Laddar annons
14 Jul, 2015

Y för Spritmuseum

Spritmuseum i Stockholm firar tre år på nya adressen. Läget är optimalt på Kungliga Djurgården direkt vid vattnet och med närmaste granne Vasaskeppet. Besökare från hela världen flockas och inträdesrekord har slagits. Man kommer för att se verk i Absolut Art Collection, lära mer om svenskarnas historia till alkohol och ta del av tillfälliga satsningar, just nu hålls exempelvis en informativ öl-utställning.

Men det finns fler anledningar till besök på museet och det få kunde förutspå för tre år sedan var att Spritmuseum skulle komma att konkurrera med världens stjärnkrogar. Idag kommer gäster och internationella foodies bara för att smaka restaurangens mat och dryck, för en gastronomisk upplevelse helt enkelt.

Restaurang och ölbrygga

På Spritmuseum serveras man ekologisk stjärnkrogsmat och njuter av naturviner som andra drycker på ett sätt många inte sett mat och dryck presenteras tidigare. Kombinationer och rätter som dessertens lena Semifreddo av nyponros väcker intresse och att råvaran i min huvudrätt som var höna från Ockelbo, smakar enastående rent och hjärtligt bra, är underdrifter.

Den för i år nyöppnade utomhusbistron eller ölbryggan som den kort och gott kallas, vill lyfta svensk hantverksköl. Och det gör man med att servera öl från fat. Värt att nämna är att Spritmuseum är det enda stället i Sverige som serverar öl på fat från Sveriges Oberoende Småbryggerier.


Spritmuseum för alla sinnen

Spritmuseum har utan tvekan kopplat greppet om sitt ämne, Sprit. Museets utställning förutom valda delar av Absolut Art Collection möter svenskarnas konsumtion av alkohol i nutid i jämförelse till dåtid. Som besökare slussas jag från olika rum där mina sinnen utmanas. Syn, lukt, känsel och hörsel kopplas ihop samtidigt som tradition och historia förklaras.

Det är dags för ett kort stopp i den ’blå lagunen’ vinterrummet med snödrivor i form av vitklädda bänkar eller om man vill kalla det för svala rummet. Oavsett namn får rummet mig att huttra lätt och kylslagna jag ombeds raskt att lägga mig i en snödriva för att se några korta filmsekvenser (visas i taket). Kha bhoom - här kommer glatt rus och snart fylla som utan pardon mynnar ut i ångest och bakfylla, det handlar om ruscykeln. Jag bestämmer snabbt att ’detta’ går bort och lämnar rummet innan jag blir fyllesjuk, på riktigt.

Galärskjulen rymmer Spritmuseum

Den anrika och historiska miljön i de gamla galärskjulen är en stor bonus och Spritmuseum har verkligen hittat ett perfekt hem. De skyddade byggnaderna adderar mervärde till ordet kultur bara med att vara och kanske får många besökare mer än jag själv med sig en känsla av både arv och historia genom väggarna. En sinnesstämning nog så viktig när man vill berätta och förklara varför och hur vissa historiska skeenden kan kopplas till bruk och beteenden. För att sedan mynna ut i en förklaring - svenskarnas förhållande till sprit och hur detta format vårt dryckesmönster.

Toppa sedan utställningarna med personalens säkra fingertoppskänsla för vad som händer inom den internationella konstvärlden och en rejäl dos nytänk.

För den Falu Rödfärgade fasen tilldelades museet redan under sitt första år ett publikpris som premierar modern svensk arkitektur. Galärskjulen som är från 1700-talet är kulturskyddade och idag huserar Spritmuseum i de vackra lokalerna. Ett stort arbete har lagts ned på att finna husens ursprungliga utseende. Förmodligen var de från början 32 längorna svarttjärade, något senare målades dom med Falu Rödfärg och först till världsutställningen 1897 fick husen sin linoljefärg i guldockra-nyans. Idag är de bara två galärskjul kvar och de har återigen fått Falu Rödfärg.

Museets logga är Y

Museets logga, cocktailglaset Y, är tillkommen som av en lycklig slump efter formen av de två huslängornas mittpunkt (sett från gaveln) upp till de två parallella längornas taknockar, samlat i mitten e en hängränna.

Helen Ericsson Sandlund, program och PR ansvarig berättar att både museets personal och formgivarna var för sig såg att husens fasader var i form av ett cocktailglas.

- Det var så enkelt och på ett sätt genialt. Spritmuseums symbol var bestämd och vi fick dessutom bygglov att sätta upp en belysning längs taket och ner längs hängrännan, fortsätter Helen.

Stockholm har fått ett nytt internationellt museum vars logga Y lyser klart i natten. Cocktailglaset syns lika bra från Söder, som från alla kryssningsfartyg och Skeppsbron eller för den som flyger in till Bromma från söder en klar natt.

Spritmuseums adress och öppettider

Spritmuseum finns på Djurgårdsvägen 38-40, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid gästhamnen.
Museet har öppet dagligen mellan kl 10-17, tisdagar kl 10-20. I juni-augusti har vi öppet till kl 18.

Restaurangens öppettider
Lunch
Måndag – fredag; 11.30 – 14.30
Lördag – söndag; 11.30 – 16

Middag
Tisdag – lördag; 17 – 22
(sista bordsbeställningen 20.30)

Café
Alla dagar; 11.30 – 17
(då serveras alltid något salt, surt och sött)

Ölbryggan
Tisdag – söndag; från 13 – när det inte dåligt väder.
Håll utkik efter bryggerikvällar, de är tillfällen när hantverksbryggeriet är på plats.