Laddar annons
22 May, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till Souvlaki med tzatziki

SOUVLAKI. Vilket är vinet som passar sommarmat som souvlaki? Vinet är rött och dess ursprung är Grekland, såklart! Vin och mat i kombination smakar ofta som bäst när i självklara lokala matchningar.

Souvlaki är ett grekiskt köttspett som grillas. Du kan i princip använda vilket kött du vill och  här har vi använt en fläskbit, som fläskbog (utan ben). Souvlaki smakar fräscht med grillade grönsaker och med den friska yoghurtsåsen, tzatziki. Smaklig måltid!

Vinet till maten

 •  Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850)

  Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 114 kr

  Druvor: 50% xinomavro, 30% merlot, 20% syrah
  Smak: Medel/fyllig, fruktig smak av körsbär med inslag av bär, kryddor och fat. Tanninerna är strama, frukten backar upp dem och eftersmaken tydlig, lång. Vinet gör sig utmärkt till mat och gärna en kötträtt. Budgetvin bland lagringstipsen och ett vin väl värt att spara för stor utväxling. Personligt vin, med stramhet och skönt, eget uttryck.
  Betyg: 4+


Recept | Souvlaki med tzatziki | 4 portioner

600 g picnicbog, i 2 x 2 cm-tärningar

Marinad
1 dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
½ dl vitt vin
1 tsk torkad oregano
salt och malen vitpeppar

Tzatziki
5 dl grekisk yoghurt
1 slanggurka
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk citronsaft, pressad
2 tsk olivolja
salt och malen vitpeppar

Till servering
sallad
klyftpotatis

Du behöver
grillspett av trä eller metall

Gör så här

 • Lägg köttet i en skål. Blanda samman olja, citronsaft, vin och kryddor till marinaden. Häll marinaden över tärningarna och marinera köttet i 2−3 timmar.

 • Lägg grillspetten i blöt i 30 minuter, om du använder träspett. Trä sedan köttet på grillspetten.

 • Tzatziki:
  Riv gurkan grovt. Lägg gurkstrimlorna på ett fat och strö över salt. Låt stå och dra 10 minuter och krama sedan vattnet ur gurkan.

 • Blanda samman yoghurt, vitlök och olivolja. Tillsätt gurkan. Krydda med salt, peppar och några droppar citronsaft. Låt tzatzikin stå och dra i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

 • Grilla spetten i grillpanna 3−4 minuter per sida. Vänd ofta. Servera med tzatziki och sallad samt eventuellt med klyftpotatis.

Tips:
Grilla souvlaki på träkolsgrill. När du har en fin, grå glödbädd ska spetten grillas ca 6 minuter per sida. Grilla spetten ganska långt från glöden och vänd ofta.

Bild och recept: Svenskt kött
Foto: Måltid/Karl-Johan Larsson