Jonas Borssén är grillkockarnas kock som skrivit många böcker, bland andra Eat the Heat, skapade ett grillrecept för Vinbankens läsare som vi tycker passar med ett smakrikt rödvin från Sydafrika.
Vinbanken är fortfarande inne i en pinotagevurm såhär och under sommaren, en druva vars vin passar till grillat. Vill du se Jonas på YouTube finns han självklart där.
Grillspett med fläskkött och ananas, serverad med ingefärs- & jordnötssås
4 portioner
cirka 700 gram hel bit fläskytterfilé eller fläskfilé
½ färsk ananas
2 tsk mald spiskummin
1½ tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
½ tsk fänkålsfrön, stötta i mortel
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk salt
olivolja
8 blötlagda trägrillspett
aluminiumfolie
Ingefärs- & jordnötssås:
1 stor vitlöksklyfta
1 1/2 dl kokosmjölk
5 msk jordnötssmör
3/4 dl ginger glaze & woksauce eller annan sötsur sås
cirka 30 färska blad thai basilika eller vanlig basilika
½ tsk chile flakes
saften av en lime
1. Mixa alla ingredienser till såsen i en matberedare med vass kniv. Använd alternativt en stavmixer. Förvara såsen övertäckt i kylskåp, där klarar den sig ett par dagar.
2. Skär köttet i stora tärningar, cirka 3 x 3 centimeter. Krydda tärningarna med kryddorna och lägg åt sidan. Skär bort ändarna på ananasen. Ställ den sedan på högkant och skär bort skalet uppifrån och ner. Skär ananasen i lika stora bitar som köttet.
3. Varva kött och ananas på spetten och ringla lite olja över. Tillaga såsen och ställ den åt sidan.
4. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd som täcker halva grillytan. Stäm av värmen som ska vara mycket stark. Lägg ut en bred remsa med folie som skyddar spetthandtagen från att brännas. Grilla spetten över direkt glödvärme. Beräkna 2-3 minuter på var sida och totalt cirka 12 minuter.
Servering: Servera spetten omgående med såsen.
Tips: Variera gärna med fläskfilé eller lammkött från steken eller nötkött av rostas eller ryggbiff
Vinförslag
Jacobsdal 2011 (22055), Sydafrika, 115 kr