Laddar annons
Radler – succé i Sydeuropa men okänt i Sverige
4 Apr, 2022

Radler – succé i Sydeuropa men okänt i Sverige

Den svalkande och smaksatta ölen radler har rönt stora framgångar runtom i Europa. I Tyskland, Österrike, på Balkan och stora delar av Sydeuropa syns drycken i stort sett på alla restauranger och barer, men i Sverige har succén uteblivit.

Har du någon gång varit i Tyskland och beställt in en radler så vet du att du kommer få en dryck som består av öl och läsk. Ofta har radler smak av antingen citron eller lime, men på senare år har producenterna valt att experimentera ännu mer och i dag går det att hitta ännu fler tropiska smaker.

Radler - populärt på Balkan och i Sydeuropa

Den här drycken är populär långt ifrån enbart i Tyskland och Österrike. Om du åker runt i länderna på Balkan, bland annat kusten i Kroatien och Montenegro, så kommer du med största säkerhet hitta drycken i händerna på människor som sitter vid någon bar vid stranden. Drycken ska serveras väl kyld och är omåttligt populär i södra Europa. Även i Spanien, Italien och Frankrike är den vanligt förekommande, men går där under namnet panache. I Storbritannien är den till exempel känd som shandy.

Men då är frågan, hur kommer det sig att radler inte riktigt slagit igenom i Sverige? I dag finns det enbart en variant av radler på Systembolagets hyllor och den tillhör San Miguel och är alkoholfri. Eftersom alkoholhalten är så pass låg så hade drycken kunnat säljas även i vanliga livsmedelsbutiker, men de varianter som i dag finns i Sverige är samtliga alkoholfria. Bland annat har Pripps lanserat en alkoholfri radler som går att hitta i diverse butiker. Även Lidl har lanserat alkoholfri radler i sina butiker.

I Sverige väljer många dessutom att göra sin egna radler och i dag finns det flera recept på blandningar mellan öl och läsk.

Endast alkoholfritt i Sverige

Men ordinarie radler, som ligger på ungefär 2 procent i alkoholhalt, finns i dag inte att hitta i Sverige. Exakt varför det blivit så vet vi faktiskt inte, och det återstår att se om någon importör eller producent vågar ge sig in i branschen och tar hit den sydeuropeiska succén till Sverige. Är det kanske så att vi i Sverige inte litar på öl och läsk i kombination? Det vet vi inte, men vi på Vinbanken ska försöka grotta mer i varför drycken aldrig riktigt slagit igenom i Sverige.

San Miguel, Radler Alcohol Free, (19029) 11:90:-

En galopp öl - varifrån kommer uttrycket?

Brygga egen öl - så gör du

Bästa påskölen 2022