Laddar annons
Bästa gin på Systembolaget - tips och recensioner
26 Mar, 2022

Bästa gin på Systembolaget - tips och recensioner

Gin och tonic, eller GT om man så vill, har fått ett rejält uppsving i de svenska hemmen på senare år. Diskussionen är het om vilken gin man ska använda, och vilka ingredienser man egentligen ska ha i.

Kärt barn har många namn, och när det kommer till Gin och Tonic är det inget undantag. Den populära groggen, eller drinken om man så vill, har blivit oerhört populär i Sverige på senare år. Men vilken gin kan man egentligen ge utmärkelsen "bästa gin på Systembolaget" om man vill göra en riktigt bra GT och imponera? Det man ska ha i åtanke när man ska göra en GT är att man måste ha en bra gin. Sen är det givetvis även viktigt att man har bra ingredienser till sin Gin och Tonic, och då även eventuellt ha ett bra recept för hur man får till en riktigt bra GT.

Vi på Vinbanken har nu tagit fram en lista på tre olika gin som finns på Systembolaget, och som vi anser passar riktigt bra när du ska göra en Gin och Tonic.
 

Bästa gin på Systembolaget

Mirabeau, Dry Rosé Gin, (55355) 499:-

Va, en rosa gin? Japp, den här ginen överraskar något enormt med sin runda smak som kompletteras perfekt ihop med en bra tonic. Dessutom är den väldigt behaglig att titta på med sin roséfärg. Det som gör den här ginen unik är tillsättningen av lite rosévin efter destillationen. Det tillför ytterligare lite fruktig smak till den redan runda smaken som ändå finns i ginen. Du behöver inte vara orolig för att den här ginen sticker ut för mycket, för här känner man verkligen av att det är en klassisk gin med enbärstoner. Man kan beskriva det som en klassisk gin i en modern och fräsch tappning. Om du nu mot all förmodan vill dricka en gin utan att blanda den med tonic, så funkar Mirabeau Rosé Gin alldeles utmärkt att dricka som den är. En riktigt stor överraskning på den svenska gin-scenen.
 

Hernö, Old Tom Gin, (30048) 348:-

Några av världens största ginälskare kan väl inta ha fel, eller? Två gånger har den svenskproducerade ginen Hernö Old Tom Gin utsetts till världens bästa gin till en Gin och Tonic. Det är inget dåligt facit, och vi är beredda att hålla med. Detta är en oerhört smakfull gin där de olika smakerna balanseras på ett elegant sätt. Det allra bästa är att man dessutom får en gnutta vaniljtoner i ginen. Om du inte testat den här ginen än så har du gått miste om en riktigt bra ginupplevelse. Det här är definitivt en av Systembolagets bästa gin. Att den är producerad i Sverige är en bonus.
 

Lydén Distillery, Dry Gin, (86424) 299:-

Här har vi en fräsch gin från Smålands första gindestilleri. Som i fallet med Hernö Old Tom Gin så är den här ginen prisbelönt. Så sent som 2021 utsågs den här ginen till världens bästa London Dry Gin. Att vi i Sverige har så otroligt bra ginproducenter är något vi borde vara stolta över, och Lydén Distillery tillhör de absolut bästa i landet. Här får vi en klassisk gin där de tydliga tonerna av enbär känns igen. Men sen får man även känna på klassiska svenska smaker i form av lingon. En otroligt fräsch gin som bjuder på väldigt mycket gin för pengarna. En av Systembolagets bästa gin när det kommer till att blanda den i en GT.
 

Allt om gin

Tillfälligt sortiment - lokal och småskalig gin

Läs mer om Hernö Gin här

Svensk sprit - en resa från norr till söder

Rakija - fem tips på Systembolaget