löhrer Berg. Här växer framförallt riesling men även spätburgunder i lägets, östra, varmare del. En del av Löhrer Berg brukas biodynamiskt.

Jordmånen i vingårsläget Fuchsen

Visuellt ligger vinfälten nu insprängda mellan dungar av lövträd och spannmålsfält. Följer man därpå markens topografi mot öster kommer man snart fram till en lång vänsterkurva som också är kullens spets och naturlig gräns till nästa bidal. Vingården heter Königsschild. I nästa dal ligger producentens vingårdar i Fuchsen och Vogelsang vilka klassas under Grosslage Laubenheim.

Unikt för Fuchsen och Vogelsang är att luften stannar kvar i den ”lilla” dalen svars naturliga slut är i en skogsdunge. Klimatet blir därför något fuktigare och det är svalare. Jorden består av lera, som måste bearbetas med plogning, vilket passar druvorna weiss- och grauburgunder. Den senare ger vin som med lagring i ”Dubbelstück Fass” får en krämig smak.

Faktaruta | Grosslage Sonnenborn i Langenlonsheim

Vinfälten: Löhrer Berg, Bergborn, Lauerweg, Königsschild, Rothenberg, Steinchen och St. Antoniusweg. Bürgermeister Schweinhardt har odlingar i dem alla.

Vindistrikt Nahe

Så sent som 1971 blev Nahe ett klassificerat vindistrikt, på tyska ett så kallat Weinanbaugebiet. Axel Schweinhardt berättar att innan krigen fanns det över 300 vinproducenter i Langenlonsheim. Nu är de bara 10 vinhus samt fem producenter för bulkvin kvar i byn som har cirka 3 800 invånare.

Men utvecklingen har långt ifrån stannat upp menar Axel som berättar att vissa trender är tydliga. Redan stora producenterna blir större och dessa köper upp mark och andra vinhus i allt snabbare takt. En annan utveckling som är tydlig är att många odlare ställer om odlingsarbetet för naturlig mångfald.

Runt den stenbelagda gården ligger rummen som Ute och Axel hyr ut. På morgonen äter man en härlig frukost, i anslutning till vineriet.

Fakta Weingut Bürgermeister Schweinhardt

Anrikt familjeföretag som på bara tre generationer gått från fullskaligt lantbruk med en liten del druvodling till att idag fokusera på vin samt hotellverksamhet. Cirka 80 procent av druvorna plockas för hand till husets viner, övriga druvor säljs till bulkvinsproducenter. Alla viner försluts med skruvkapsyl. För tillfället produceras 120 000-150 000 liter vin/år men mer utrymme finns. Man äger 23 ha och hyr 4 ha.

Viner: Mousserande, torra, halvtorra och söta viner. Vitt, rött och rosé.
Sorter: Scheurebe, chardonnay, grauer burgunder, weisser burgunder, kerner, muskateller, frühburgunder, dornfelder, cabernet sauvignon och merlot.
Fokus: 60 % av odlingarna är rieslingdruvor.
Lägen: Löhrer Berg, Königsschild, Oelsberg, Goldemund, Rothenberg och Rothenberg Terasse.

Vinproducenterna i Langenlonsheim och närliggande byar säljer direkt till konsumenter. Direkt från vinkällaren eller på lokala mässor. Axel och hans fru Ute levererar personligen allt vin till traktens restauranger och de är med på alla lokala vinfester och events. Nätvinshandeln ökar också snabbt med hjälp av den tyska posten som erbjudit landets vinproducenter fördelaktiga avtal.

Vinifikation, hur vintillverkningen går till

Efter pressning av druvorna förs vinerna över till tank, där de stannar mellan 24-36 timmar. Sediment sjunker till botten. Musten ska vara klar när den går vidare till källaren.

Vinerna sätter igång sin jäsning spontant men får sedan tillsatt jäst för att förloppet ska ske kontrollerat. De jäser länge (4-6 mån) och både riesling och chardonnay var fortfarande i gång under mitt besök i mitten av mars. Temperaturen i källaren är cirka 10 grader men under vintermånaderna runt 3 grader vilket förklarar en del av den långa jäsningsperioden.

Rieslingvinerna gör aldrig malolaktisk jäsning (inte en egentlig jäsning, utan en process när bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra och gör att vinet smakar mjukare och rundare) då rieslingdruvans fina nyanser går förlorade med mallo enligt Axel. Det finns 5 stora ekliggare som rymmer 2 400 L vin/styck.

Vilken är den stora utmaningen?

Förutom försäljningen är det långsiktiga målet för Schweinhardts men också för hela byns odlare, att matcha rätt druvsort till rätt plats! Langenlonsheim är utan tvekan ett rieslingområde men det finns skillnader och variation även hos oss, svarar Axel Schweinhardt.

På frågan om hur han ser på vin av genmanipulerade druvor svara Axel diplomatiskt,

”Med de nya sorterna som är synnerligen motståndskraftiga och tåliga kan EKO odlingar utvidgas till ”svårare” platser och områden. Odlarna kan minimera användandet av besprutningsmedel, bland mycket annat”.

Axel Schweinhardt är född och uppvuxen i Langenlonsheim. Han säger att han inte kan tänka sig en bättre plats att leva på och han fortsätter med att berätta hur mycket han älskar att vara ute på fälten, i vingårdarna och i naturen. På sin fritid och under säsong jagar han. Jag är inte förvånad, däremot glatt överraskad, när jag får veta att det goda köttet kommer från "där borta på berget" och korven vi äter till middag är hemmagjord.

Om årgångarna i Langenlonsheim

Årgång 2016
Bürgermeister Schweinhardt förlorade 20 procent av sina rieslingdruvor under ett veckoslut i slutet av augusti. Under en vibrerande het dag steg temperaturen upp till + 38 C och tyvärr klarade riesling inte den extrema värmeböljan.

Årgång 2017
Våren 2017 har varit kall. Många av Europas vinproducenter och fruktodlare har drabbats hårt under den omväxlande varma och sedan rejält kalla våren. Frostskador på knoppar och blommor innebär att skörden inte kommer bli stor. Om kvaliteten är det för tidigt att säga något om.

Vinprovning Bürgermeister Schweinhardt

Löhrer Berg Weisser Burgunder 2015, Spätlese

Torr, medelfyllig och smakrikt fruktig av vita noter. Bra längd, lätt krämighet och smak av mineral.

Löhrer Berg Grauer Burgunder 2015, Spätlese

Torr, medelfyllig, smakrik av gula fruktnoter. Mineralton. Bra längd, liten krämighet.

Löhrer Berg Weisser Burgunder 2014, Pfarrwittum Auslese

Torr, medel/fyllig, krämig vit fruktsmak av päron. Lätt kryddig och lång eftersmak.

Läs mer
Vin på Systembolaget, tidigare recenserad (ej samma årgång) och nyligen bedömd: Toppriesling från Nahe

Alltid nära vin i Nahe

Huvudbild: Axel Schweinhardt i vingården som heter Löhrer Berg, i horisonten ser man Langenlonsheim