Laddar annons
10 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplista # 28 | Från boxvin till champagne vintage 2008

Två extraviner toppar listan denna vecka. Det ena vinet är tappat i box och mycket välbekant för många, det röda vinet Umbala från Sydafrika. I mångt och mycket har Umbala fått stå som representant i frågor som rör arbetares villkor i vingården, vad viner får kosta eller borde kosta och om Systembolagets roll som stor distributör och upphandlare har diskuterats.

Även Vinbanken har haft Umbala som ett räkneexempel och läs gärna den texten som är från år 2012. Vad jag vet idag finns inget ofördelaktigt att lyfta fram om Umbala varför just detta vin, som dessutom håller sin kvalitet jämfört till ett antal andra boxviner, blivit något av min egen favorit. Tillverkaren har även öppnat upp de egna lokalerna för besökare och jag kan varmt rekommendera ett besök har ni vägarna förbi Simrishamn nu i sommaren. Här har ni faktiskt ett ultramodernt vineri, i Sverige. Här kan ni läsa vad Anders Röttorp har skrivit från sitt besök.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Bio Bio Bio Vino Chardonnay 2013 (78378), Ciello e Terra S.p.A, Italien, 61 kr
Lustigt nog ser jag på Systembolagets webbplats att 'vinet är inte provat av bolaget' varför ingen beskrivning ges. Man ska ta kontakt med importören. Bra så och visst, det kan man göra men när ett vin kvalificerat sig från beställningssortiment till det fasta sortimentet, - borde inte bolaget prova vinet då? Är det inte säljaren som ansvarar för sina varor Journalister fick i alla fall prova vinet redan för ett halvår sedan.
Beskrivning: Här är ett torrt, friskt lätt till medelfylligt vitt vin som smakar av äpplen och citrus. Betyg: 3+
Enkelt-javisst men inte desto mindre helt okej och eko-certad dessutom. Det billiga priset kopplar jag till 'ursprung Italien', det är alltså ett vin som görs på uppdrag. Som så många andra också gör på idag och vilka mer är som 'vin' snarare än sköna personligheter. Bra att det finns vin för alla och olika tillfällen.

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese 2013(7203), Dr Loosen, Mosel Tyskland, 111 kr
Halvtorrt, vitt vin med druvig smak, av söt grape och mogna päron, inslag av persika och citrus. Gärna till asiatiska rätter och till sashimi eller sushi. Detta halvtorra vita vin är snart en klassiker, säkert vinköp i sin genre och av metodiskt nogrann producent. Perfekt även som ett glas vitt vin, bara så.
Betyg: 3+

Vintips - rött vin upp till 90 kr

Woodbridge Zinfandel 2012(26507), Robert Mondavi, Kalifornien USA, 89 kr
Fyllig och mycket fruktigt vin som inte är speciellt strävt. Smakar av mörka bär, söta blåbär och skogsbär av lakrits och vanilj. Borde passa utmärkt till grillat fläskkött med söta tillbehör, som sötpotatis eller grillsåser med sötkryddig smak. Oförargligt vin av poppis-druva.
Betyg: 3+

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Novas Gran Reserva 2013 (2229), Viñedos Emiliana, Maipo Chile, 99 kr
Fylligt, stramt och fruktig vin av sorten cabernet sauvignon. Druvtypiskt är smak av svarta vinbär, lägg här till mogna körsbär, örter som salvia och mynta, lite lakrits-viol och fat.
Supertrevlig. Passar bra till smakrika rätter av mörk kött, kanske inte direkt grillat p g a tanninstrukturen.
Betyg: 4

Extravin, användbart rött boxvin

Umbala 2014 (2072), Oenoforos AB, Western Cape Sydafrika, 179 kr för 3 L box. Håller vad det lovar och smakar framförallt, inte överdrivet sött. Betyg: 4

Tips på fler boxviner, se Röttorps val 2015 eller Elkes Topp 10-lista för boxvin, 2015

Extravin, lyxig champagne

Louis Roederer Brut Vintage 2008 (76510), Champagne Frankrike, 549 kr
Knastertorr, medelfyllig och uttalad fruktsyrlig smak som klingar rent i gommen och smakar av äpplen, mineral, citrus, rostat bröd och kakao. Rafflande god och som en potentiell, kommande superchampagne. Rekommendation - spara!
Betyg: Bäst i klassen - 5!

Vinbankens vinköplista - veckans tips, för dig när du behöver råd och förslag

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.