William Fèvre i Chablis för vin av Grand Cru
William Fèvre har sitt säte mitt i den vackra, lilla staden Chablis. Företaget är den största enskilda ägaren av Grand Cru Chablis lägen med sina 15 hektar.
William Fèvre grundade sitt företag 1959, då ägde han 7 hektar vingårdar.
Idag är egendomen 78 hektar stor med nära hälften klassificerade topplägen som Premier Cru (15,9 hektar) och Grand Cru (15,2 hektar). Hos William Fèvre odlar man ekologiskt sedan 2006.
Fèvres viner kan beskrivas med orden elegans, precision och frukt. Stilen är helt enkelt omisskännlig William Fèvre!
Didier Séguier ansvarar för vinmakningen,
– Fat är en ickefråga i Chablis i dag. Men det är ändå något som dyker upp som en trist loop från 80-talets debatt om chablisvin skulle ha fat, eller inte. Nu vinifierar i stort sett alla med (i) fat. Hos Fèvre använder vi gamla fat, precis så som vi gjort sedan 1998.
Seguier berättar vidare om de nogranna förberedelserna innan skörd.
Fem personer börjar jobba en månad i förväg med att analysera druvorna, bara för att pricka rätt skördedatum. När tidpunkten är satt har man tre dagar på sig att bärga skörden.
Läs tidigare artikel, "Chablis 2014 med William Fèvre".
Surfa gärna in på Vinbankens Youtube kanal för fler filmer från vår resa i Chablis, juni 2019 eller läs inläggen på Vinbanken.