Laddar annons
Zinfandel – druvan som är USA:s stolthet
28 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Zinfandel – druvan som är USA:s stolthet

Amerikanska inhemska druvor är relativt okända för den stora vinmassan. Faktum är att alla tio mest odlade druvor i landet har sitt ursprung från andra länder.

Vin från USA är oerhört populärt i Sverige. Det syns inte minst på försäljningssiffrorna från Systembolaget för rött vin där USA är ett av de länder som vi köper mest vin ifrån.  Trots att landet har seglat upp som en favorit hos många svenskar så har landets inhemska druvor fått stå rejält i skuggan av druvorna från gamla världen. Druvan zinfandel kommer också från gamla världen, men ses av många i dag som en amerikansk druva och har blivit lite av en symbol för USA:s vinproduktion och är ett populärt vin på den svenska marknaden.

– Här i Sverige började det hela med att ett boxvin lanserades som var gjort på zinfandel. Det var något nytt, det hade en lite fruktsötare karaktär (och relativt hög ABV%). Något som tilltalade de svenska konsumenten väldigt mycket och det blev också succé i Sverige, berättar Dan Samson som är Senior Brand Manager på Pernod Ricard som importerar just ett zinfandel-vin från USA till Sverige.

Zinfandel från Italien

DNA-testning har visat att druvan är samma druva som den syditalienska druvan primitivo. Skillnaden mellan båda dessa druvor är att det engelska namnet på druvan har bättre rykte än det italienska. Faktum är att många italienska vinproducenter väljer att kalla sina primitivo-viner för zinfandel på grund av det här fenomenet. Därför kommer många viner som är gjorda på zinfandel från Italien.

– Zinfandel har en bättre klang än primitivo, därför väljer många att kalla sina primitivo-viner från Italien för just zinfandel. I dag är det få zinfandel-viner på Systembolaget som faktiskt är amerikanska, utan de allra flesta är primitivo och kommer från Italen.

Det som gör vinernal så populära är att de är prisvärda, alkoholstarka och har en sötma i sig. Druvan har förutom ett italienskt ursprung även ett kroatiskt ursprung då det visat sig att druvan är besläktad med den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Med andra ord är det fastslaget att inte ens USA:s stolthet zinfandel är amerikansk.

– Det är en populär druva fortfarande, både i USA och här i Sverige. Det finns fortfarande ett intresse för druvan och folk tilltalas av namnet. Det blir lite av en premiumstämpel när vinet har zinfandel på sig istället för primitivo. Dessutom har många importörer valt att ge vinerna lite skämtsamma namn, där man på frisersalongsmanér använder förkortningen ”Zin”, något som också verkar tilltala många.

Ökade kostnader

Trots att druvan i dag i princip ses som en amerikansk druva, så är den inte den mest odlade i landet. Enligt statistik från Forbes så kommer zinfandel på plats nummer fem. Bourgogne-druvan chardonnay är den mest odlade, och på topplistan återfinns även kändisar som cabernet suavignon, cabernet franc och pinot noir.

– Det största hotet mot de amerikanska zinfandel-vinerna här i Sverige är inte de andra inhemska druvorna i USA, det är att det kostar mycket att ta hit vinerna. Det är ökade fraktkostnader, pallkostnader, längre ledtider och det blir helt enkelt dyrare att ta hit en zinfandel från USA jämfört med vad det är att ta hit en primitivo från Italien, avslutar Dan Samson.

Tips på zinfandel på Systembolaget

Sun Gate, Zinfandel, 2020, (2030) 79:-

Ett prisvärt vin som faktiskt kommer från USA. Här möts man av en hel del fruktighet och lite lakrits i smaken. För priset är det väldigt mycket vin för pengarna man får.

Topp 10 zinfandel

Mer om vinlandet USA

Bröderna Daou - från krigets Libanon till succé i USA

Gran Syrah - ett av de bästa argentinska vinerna